Commentaar

42 reacties

‘Met meer tijd minder uitval bij kalveren’

Jongveeopfok is de achilleshiel van de melkveehouderij, schreef ik al op deze plek in september 2015. Dat er publieke commotie zou komen, kon je zien aankomen na alle geluiden over uitval van gespeende biggen.

In Nederland ligt de gemiddelde uitval van kalveren rond 13%. Op de grote bedrijven in de Verenigde Staten sterft van geboorte tot afleveren minder dan 4%. De Amerikanen werken met strikte protocollen rond afkalven en in de opfok. Ja, met goedkope Mexicanen, is de eerste tegenwerping die volgt als je dat goede resultaat noemt. Nou, zo goedkoop zijn die Mexicanen niet. Ze kosten 12 tot 14 dollar per uur, anderhalf keer het minimumloon.

Knelpunt: arbeidsdruk

De tegenwerping maakt wel duidelijk waar het knelpunt zit: arbeidsdruk. Inderdaad, 80 uur werken per week is niet normaal. En dan ook bij nacht en ontij uit bed om een kalf te vangen, petje af.

Protocollen in afkalf- en opfokstallen, dat zijn de geheime wapens van de Amerikanen

Protocollen, dat zijn eerder de geheime wapens van de Amerikanen dan van die ‘goedkope’ Mexicanen. Protocollen in de afkalf- en opfokstallen. Opvang in demonteerbare eenlingboxen, vers stro, lamp erboven, strak voerschema voor melk en ruwvoer, na verplaatsen van de dieren reiniging en ontsmetting plus een week leegstand. Dat aangevuld met tussentijds wegen van de kalveren om daarop eventueel bij te sturen met de voergift. Al die zaken zijn in Nederland net zo uitvoerbaar als in de Verenigde Staten.

Plan grote klussen, regel hulp

Onmogelijk wegens tijdgebrek? Plan dan de grote zaken als verplaatsen van dieren en schoonspuiten van de eenlingboxen op zaterdag en regel die dag structureel hulp. Voor € 50 wil menig scholier wel aan de slag, zo veel verdienen ze echt niet als vakkenvuller in de supermarkt. Is er dan nog tijdgebrek? Plaats een bordje ‘vertegenwoordigers alleen op afspraak’, en handel daarnaar. Plan voor deze gesprekken een vaste tijd in. Maar ja, boeren is een eenzaam beroep. Zo’n maatregel maakt het nog stiller.

Lees ook: Melkveehouderij voelt zich ‘geframed’ door kalversterfte-nieuws

Laatste reacties

 • deB.

  Eenzaam beroep, op zaterdag werken, 80 uur werken niet normaal!!!

  Daarom nogmaals het verdienmodel slaat nergens op....DAT is niet vol te houden op termijn. Jaren terug had een melkveehouder met 100 koeien, een volle arbeidskracht...netjes voor elkaar op die bedrijven, en nog gezellig ook.
  Dit systeem holt boeren uit tot op het bot!

  Bedankt voor het gezeur....omhoog die prijzen

 • elsinga1970

  In Amerika heb je geen rendac daar verdwijnen de dode kalveren zo in grote "compost bak " dus neem die 4 % wel met korreltje zout

 • kleine boer

  Nou robert bodde koop een boerderij en laat het zien zou ik zeggen regel van je loon wat scholieren en je kunt ons haar fijn laten zien dat het simpel boeren is.

 • Kelholt

  Precies @elsinga1970 maar bureau mensen als Robert Bodde kijken alleen maar naar cijfertjes en zowel de betrouwbaarheid van de Nederlandse cijfers als die van de Verenigde Staten laat te wensen over.

 • jfvanbruchem1

  ach Bodde this toch klein bier.
  ik denk dat elsinga 1970 zomaar is gelijk kan hebben.

 • Zuperboer

  Ik neem aan dat er in de papieren versie van Boerderij komende week uitgebreid zal worden gerekend aan geboorte- en sterftcijfers. Daar zal dan ook uitgebreid commentaar en toelichting van deskundige rekenmeesters bij worden geleverd. Ik verheug me er nu al op. De huidige cijferbrij moet worden ontdaan van allerlei ruis. Voor wat betreft de journalistieke opzetjes van partijen als RTL neem ik aan dat REED bij de journalistenvakbond op z'n minst melding maakt van suggestieve berichtgeving.

 • Zuperboer

  Maar ja Zuperboer ..... Ku'j Rekkenen, Rekken d'r moar neet op. t Is al bijna weer vrijdag en dan begint het journaille met een lekkere Vrimibo an 't welverdiende weekend!

