Boerenblog

8 reacties

‘Opstaan tegen de kleine groep’

Door in gesprek te blijven winnen we als sector waardering.

Afgelopen week werd door dierenrechtenactivisten een varkenshouderij in Boxtel bezet. Er was al gewaarschuwd voor acties van groep meat the victims. Meer dan 100 activisten zaten urenlang in de stal, een afschuwelijke ervaring voor de boer, zijn gezin, zijn werknemers en natuurlijk de dieren. Het resultaat is ook de angst onder veehouders voor acties die wellicht nog gaan komen.

Wat moet je doen als zoiets je op jouw bedrijf overkomt?

Via verschillende appgroepen en Twitter werd ik redelijk op de hoogte gehouden van wat er gebeurde en kwamen de emoties die de actie losmaakte bij mensen duidelijk naar voren. Ik begon me 2 dingen af te vragen: wat moet je doen als zoiets je op jouw bedrijf overkomt? En wat heeft dit voor effect op het debat en de sector in de toekomst?

Huisvredebreuk

Wat er gebeurd is, is natuurlijk onacceptabel. Ik heb het even opgezocht, de (aangehouden) activisten worden beschuldigd van huisvredebreuk. Hiervoor kunnen straffen opgelegd worden tot 6 maanden celstraf of een geldboete van maximaal € 4.500. Als er sprake is van bedreigingen of intimidatie, dan kan de celstraf oplopen tot een jaar. En als laatste, de straffen kunnen met een derde worden verhoogd als het gaat om meerdere personen. Mochten deze straffen daadwerkelijk uitgedeeld worden, dan heeft de sector in ieder geval de komende periode geen last van dit groepje.

Boeren uit de omgeving kwamen massaal hun steun betuigen, wat een goed signaal afgaf

Het zal je maar gebeuren, er staat zomaar een groep mensen op je erf die proberen je stal binnen te dringen. Hoe reageer je dan? Boeren uit de omgeving kwamen massaal hun steun betuigen, wat een goed signaal afgaf. Het bedreigen van activisten, of het omgooien van auto’s gaat mij echter wel te ver. Als je het schandalig vindt dat een groepje activisten voor eigen rechter gaat spelen, moet je als reactie niet precies hetzelfde gaan doen.

Hoe onrechtvaardig het ook voelt en hoe hoog de emoties (begrijpelijk) ook oplopen, vertrouwen hebben in justitie is belangrijk. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat justitie ook daadwerkelijk straffen uit gaat delen die impact maken. Terugkijkend op Boxtel was het voor het vertrouwen in de politie en het voorkomen van escalatie wellicht verstandiger geweest om direct in te grijpen, en niet tien uur te wachten.

Onveilig voelen

Dan de toekomst. Ik begrijp best dat mensen zich door zulke acties onveilig gaan voelen. Met als gevolg, het afsluiten van stallen, een groot hek plaatsen op de dam en geen vreemden meer op het erf. Ik denk dat juist het tegenovergestelde meer vruchten afwerpt.

Dat Wakker Dier, de Dierenbescherming en de PvdD (in wat mindere mate geloof ik) afstand genomen hebben van deze groep, is heel goed. Juist nu is het belangrijk om als organisaties die een mening hebben over onze voedselvoorziening bij elkaar te komen en te laten zien dat dit niet de manier is waarmee we vooruitkomen. We moeten ervoor zorgen dat de burger en de boer aan dezelfde kant staan, tegenover terreur vanuit kleine extremistische groepen.

Waardering winnen

Door burgers te laten zien wat er gebeurt op een boerderij en in gesprek te blijven met mensen die graag zaken willen veranderen, winnen we als sector in Nederland aan waardering. In een wereld waar iemand zijn eigen erf moet verdedigen en in angst leeft om aangevallen te worden, wil ik geen boer zijn. Overheid en justitie zullen hun rol moeten gaan spelen. Maar ook wijzelf als sector hebben onze verantwoordelijkheid in het grote geheel om ervoor te zorgen dat we gewaardeerd worden en met elkaar zoeken naar de voedselsector van de toekomst. Als we met elkaar optrekken, dan zijn we het snelste van de extremisten af.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Straffen!!? Je bent niet wijs joh, dit is Nederland! De eigenaren van de in de sloot gerolde auto's zijn de enige die op die manier nog een klein beetje straf hebben gehad. De rest komt er allemaal mee weg. Je denkt toch niet echt @Jehannes dat het toeval was dat ze dit juist in Nederland geflikt hebben?

 • draaier

  slechts 9 bezetters kwamen uit Nederland. De rest komt nooit meer opdagen voor een proces.

 • Bennie Stevelink

  Jehannes, dit waren veganisten. Die willen niets veranderen maar afschaffen. Dierwelzijn is niet hun doel maar slechts de kapstok waar ze het aan ophangen. Heb niet de illusie dat je ooit aan welzijnseisen kunt voldoen zodat je voor veganisten aanvaardbaar bent.
  Met veganisten moet je niet praten over dierwelzijn maar over de veganistische waarden.

 • drikhend

  Beste mensen ik heb respect voor ieders mening zolang . hij of zij het brengt met argumenten om te proberen te overtuigen . Dat deze mensen van gebruik van alle dieren af willen is hun volste recht omdat te denken en naar buiten te brengen . De manier waarop is dan al een zwak argument . Want met dwang overtuig je niemand . Deze mensen hebben niets te verliezen en denken dat hun overtuiging alle middelen toestaat om hun gelijk te halen . En als je niks hebt kunnen ze je ook niet kaal plukken dus ze gaan agressiever worden . En dat trekt dadelijk alleen maar meer twijfelachtig volk richting de dierenhouders . Dit niet altijd uit dieren liefde . Maar meer als beroeps demonstrant . En burgers maak uw borst maar nat want uw parkiet ,kanarie ,kip,paard enz. Zijn ook soort nutsdier dus u komt ook aan de beurt . zelfs dan is uw hond ook niet veilig . Zie nu al hoe over bepaalde hulphonden negatief gesproken worden door goeperingen . Er zullen veel burgers zijn die dit niet geloven maar het gaat hun niet alleen om niet eten van vlees en alle andere dierlijke producten enz. Het gaat om dat dier vrij moet zijn om zelf te kiezen hoe het leeft . En dat kan een huisdier ook niet .Wie had voor 10 jaar terug aan Nertsen verbod gedacht gebruik van circus dieren enz.. Zie nu en wat volgt .

 • el

  Een knokploeg inbrengen die nadat het klusje geklaard is meteen weer verdwijnen,de politie hoeft het niet eens te weten!

 • koestal

  Slap optreden van justitie door ze weer los te laten,ze komen echt niet als justitie er om vraagt, om op de zitting te komen.

 • koestal

  Slap optreden van justitie door ze weer los te laten,ze komen echt niet als justitie er om vraagt, om op de zitting te komen.

 • Gat

  In gesprek gaan? Ze lachen je keihard uit. Wat ga je ze vertellen. Mijn koeien liggen op waterbed, geisoleerde stal, ruime loopgangen, vers water, vers voer en melkrobot. Ze hebben het zo goed.
  Dieren zijn niemands bezit geldt voor hen.
  Dat volk denkt gewoon niks is van iemand, maar alles is van iedereen. Daarom vinden ze het normaal om in te breken. Want alles is van iedereen vinden hen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.