15 reacties

‘Ga uit van eigen kracht’

Make Dutch Dairy Great Again, naar Trumps voorbeeld, betoogt melkveehouder Jeroen van Maanen.

Met pasen was het prachtig weer. ’s Ochtends was het heiig, ’s middags zonnig en erg warm. De rook van paasvuren van onze oosterburen drong door tot bij ons in de polder. Begrijp me niet verkeerd ik heb niks tegen paasvuren. Een beetje fik ruimt lekker op en planten en gewassen zijn dankbaar voor extra CO2.

Maar Nederland heeft als voortrekker toch zijn eigen kleine postzegelklimaat waarmee we het wereldklimaat kunnen redden? Een paar simpele Duitse fikkies tonen het bizarre ongelijk al aan.

Koeien in een veenweidegebied. Veehouder van Maanen hekelt de tegenstrijdigheden in het klimaatbeleid. Hij noemt onder meer de krimp van de veestapel en de CO2-uitstoot in veenweidegebieden.
Koeien in een veenweidegebied. Veehouder van Maanen hekelt de tegenstrijdigheden in het klimaatbeleid. Hij noemt onder meer de krimp van de veestapel en de CO2-uitstoot in veenweidegebieden.

Klimaatbeleid te radicaal

Het klimaatbeleid zit vol tegenstrijdigheden waardoor het voedselsysteem radicaal om moet, liefst dit jaar nog. Wat in de laatste 50 jaar met als basis ‘nooit meer honger’ is opgebouwd, moet in een jaar radicaal om.

Een klein groepje radicalen is in staat de wereld te vergiftigen met rapporten waarin hun zelfvoldane vooringenomen mening doorklinkt. Een mening die ten eerste de veestapel móet verkleinen voor een beter klimaat.

Uitgaan van eigen kracht is in mijn ogen een betere strategie dan je laten sturen door de angst voor een stelletje kansloze roeptoeters

De wereld wordt bijkans geregeerd door ngo’s die met leugens, laster, chantage en manipulatie media, overheid en bedrijfsleven gijzelen. De media zijn grotendeels in en in verrot, de overheid weet het zelf ook niet, maar van het bedrijfsleven mogen we toch meer verwachten.

Claims door de boerenstrot geduwd

Uitgaan van eigen kracht is in mijn ogen een betere strategie dan je laten sturen door de angst voor een stelletje kansloze roeptoeters. Overheid, LTO en NZO drukken ons claims als eiwit van eigen land, grondgebondenheid, grupstalverbod, weidemelk, reductie van CO2-, methaan-, stikstof-, fosfaat- en ammoniakuitstoot door de strot.

Waar een Franse ngo eist dat Nederlandse koeien niet meer in de grupstal gehuisvest mogen worden, kunnen CLM-kopstuk Van der Weiden en WNF-orakel Oerlemans hun natte dromen over de sector uit laten storten door oud-Agrifirm-baas Loman. Zijn commissie grondgebondenheid leverde het eiwit-van-eigen-land-sprookje als waanzinnige graadmeter van grondgebondenheid op.

Boeren prijzen zich finaal uit de markt

De zuivelkwajongens van nu – verwend groot geworden in een tijd dat melkoveraanbod aan de orde van de dag is – zullen spoedig moeten ontwaken. Voordat FrieslandCampina – naar voorbeeld van VION bij het vlees – de hele Nederlandse zuivel om zeep helpt.

Want de situatie ís ernstig. De kostprijsontwikkeling gaat door het dak, bedrijfsovernames stagneren en 70% van het platteland is naar de ratsmodee (naar de bliksem). En zo is er veel meer.

Overheden en bedrijfsleven, stop met het verzinnen en overnemen van waanideeën van kortzichtige, mediageile ngo’s en linksgroene fantasten

Overheden en bedrijfsleven, stop met het verzinnen en overnemen van waanideeën van kortzichtige mediageile ngo’s, en linksgroene fantasten. Zij zorgen er met hun eisen voor dat we onszelf op alle gebieden finaal de markt uitprijzen.

Willen de meelopers alvast vertrekken? U bent uw functie niet waard. Laten we voortaan alleen nog uitgaan van eigen kracht. Op basis van realiteit, naar Trumps voorbeeld: Make Dutch Dairy Great again. Zo niet, dan kunt u bij het vuilnis, wat we altijd nog op Duitse paasvuren kunnen gaan verbranden.