 • Alco

  Alle redacteuren moeten nu weer hun zegje doen over de kalversterfte.
  Ga maar eens schrijven over de opname van CO2 van de voedergewassen.
  Kortom, ga maar eens schrijven over de korte kringloop in het ecosysteem en dat dit niet te vergelijken is met de lange kringloop die brandstof kent, zoals in de Parijse akkoorden staat.

 • Firma Vellenga

  Nog een tip: Vrijgezelle boeren probeer een vrouw te krijgen. Dezen besteden vrijwillig ook veel tijd aan de kalveren. Zonder vergoeding vraag. Kunnen we toch nog wat rond komen van de lage melkprijs en alle verplichtingen die op ons af komen

 • hollandagri

  op grote bedrijven sterft in de vs van geboorte tot afleveren maar 4% ? kloppen die getallen wel? hoeveel meer medicijngebruik daar? (ieder geval ook dokter pol trekt regelmatig dode kalveren daar uit koeien zoals ik gezien heb.)

 • Bennie Stevelink

  Afgelopen weekend werd op deze site nog gediscussieerd over het KalfOK systeem. Verschillende regageerders gaven aan dat het systeem nog niet tot een hogere kalverprijs had geleid en daarom zinloos was.
  Slechts twee dagen later blijkt waarom het KalfOK systeem is ontworpen: om negatieve berichten te voorkomen.

 • Vhouder

  in Amerika kijken ze s morgens waar de nuka s lopen en de koe die er op dat moment dichste bij staat is de moeder

 • Zuperboer

  @Vhouder; Das onjuist. Op de goed geleide bedrijven is 24/7 een medewerker bij de kalfkoeien. Kalf eraf Coloquick biest erin, navel ontsmetten, koe verzorgen, kalf naar de eigen schone afdeling. Daar zijn het vervolgens vaak vrouwen die de kalveren tot 2 mnd verzorgen

 • Tuig

  Inderdaad,op de echt grote bedrijven in de USA is er altijd iemand aanwezig bij de kalfkoeien. Dat kan door de grote aantallen natuurlijk, maar het is zeer goed geregeld.

 • agratax.1

  Zou een mede oorzaak liggen in onze bedrijfsvoering? Zijn we te groot voor servet en te klein voor tafelkleed? Ik bedoel te zeggen in veel gevallen heeft zoals Bodde aangaf de boer te veel werk en te weinig tijd te veel werkuren. Oorzaak kennen we allemaal TE LAAG Rendement. Voor de grote bedrijven met arbeidsmigranten zou kunnen gelden dat deze dames en heren van huis uit niet gewend zijn aan protocollen en denken Biest kan morgen na het voeren wel nog even op 1 oor. Hier komt bij dat wij, Nederlandse boeren, niet gewend zijn om mensen aan te sturen en uitleg te geven over Waarom ik wil dat de protocollen punctueel worden nageleefd.

 • Attie

  Precies agratax, zo komen we toch weer uit bij, Bodde en deB...

 • farmerbn

  Op de Amerikaanse megabedrijven lopen 24 uur per dag voldoende mensen rond om goed werk te leveren. Nederland wil geen megabedrijven dus je mag Amerika niet gebruiken als voorbeeld. Daarnaast heeft die Amerikaan al zijn vaarskalveren nodig voor vervanging omdat die vervanging reuze hoog is. Een Nederlandse veeboer kan het hebben om een keer een kalf te missen.

 • jeroenhouwing

  Misschien ook eens kijken waar de gemiddeld 8 % doodgeboren kalveren vandaan komen. Misschien wel relatie met massale inzet Belgisch Blauw op melkkoeien ??

 • J.W. de Kloet

  probleem zit mij inziens in te lage nuka prijzen voor vaars kalveren. En invoeren p rechten. het is gewoon niet rendabel om voor 20 euro je uit te sloven. je doen het puur uit moraal om zo beestje goed te verzorgen. als je dan personeel heb voor 25 euro per uur. mag die geen eens naar kalf kijken

 • MdB1234

  Deze 13% is incl doodgeboren kalveren. Laatste kwartaal 2018 was deze bijna 11% incl doodgeboren kalveren . Sterfte van levend geboren kalveren tot 14 dgn was minder dan 4%. Denk niet dat in jaar tijd dit percentage met 9% is gezakt. Anders hulde voor de melkveehouders met deze giga stal. Bron Kalf Ok en cdm rapportage RFC welke data lweer van Rendac hebben. Mensen doe je huiswerk beter voor je elkaar na zit te blaten.

