Boerenblog

6 reacties

‘Werkwijze overheid diep triest en oneerlijk’

Termijnen oprekken en beslissingen uitstellen, blijven zonder gevolgen.

In 2015 stopte het melkquotum en groeide de veestapel. Er moest iets gebeuren. De politiek koos voor fosfaatrechten per 2017, maar het werd 2018. De beschikking die we begin 2018 kregen, klopte niet. We maakten bezwaar, maar 15 maanden later is er nog steeds geen antwoord. Half augustus 2016 kregen we bericht dat een wet werd voorbereid voor fosfaatrechten per 2017. Voor de berekening werd gekeken naar melkvee op 2 juli 2015, melkproductie en gemiddeld aantal melkkoeien in 2015 en fosfaatruimte. Die gegevens konden we controleren en wijzigen bij RVO.nl, wel binnen 6 weken.

Op tijd bezwaar maken tegen beschikking fosfaatrechten

De melkproductie klopte niet omdat we kaas maken. Dus heb ik de melkproductie aangetoond met het rollend jaargemiddelde van de melkcontrole. Zo’n half jaar later, in april 2017, kregen we reactie. We moesten binnen 14 dagen aantonen hoeveel melk we tot kaas en andere zuivel verwerkten en in onze winkel verkochten. Dat betekende van alles opzoeken en omrekenen. De uitkomst was, niet onverwacht, hetzelfde aantal liters. Al na 2 weken kregen we een brief dat de melkproductie werd aangepast.

Alle veehouders moeten, zelfs met terugwerkende kracht, gewijzigde regels opvolgen

Begin januari 2018 kwam de echte beschikking fosfaatrechten, met juiste hoeveelheid melk, maar verkeerd aantal dieren. We hebben jongvee voor fokkerij en voor vlees en die regels waren nog niet duidelijk. Bellen bracht geen oplossing, dus maakte ik binnen de termijn van 6 weken bezwaar. De ontvangstbevestiging van 20 februari vermeldde dat de beslistermijn van 6 weken van de overheid mag worden onderbroken of verlengd en het 12 weken werden.

RVO.nl weet antwoord niet binnen gestelde termijn te formuleren

RVO.nl belde me in mei dat men niet op tijd kon beslissen. Het zou september worden. En, ja, wij moeten wel alles op 31 december 2018 voor elkaar hebben, ook als er zo laat antwoord komt. Onder protest ben ik akkoord gegaan. Per brief kreeg ik een bevestiging, maar niet dat ik geprotesteerd had. Het werd september, we hoorden niets. Eind oktober kwam er een brief dat er definities van jongvee waren, met nieuwe berekening. Die klopte nog niet, maar we hoefden niet opnieuw bezwaar te maken.

3 weken geleden kreeg ik een e-mailbericht, meer dan 6 maanden na 1 september. Ons bezwaarschrift was bekeken en er was meer informatie nodig. De stiertjes tellen voor RVO.nl alleen mee als fokstier als ze echt fokstier zijn geweest. We fokken er meer op zodat we kunnen kiezen. Fokkerij is voor allemaal het doel, net als bij de vaarskalveren. Die zijn bedoeld als melkvee, maar worden ook niet altijd melkkoe. Schriftelijk en in een telefonische hoorzitting heb ik dat benadrukt. De beslissing was binnen 3 weken te verwachten. Die weken zijn vandaag om, helaas nog geen antwoord. De praktijk is dus dat alle veehouders, zelfs met terugwerkende kracht, gewijzigde regels moeten opvolgen. Doe je dat niet of te laat, dan verlies je rechten en/of dreigen forse boetes. De overheid kan echter naar eigen inzicht en zonder gevolgen de termijnen oprekken en aanpassen en beslissingen uitstellen. Dat is diep triest en oneerlijk.

Laatste reacties

 • Koen123

  Diep triest,maar helaas een voorbeeld van de praktijk
  Sterkte met jullie strijd

 • Dirk,

  Het is duidelijk dat het ministerie er een rommeltje van heeft gemaakt , maar dan ook nog de arrogantie hebben om te eisen dat je met terugwerkende kracht moet voldoen aan regels die ze zelf niet snappen is pure minachting van de hardwerkende veehouder/belastingbetaler ,deze onzekerheid is ongezond voor de mensen en de bedrijven die het treft ,Jacco Geurts en mevrouw. Lodders , zouden op z,n minst een Kamerdebat moeten aanvragen om dit openbaar te maken ,zodat heel Nederland kan meegenieten Hoe de kleine individuele ondernemer mishandeld wordt.

 • JC Vogelaar

  Het is intriest Marja maar de Tweede Kamerleden gaan richting het ministerie echt niet het mes trekken de Landbouw is geen Kabinetscrisis waard . En dus kan het ministerie blijven knoeien met de mestwetgeving en iedereen hobbelt er rustig achter aan.

 • deB.


  Als makke schapen!
  In geen andere sector wordt deze gang van zaken geaccepteerd!
  Wat zijn we verworden als makke schapen, die alle dagen te pakken zijn.
  Wanneer komt dat zelf reflectie onder de boeren, en-blok!!!!

 • farmerbn

  Als de overheid mensen gaat bellen moet je oppassen. Dan willen ze geen papier zodat je niks zwart op wit hebt. Bij Trump, Poetin en Erdogan spreken ze er schande van maar het gebeurt dus ook gewoon in Nederland.

 • Maas1

  @farmerbn neem gewoon elk telefoongesprek op die je relevant vind!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.