Laatste reacties

 • joannes

  Nauw, Nauw, met kleine beroeps groep die het zelfs intern niet eens kan worden over beleid, zo hoog van the toren the blazen maakt je niet sterker. Blaas je tegenstanders in de defensie en ze zullen met hun meerderheid allemaal voor beschutting en een vorm van verdediging zoeken! Ze zullen je onder een vergrootglas met ondeskundigheid veroordelen! Veroordelen en verder limiteren. Want wie wil gezelschap van een iemand die niet luisteren wil en het verrekt zich aan te passen! Trump heeft in the US een veel uitgekiender beleid. Hij weet dat de stad daar relatief veel minder te zeggen heeft in hun democratie dan het platte land!

 • degroot verburg kaas

  Nederlandse agrarisch ondernemers behoren al jaren bij de top van de wereld, en wat Jeroen, schrijft is de spijker op zijn kop. we denken dat we in ons polderlandje wel de rest van de wereld moeten / kunnen voorschrijven hoe het moet. meneer Nijpels dringt en dramt als een van de vele en weet allang dat de klimaat doelstellingen niet haalbaar zijn. vaar je eigen koers, en wees trots op het prachtige zuivelproduct wat jullie als melkveehouders / zuivelmakers maken.

 • Bennie Stevelink

  Nuance is aan Jeroen van Maanen niet besteedt, dat is nu wel duidelijk.

 • kleine boer

  Wederom mooi artikel Jeroen.

 • aitink

  Weer een goed stuk Jeroen.

 • agratax.1

  Weer eens duidelijk gemaakt, dat de milieu drammers de voedselproductie als Mede Schuldige aanwijzen van de klimaat verandering. Ik zit nog te wachten op een wetenschapper, die de echte schuldige aanwijst, De Mens, zij zijn het die voldoende eten en overbodige luxe eisen en daarbij ook nog eens te veel ruimte op eisen met hun ongebreidelde expansie drift. Nee liever de koe of het varken en hun verzorgers de schuld geven van de terug hollende biodiversiteit en opwarmende aarde.

 • Gijs Gans

  Waarheid mag niet gezegd worden maar van Maanen heeft wel gelijk.

 • ENDE902

  Jeroen beschrijft toch de waarheid, dit is de kern van de zaak, zonder alle mooie verhalen, zoals het er nu voor staat.

 • 306lsa

  dank voor dit artikel Jeroen

 • Attie

  Mooi geschreven!
  Wat zou het LTO er anders uitzien.., met bv Vogelaar en klimaat specialist Jeroen van Maanen...!!

 • Alco

  Nuances moet altijd van één kant komen, maar daar lijkt @Bennie zich niet van bewust.
  Prima Jeroen. Gelukkig worden er nog items geschreven zonder condomologie gehalte

 • joannes

  @Alco, bedenk altijd hoe sterk de tegenstander is voor je hem of haar voor de schenen schopt! Je hart luchten voor de frustraties die de ander je opdringt mag prettig voelen maar zal geen soulaas bieden! De agrarische wereld is in een hoek waar de klappen vallen! Als groot grondbezitters die altijd klagen en een groot deel van hun bezit uit inflatie verdient hebben,is medelijden niet te verwachten!

 • kleine boer

  joannes vergeet niet no farmers no food dan weet je wie op den duur de sterkste zal zijn.....

 • 306lsa

  joannes suggereert dat......................... Alco iets verkeerd geschreven heeft
  wat dat mag je dan ook wel even uitleggen ? waar ben je het niet mee eens uit dit artikel , en wie is dan de tegenstander ? je komt gefrustreerd over
  waarom heb je geen argument waar je mee zit in het rare klimaat verhaal en Jeroen legt best goed uit wat hij raar vindt en misschien kun je uitleggen wat je zelf allemaal aan het klimaat gedaan hebt misschien denk je ik eet geen vlees maar met welke voedingstoffen groeien dan de planten die je eet het is belangrijk om ook te denken aan de mensen die op dit moment niet genoeg te eten hebben , of maak je je daar helemaal niet druk om?

 • koestal

  Boeren moeten al jaren vechten voor hun bestaan .We hebben een ministerie en minister tegen landbouw met de hele ambtenarenkliek er bij. Ga er maar aanstaan.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.