Expertblog

8 reacties

‘Melken in een veranderend klimaat’

Het melken in een veranderd klimaat is meer en meer precisiewerk geworden, zegt Cor Pierik.

Melkbussen stonden nog langs de weg toen ik begin jaren ‘70 naar de lagere school fietste. Er waren in die tijd 1,9 miljoen melkkoeien en de ligboxenstal was in opkomst.

Nog geen 15 jaar later werd superheffing ingevoerd om de toename van melkproductie in te dammen. Ons land telde toen al ruim 2,5 miljoen melkkoeien. In de 20 jaar daarna noteerde het CBS een historische krimp van het aantal melkkoeien.

In 2002 waren dit er welgeteld 1.485.370. Hiermee verdwenen er ruim 1 miljoen melkkoeien uit ons land. Nu blijkt dat het aantal melkkoeien in 2002 een cruciale rol speelt in het ontwikkelingsperspectief in de melkveehouderij.

De consument betaalt graag 10 cent meer voor melk als die beseft dat er zoveel inspanningen schuilgaan achter de productie ervan, stelt Cor Pierik.
De consument betaalt graag 10 cent meer voor melk als die beseft dat er zoveel inspanningen schuilgaan achter de productie ervan, stelt Cor Pierik.

Derogatie geen uitgemaakte zaak

Na afschaffing van de melkquotering waren even alle remmen los. In een hoog tempo steeg het aantal melkkoeien tot boven de 1,7 miljoen. Het fosfaatreductieplan moest eraan te pas komen om deze groei te beteugelen.

Sterker: er was een substantiële krimp nodig om terug te komen op het niveau van de mestproductie in 2002. Op 1 januari 2019 waren er nog 80.000 melkkoeien meer dan in 2002, het jaar waarop de EU het fosfaatplafond heeft gebaseerd. Toch was de melkveesector in staat om in 2018 ruim 9% onder het fosfaatplafond te duiken.

De stikstofuitscheiding ligt in de jongste cijfers bijna 4% boven het stikstofplafond

Dat lijkt goed nieuws voor het in de lucht houden van de derogatie. Toch is dat geen uitgemaakte zaak. De melkveesector heeft namelijk nog een grote uitdaging. De stikstofuitscheiding ligt in de jongste cijfers met 292,8 miljoen kilo boven het stikstofplafond van 281,8 miljoen kilo. Dit is bijna 4% te veel.

Overigens zal bij de presentatie van het definitieve cijfer over 2018 worden gekeken naar het vijfjarig gemiddelde, waarbij de hoogste en de laagste waarneming worden geschrapt.

Ik denk dat een consument graag 10 cent meer wil betalen als die beseft dat er zoveel inspanningen schuilgaan achter de productie van melk

Het is voor veel melkveehouders een steeds grotere uitdaging om de rantsoenen, de samenstelling van de veestapel, de duurzaamheidsactiviteiten en melkproductie zo te kneden dat ze aan alle restricties voldoen en optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om te plussen in de melkprijs.

Het melken van koeien in een veranderd klimaat is meer en meer precisiewerk geworden. Het is voortdurend draaien aan knoppen om de beste resultaten te halen.

Ik denk dat een doorsnee consument graag 10 cent meer wil betalen als die beseft dat er zoveel inspanningen schuilgaan achter de productie van melk.

Laatste reacties

 • DJM

  De doorsnee consument wil nog steeds het goedkoopste uit de schappen!!!

 • farmerbn

  Als boer heb je er niks aan als de consument 10 cent meer geeft als dat niet bij de boer terecht komt. Zolang melk inwisselbaar blijft kopen supermarkten als het hen uitkomt gewoon over de grens. Boeren mogen gewoon alle opties gratis meeleveren.

 • .....

  Zolang de overheid toelaat dat de retail de landbouw mag uitbuiten gaan die 10 cnt er niet komen

 • Attie

  Voor een beperkte groep is er een paar centen te halen onder voorwaarden, de rest moet zich vooral focussen op,..hoe goedkoop krijgen we het in de tank! Ondanks alle mooie verhalen, eerst zien dan geloven!

 • gjh

  Ik denk dat de doorsnee consument voor het goedkoopste gaat. Dat is zo dat was zo en dat blijft zo . Daar hoef je geen econoom voor te zijn alleen simpel boeren verstand hebben mr Pierik

 • ghsmale

  De doorsnee consument wil niet meer betalen,
  dus moet de collega boer de toeslag betalen,
  en wordt de melkprijs verlaagd.

 • Attie

  De verwende consument? wil voor weinig het buikje vol, voor weinig de wereld overvliegen, om de euro vervolgens op de bestemming achter te laten...
  Mooi klaar mee.., al onze inspanningen ten spijt!

 • hollandagri

  Het vreemde van dit verhaal over derogatie en productieplafond melkvee is dat de definitie halverwege de wedstrijd is verzwaard, zonder het ijkpunt uit 2002 te herzien. Rond 2013 is al het vrouwelijke vee dat niet gekalfd ongeacht de bestemming vleesvee of melkkoe in de meststoffenwet onder melkvee geklassifiseerd. Evenmin is de derogatiebeschikking geen duidelijke link naar de definitie van melkvee met een specifieke wet of EU verordening.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.