Boerenblog

15 reacties

‘Spiegelen aan groot of klein bedrijf?’

De ene streek staat vol met melkrobots, elders staan bijna alle koeien op stal. Op andere plekken stappen hele straten over naar een andere melkfabriek. Uiteraard hebben alle regio’s hun eigen uitgangsituaties, maar het spiegelen aan een ander is veelal de bovenliggende oorzaak.

De vraag is uiteraard met wie je je wilt vergelijken. In het verleden keek ik veel naar Amerika. De laatste 15 jaar al meer binnen Europa. Als lid van de European Dairy Farmers krijg je een unieke kans om in diverse landen kennis te maken met melkveebedrijven, inclusief de personen en financiële cijfers erachter. Mijn denken over de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij is hierdoor veranderd.

Ik denk dat wij binnen Europa het meeste kunnen leren van de regio’s in en om de Alpen

Beperkte ruimte voor groei

Een doorkijk in de database van de EDF toont dat het qua grondprijzen, arbeidsloon, beschikbare ruimte en acceptatie voor dieren het misschien wel verstandig is om ons te spiegelen met landen waar ook gedeald moet worden met beperkte ruimte voor groei. Want groei van onze sector is nu geblokkeerd door het stelsel van fosfaatrechten.

Regio’s in de Alpen

Ik denk dat wij binnen Europa het meeste kunnen leren van de regio’s in en om de Alpen. Dit zijn gebieden met ook een echte melkveehouderijcultuur. Veelal wordt er nog wel eens wat lacherig gedaan over die boertjes in lederhosen met hun dubbeldoel-koeien. Allemaal subsidie voor die bergboertjes is het veelgehoorde geluid.

Boeren in Oostenrijk

De realiteit laat echter zien dat dat betrekkelijk is. Oostenrijkse melkveehouders hebben hun lobby op orde, krijgen geld voor groene diensten en hebben het fiscaal beter geregeld dan wij. De lobby is veelal geschoeid op behoud van het familiebedrijf en het landschap. Maar ook het economische model achter de bedrijven is anders dan bij ons. De cultuur aldaar is veel meer geschoeid op het leveren van kwaliteit en marge dan op massaproductie. Kijk maar naar de prijzen die zij ontvangen voor hun dubbeldoel slachtkoeien en hooimelk.

Wie is er slimmer? De Amerikaanse melkveehouder die door de zoveelste keiharde sanering gaat of het boertje uit de Alpen?

Gedachten wisselen met ‘Alpenboertjes’

Ik vind het altijd weer interessant om van gedachten te wisselen met die ‘Alpenboertjes’ die er met 30 koetjes in slagen om in een mooie nieuwe Audi A4 te rijden en er een kast van een huis op na houden. Dat de Oostenrijkse melkveehouderij het hoogste percentage opvolgers heeft, zegt ook wel wat.

Wie is er slimmer? De Amerikaanse melkveehouder die door de zoveelste keiharde sanering gaat of het boertje uit de Alpen?

Laatste reacties

 • RIEN65

  Met 30 koetjes koop je geen A4 en een kast van een huis dat maak je mij niet wijs.

 • Axl

  Het grootste verschil is dat de alpen boer geen financiering heeft en neventaken vaak bosbouw of vakantie woningen maar dat wij nederlandse boeren niet cool wij willen veel koeien melken ook al verdienen we aan de laatste 50 koeien niks de gemiddelde boer brengt per jaar 1000000 naar de bank dus als je de laatste 20 jaren van 50 naar 100 koeien bent gegroeit melk eigenlijk nog steeds 50 koeien voor jezelf de andere 50 voor de bank niet veel berijkt met schaalvergroting

 • deB.

  Kom wel met het hele verhaal! ipv doelloze kreten.
  Zelf melkt hij er ook veel te veel meer dan een dood normaal gezinsbedrijf!
  Wie is dan dom???

  Ze doen het niet allemaal van 30 koetjes in Oostenrijk!! dat is maar een gedeelte van hun inkomsten.

 • info58

  Henk is zijn centjes aan het tellen en gaat verhuizen. Waar Henk een boerderij koopt is de beste plek.

 • Zuperboer

  Ken zo'n boer in Frankrijk die 60 koeien melkt voor hooimelk. 60 ha bergweides die zich rond het bedrijf slingeren. 2 Man personeel en 5 trekkers met 4W aandrijving onder de loods. t Geld verdient hij echter onder de toonbank door met een oude zaagmachine achter t bedrijf tegen de bosrand. En als je t woord Macron in de mond neemt schiet hij denkbeeldig richting Parijs. Blijf af van m'n neveninkomsten. Fransen mooi volk en beslist niet dom.

 • veluwsboertje

  Men moet die paden bewandelen waar de minste koeien grazen.
  Daar staat het meeste gras

 • xw

  zou het woord hypocrisie misschien een beetje van toepassing zijn op de schrijver?

 • farmerbn

  Henk heeft helemaal gelijk. Zorg dat je speciale producten produceert met hoge marges. Bij standaardproducten wordt je uitgespeeld door anderen. Maak niet veel schulden en werk net als het lage kostenbedrijf. Investeer ook buiten het landbouwbedrijf. Werk voor je gezin en niet voor de brokverkoper, bank, boekhouder enz.

 • draaier

  LTO start een lobby voor quotumafschaffing, Henk melkt 300 koeien. Henk van de LTO zegt nu dat we misschien maar minder moeten melken en gaan voor marge ipv massa....

 • deB.


  Precies draaier, het is een gladde draaier!

 • Attie

  Meen dat deB. er ook 200+ had?

 • WGeverink

  Een goeie manier om geld te verdienen is om net als bij alle andere producten vooral niet te veel te produceren door de productie te plannen en te sturen. Boeren reageren te veel op schouder klopjes en horen graag dat de hele wereld speciaal op hun product zit te wachten. Boeren worden door de periferie gestimuleerd en door vakbladen klaargestoomd om veel te dure producten en diensten af te nemen met als doel als maar meer product te produceren voor een afnemende prijs. Zelfs de "belangen behartigers" werken daaraan mee. Het openen van de grenzen is prachtig als je wil exporteren maar wordt in de praktijk ook gebruikt als chantage middel. Als lokale boeren meer durven te vragen voor hun politiek correcte producten dan de afnemer in gedachten heeft wordt er zo nodig naamloos product ingevoerd van elders in de wereld.

 • deB.


  200+ genoeg, maar geen koeien. Hou op zeg, die mag jij houden, ik me nooit niet

 • Dre van Helmond

  Een Audi en een groot huis in Oostenrijk
  Een groot huis voor de gasten en de koeien bijzaak

 • koestal

  Groot is niet meer in,de burger schopt er tegen aan. Noemt het megabedrijven. In de stad mag alles, grote warenhuizen,supermarkten,banken,kantoren ,garages,enz,maar op het platteland moet alles klein blijven ,net als in de tijd van Ot en Sien.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.