Redactieblog

5 reacties

‘FrieslandCampina reorganiseert maar door’

De stabiele factor bij FrieslandCampina is reorganiseren. Nu weer de Ingrediënten.

In een ronkend persbericht stelt het zuivelconcern dat het werkt aan een efficiëntere divisie. Nou, nou. Dan was die dus niet efficiënt. Je vraagt je af hoe dat mogelijk is. Ingrediënten worden al jaren Door FrieslandCampina geprezen als een winstgevend onderdeel en dan zeggen ze nu pas dat ze ook nog efficiënter willen werken. Dat zijn goede vooruitzichten. De divisie levert dan volgend jaar nog meer winst op.

Herschikking van de activiteiten

Opvallend is dat dit niet komt door kostenbesparingen. Nee, het wordt een herschikking van de activiteiten genoemd. Deze kost geen banen. (Dat wordt speciaal voor de vakbonden even gemeld, denk ik, want anders stellen die weer extra eisen). Verder blijven de regionale kantoren behouden. Ook daar dus geen besparingen.

Die moeten uit de markt komen. Ingrediënten worden wereldwijd verkocht door verschillende onderdelen van FC. Het wordt nu één bedrijf, waarin alles wordt aangestuurd. Kennelijk bewerken de verschillende afdelingen ingrediënten nu op eigen houtje de markten. Dat leidt tot ‘dubbeling’ in de marktbenadering, volgens nog steeds FrieslandCampina in een eigen persbericht.

Heeft men dan al die jaren de verschillende afdelingen lekker laten doormodderen?

Weet u wat ik me dan afvraag? Juist, waarom hebben ze dat niet eerder gedaan als het geld oplevert. De fusie Friesland Foods en Campina is van 2008. Dat is 11 jaar geleden. Ook toen kregen we allemaal futuristische plannen voor de toekomst. Ook over ingrediënten. En dan nu dit.

Heeft men dan al die jaren de verschillende afdelingen, die bezig waren met ingrediënten, lekker laten doormodderen? Kennelijk hadden ze verkoopactiviteiten in dezelfde landen, die elkaar overlapten. Ik stel me zo voor – simpele gedachte natuurlijk – dat verkopers van FrieslandCampina met verschillende petten op bij dezelfde afnemers kwamen. Wie weet beconcurreerden ze elkaar. Dan waren het dus allemaal kleine koninkrijkjes onder de vlag van FrieslandCampina.

Leiding FrieslandCampina is wakker geschud

Niet goed en daarom komt deze ‘herschikking’ wel wat laat. Waarschijnlijk is deze ingegeven door de tegenvallende resultaten van de laatste jaren. Dan hebben die in ieder geval nog een zonnige kant: de leiding van FrieslandCampina is wakker geschud. En neemt de maatregelen, die al jaren eerder hadden moeten worden genomen.

Beter laat dan nooit.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het is als bij elk bedrijf. Als het geldverdienen makkelijk gaat let je niet zo op de kleintjes. Gaat het slecht dan ga je wél op die kleintjes letten. Deze actie geeft eigenlijk aan dat het bij FC financieel niet zo lekker gaat. Zeggen dat je efficienter gaat werken bekt leuker dan dat je zegt dat het slecht gaat.

 • Zuperboer

  Ach al sinds jaar en dag worden we bestookt met aktieplannen met flitsende namen en dito layout, zoals FOCUS 2000. Wat wel opvalt is dat ze t ene jaar Riedel de deur uit doen en vervolgens lees je in t jaarverslag dat er een omzetverlies is .....t.g.v. de verkoop van Riedel. t Blijven gewoon zonen en dochters van ouders ook Hein en Jaska. ff Nijenrode of een MBA en vervolgens ga je bij bedrijven de boel opschudden. Meestal kost t klauwen geld en t gewin is niet heel groot. Wat de belangrijkste kracht van FC was is naar mijn bescheiden mening de binding van het personeel (veelal van boerenkomaf) met het bedrijf. Er voor door het vuur willen gaan, zoals ze dat van hun ouders gewend waren. Plaats je heel veel gelikte/geslaagde/gestudeerde jonge mensen bij elkaar in een ivoren toren dan levert dat niet persé heel veel werklust en creativiteit op. Die binding van personeel en bedrijf dat gaat in de toekomst steeds moeilijker worden en dus wordt je personeel minder direkt betrokken. Alleen voor geld en vergoedingen en dat levert een salarishuis op waar de eigenaren van de toko alleen maar tegen zullen ageren. Kortom de oude coop met korte lijnen die zijn we kwijt en t zal een hele tour worden om de prestatieprijzen van de laatste 10 jaren nog te gaan halen/overtreffen.

 • haj146

  Een kat in het nauw..

 • eja

  fc is een van de slechtst aangestuurde agrarische bedrijven.
  Rvs bestuur en ledenraad hebben er geen zicht op.
  De door hen aangekondigde bovengemiddelde melkprijs is niet hun verdienste maar gewoon een gevolg dat de andere zuivel bedrijven bewust iets achterblijven.
  Dit zal nog meer boven het maaiveld komen vanwege A ware die echt bewust gaat volgen!!

 • koestal

  Het bestuur bestaat uit dezelfde personen als de raad van commisarissen ,dus geen kritiek op het bestuur.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.