Boerenblog

5 reacties

‘Brussel en Den Haag zetten grootschalige teelt onder druk’

Laat de markt zijn werk doen zonder Brusselse bemoeienis, dan redden we het wel als Nederlandse boer, zegt Hans Luijerink.

We zijn nu, eind april, druk bezig de laatste mais te zaaien. Mais is de basis van het rantsoen bij elke rosékalverhouder. Het wordt ons echter steeds moeilijker gemaakt om dit gewas te telen. Dit jaar start wederom een belachelijk regeling: onderzaai van gras.

De natuur laten bepalen

Al jaren telen we een vanggewas direct na de oogst. Het land wordt zo snel mogelijk bewerkt met een cultivator of schijveneg waarna direct Italiaans raaigras of rogge ingezaaid wordt. Daarmee is de stoppel bewerkt, het land winterklaar gemaakt en het gezaaide gewas kan de laatste mineralen opvangen.

Vanaf nu moeten we op de kalender kijken wanneer te oogsten. Dat is toch van de zotte?

Kalverhouders willen een zo hoog mogelijk zetmeelgehalte in hun snijmais. Alle beschikbare suikers omzetten in zetmeel lukt (bijna) nooit vóór 1 oktober. Daarom blijft onze mais dus altijd lang staan. Vanaf nu moeten we echter op de kalender kijken wanneer te oogsten. Dat is toch van de zotte? Laat de natuur bepalen wanneer onze mais rijp is en laat ons daarna de juiste maatregelen nemen zoals we altijd al deden!

Weinig te doen met milieudruk

Volgens mij heeft deze regeling weinig van doen met milieudruk. Er zit een andere gedachte achter de onderzaairegeling. Enkele groene ambtelijke azijnpissers willen gewoon minder maisteelt. Daarom komen er steeds meer demotiverende maatregelen: bemesting in de rij, bemonstering van de toegediende mest en dan nu de onderzaai.

Wij telen hoofdzakelijk mais op al onze gronden. We hebben zetmeel, energie, nodig voor de groei van onze rosés. Met gras kunnen we niet veel. Het vet van de kalveren kleurt dan te geel en dat willen consumenten niet. Mais kent dat nadeel niet. Het is een prachtig product met een hoge energieopbrengst bij een lage bemesting. De mestgift is met 40 kuub per hectare laag en de laatste jaren wordt ook veel minder gewasbescherming toegepast. Alternatief van mais telen en voeren is om energierijke grondstoffen te importeren via Rotterdam en die te voeren. Dat lijkt me veel milieubelastender dan voeren van eigen mais.

Gecombineerde opgave

Ook de Gecombineerde opgave is voor grote maistelers een crime. We mogen maar 75% van onze grond voor onze hoofdteelt gebruiken. De andere gewassen kunnen we op ons bedrijf niet gebruiken. Dat betekent dat we die afvoeren en extra mais moeten aanvoeren. Ik vraag me af of dat de bedoeling is. Dan moeten we ook nog eens 5% ecologische hobbygewassen telen om toeslagrechten binnen te halen. Waanzin.

Liever zonder Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Ik heb al vaker aangegeven dat ik liever zonder Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zou werken. Laat de markt zijn werk doen zonder Brusselse bemoeienis, dan redden we het wel als Nederlandse boer. Als Nederland de maisteelt wil doorbreken met bloemetjesranden vanwege toerisme en recreatie, prima, maar dan moet de overheid daarvoor betalen.

Grond hebben we in bruikleen van de natuur, zorg dat de volgende generatie er mee verder kan

Ik vind dat je bepaalde richtingen wel moet stimuleren zodat er goed voor de grond gezorgd wordt en er zuinig wordt omgegaan met mest en bestrijdingsmiddelen. Grond hebben we in bruikleen van de natuur, zorg dat de volgende generatie er mee verder kan wanneer wij in het verzorgingstehuis zitten en uitkijken over een prachtige tuin vol geraniums en hortensia‘s.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Een vanggewas wat pas later in oktober wordt gezaaid ontwikkelt zo weinig massa dat het qua nitraat vastlegging vrijwel niets doet. Het doel van het vanggewas is toch de nitraatuitspoeling naar het grondwater te verminderen.

 • Gat

  10/15 jaar geleden ging er al berichten of er geen mini mais tot 1.5 meter hoogte gezaaid kon worden.
  Want, de toeristen konden dan in de zomer verder weg kijken.
  Daar gaat heel de hetze tegen mais over. Uitspoeling is grote kul. Geen enkel gewas wat zoveel ontrekt aan de bodem.
  Wat er boven groeit moet er onder onttrokken worden.

 • a van Gerwen

  Toch vraag ik me af wat de extra milieuwinst is van 14 dgn eerder een vanggewas te zaaien. Hoeveel extra uitspoeling gaat dat voorkomen en rechtvaardigt dat heel deze poppekast van onderzaai.

 • @Bennie, als de nitraatuitspoeling het probleem is waarom dan alleen een vanggewas bij mais ?Er zijn ook andere teelten die voor oktober geoogst worden en zonder vanggewas de winter in gaan.

 • Sjefo

  Stevelink nu twijfel ik toch echt aan jou kennis, of eigenlijk sterker nog ‘ je hebt er geen flikker verstand van’

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.