Redactieblog

4 reacties

‘Gras winnen voor een goed economisch resultaat’

Blijvende optimalisatie in de grascyclus is de basis onder een goed bedrijfseconomisch resultaat.

Iedereen kent de kenmerkende geur van vers gemaaid gras. Heerlijk. Zelfs als je dit nu aan de keukentafel of in je luie stoel leest, ruik je het vers gesneden gras weer. Het maaien is voor velen het begin van het oogstseizoen, terwijl dat natuurlijk al met de bemesting begint. Maar fysiek maaien, betekent voor velen toch hét moment van winnen van gras.

Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

En dan volgen de uitdagingen. Hoe krijg ik het goed droog en hoe droog wil ik het eigenlijk hebben? Zijn de machines goed afgesteld, zodat ik het zonder grond in de kuil krijg? En dan moet het product ook nog goed bewaard worden, want je wilt toch zonder verliezen het gras uiteindelijk ook weer in je koeien kwijt, zodat die er efficiënt melk van kunnen geven. De grasteelt is daarmee onderdeel van een hele cyclus.

In dat traject zullen er altijd optimalisatiepunten blijven. Daar ontkom je niet aan. Het is zaak om deze aandachtspunten die de kwaliteit en de benutting beïnvloeden te kennen. Daar speelt het management een bepalende rol. De acties die de veehouder onderneemt om de graszode op peil te houden en de punten op de i te zetten bij bemesten, oogst en in- en uitkuilen, zijn bepalend voor het uiteindelijke resultaat.

Want het draait uiteindelijk toch om de knikkers. Wie het in de vingers heeft om een hoge opbrengst gras van goede kwaliteit te telen, haalt de hoogste efficiëntie en hoeft minder aanvullende voeders bij te kopen en zal economisch het beste saldo draaien. Goede graslandboeren zullen in de regel dan ook boven in het lijstje van bedrijfseconomisch goed draaiende bedrijven staan. Zo geeft optimalisatie van de grascyclus niet alleen de grootste kans om het beste gras te winnen, maar ook om te kunnen winnen met gras.

Alles over gras in een dag

Gras is en blijft de basis onder de Nederlandse veehouderij. Reden genoeg om je daar met regelmaat in te verdiepen. De Grasdag 2019, die Boerderij met haar partners op 4 juni organiseert, biedt een uitgelezen mogelijkheid om alle kennis rondom grasland weer op te frissen en uit te breiden. De inleidingen in de ‘kennisschuur’, rondleidingen, workshops en live-demonstraties met maaiers, schudders, harken en andere oogstmachines leveren een unieke en brede blik op alle aspecten van graslandbeheer en voederwinning. Daarnaast is er nog een minibeurs waarin standhouders hun producten en innovaties op gebied van grasland laten zien.

De inleidingen en demonstraties zijn verdeeld over de dag en worden herhaald. Omdat inleidingen en demonstraties nooit gelijktijdig worden gehouden, hoeft u dus niets te missen van alle informatie die deze dag biedt. Het enige dat u – in verband met organisatie en catering – moet doen, is even aanmelden op www.grasdag.nl en komen!


Live werkresultaat

Een van de centrale onderdelen van de Grasdag 2019 is de machinedemonstratie. Het gebeurt niet elke dag dat meerdere merken naast elkaar live een deel gras maaien en bewerken. In totaal is 7 hectare beschikbaar voor de oogstdemonstraties. Bent u op zoek naar een maaier of vernieuwing van uw hooibouwwerktuigen? Kom dan naar de Grasdag en bekijk de werking van de machines van dichtbij. Spreek met dealers over de eigenschappen en mogelijkheden van hun machines en bespreek uw specifieke wensen.

Gastheer Bons-Holsteins

De Grasdag 2019 wordt op 4 juni gehouden (09:30 – 18:30 uur) op het bedrijf van familie Bons. Het bedrijf met de prefix Bons-Holsteins is bekend van zijn prestaties op het gebied van de showfokkerij. Een van de hoogtepunten is het NRM-kampioenschap 2017. De koeien op het bedrijf zijn van dichtbij te bewonderen.

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Adres is Hoogtweg 6, 2975 LD, Ottoland (Z.-H.).

Laatste reacties

 • koestal

  Goed weer is een voorwaarde om een geslaagde kuil te krijgen.

 • farmerbn

  Geleerd op school; het inkomen van een melkveehouder komt 50% van het land en 30% van de koeien.

 • BO(skabout)ER

  waar komt die andere 20 procent vandaan ;P

 • melkkoeienboer

  Subsidie

Of registreer je om te kunnen reageren.