Commentaar

3 reacties

‘Tik op de vingers voor LNV’

Vleesveehouders kregen volgens het CBb terecht fosfaatrechten voor een deel van hun jongvee.

Dat is heel kort door de bocht de clou van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het is een overwinning voor de vleesveehouders die deze zaak tegen het ministerie van LNV aanspanden.

Voldoen aan leveringsplicht

Zij kregen vorig jaar fosfaatrechten voor (vrouwelijk) jongvee, maar later werden die weer ingetrokken. Vooral voor diegenen die de rechten intussen hadden verkocht, was dat erg pijnlijk. Zij hadden iets verkocht wat ze dus niet bleken te hebben, en moesten aan hun leveringsplicht voldoen door de intussen duurder geworden rechten elders te kopen.

Rechter pikt zwabberbeleid niet

Voor die groep is dit genoegdoening. Voor het ministerie is het een tik op de vingers in een kwestie die een jaar als een veenbrand heeft gesmeuld. De rechter pikt het zwabberbeleid niet. Een koe is een koe, en dan maakt het niet uit op wat voor bedrijf ze staat, zegt hij.

Uitspraak niet eind van het verhaal

Deze uitspraak is voor betrokkenen mooi, maar voor de vleesveesector als geheel is het niet per definitie goed nieuws. De ironie wil dat de sector zelf het liefst vrij bleef van de rechten, maar er nu toch weer mee te maken krijgt door toedoen van rechtszaken die door vleesveehouders zelf aangespannen zijn.

Deze uitspraak ging over 3 bedrijven. Er liggen nog honderden zaken, over deze en andere vleesveegerelateerde kwesties. Dit verhaal is dus nog lang niet uit.

Laatste reacties

  • kanaal

    ook melkveehouders zijn gekort op jongveerechten van zwartbonte pinken die gereduceerd moesten worden en daarom geen kalf kregen, te gek voor woorden.

  • j.verstraten1

    Krijgen we straks droge koeien toerisme om weer wat kgs fosfaat te besparen? 24 droge koeien uitbesteden levert 250 kg fosfaat op.

  • farmerbn

    Naast een veearts en een melkschepper hebben Nederlandse boeren ook vaak een advocaat nodig. Raar land.

Of registreer je om te kunnen reageren.