 • a.loonen1

  Ik twijfel over de betrouwbaarheid van de Amerikaanse cijfers. Ik heb een familielid wonen in Michigan met 1600 koeien. Wat ik daar van hoor (eerste hand) is dat men daar geen destructie systeem heeft. Dode dieren (ook koeien) gaan de mesthoop in en in het voorjaar met speciale mest verspreiders uitgereden. De speciale mest verspreiders zijn er voor om de botten kort te krijgen. Met die wetenschap geloof ik niet in die 4 %. Overigens geloof ik best door met protocollen te werken dat er verbetering mogelijk is. Maar daar moeten we niet alles van verwachten.
  We moeten beseffen dat RTL directe contacten heeft met Wakker dier en PvdD. Het enige doel is om de sector in diskrediet te brengen. Ik verwacht over enkele maanden wel weer een ander issue van RTL met bijbehorend gedoe. Want let maar eens op, RTL komt om de zoveel tijd met weer een negatief verhaal over de veehouderij. Veelal uit zijn verband gehaald of zonder de nuance.
  Ik snap de keuze van LTO om maar niet te reageren.

 • Alco

  Pleidooi voor megastal!!!!!

 • Bennie Stevelink

  Van de 13% in Nederland is 8% doodgeboorte. Sterfte van levend geboren kalveren ligt rond de 5%. Dat ligt toch dicht in de buurt van de 4% in Amerika.
  Of is die 4% in Amerika inclusief doodgeboortes?

 • Zuperboer

  Bennie, volgens mij hebben ze in de VS geen sluitend I&R-systeem en geen Rendac, dus dan zal t wel 3,999999999% zijn. Onniedan. Cijfers zijn uit de lucht gegrepen en wellicht een benadering, maar als je geen dieren centraal registreert dan kun je niet betrouwbaar rekenen. Grote bedrijven geven allemaal dieraantallen op waarbij ze onder een bepaalde grootte-grens blijven (CAFO). Scheelt een hoop gezeur en geleur aan de deur.

 • deB.


  Het is gewoon een bedriegerij van de bovenste plank, ga nu niet zeggen dat het in andere landen veel beter is....integendeel!!
  Ook niet in de VS. Ga dan maar eens een half jaar meelopen...dan veeg je elke bewering onder tafel!

  Schijnheilige berichtgeving daaromtrent

 • Kelholt

  Nog even een tip om onder de 4% te komen, Schaf een Cow Cremator aan!
  <>
  De nette Amerikaanse bedrijven die hun kadavers niet in de composthoop gooien hebben er allemaal één.
  Strooi de as uit op eigen land en het past ook perfect in de kringloopgedachte van Schouten.
  Tevens geen besmette wagens van Rendac op je erf dus geen insleep van dierziekten meer en minder transportbewegingen dus een kleinere CO2 footprint.
  WIN WIN WIN apparaat!

 • farmerbn

  Daarom heeft een Amerikaans bedrijf natuurlijk Rendac gekocht. Kunnen ze toch nog geld verdienen aan dode dieren want bij henzelf kan dat niet.

 • RonaldB

  Robert, we gaan een maand ruilen. Dan weet ik zeker dat je een rectificatie gaat plaatsen.

 • el

  @ kenholt, hoveel brandstof heb je nodig om een koe op te stoken en hoeveel co2 stoot je uit? Het lijkt mij een kostbaar alternatief om van een dode koe af te komen!

 • Alco

  Bij kennissen in Canada trokken ze de cadavers het bos in werden voedsel voor de wolven.

 • koestal

  Boeren hebben het te druk met al die regels en de vele administratie,want dat moet allemaal precies kloppen,een foutje wordt al fraude genoemd.

 • koestal

  Heeft Calon al gereageerd op de televisie? dreigen met royement,dan schrikken de boeren wel.

 • RonaldB

  Dit artikel had beter gekund, zeker omdat het uithaalt naar de lezers. Het is als column geschikt. Ik had liever een stuk van een goede journalist gelezen. Iemand die er echt ingedoken was. Dan zal blijken dat de mestwetgeving een vernietigende invloed heeft op de gezondheid van koeien. Koeien die plat gaan met kalven door Fosfortekort hebben nogal grote kans een doodgeboren kalf op de wereld te zetten. De belangrijkste reden is echter dat veel boeren als een tamme volgeling achter visies aanlopen. De 65% eiwit is een grote oorzaak dat we in ons land niet goed genoeg scoren op het vlak van kalversterfte. Droge koeien ( en soms ook melkkoeien) worden niet goed genoeg gevoerd omdat de 65% eiwit kost wat kost gehaald moet worden. Dat betekent gras voeren en graskuil. Voor drogen een product wat je gedoseerd in moet rekenen in het rantsoen. Soms past het redelijk, vaak is K te hoog en kun je wanneer je verrstandig met de voeding omgaat beter minder van voeren. Maar ja, Dan loop je de PP vergoeding misschien mis. Dat Robert dit niet wil noemen is tekenend voor de huidige politieke wurggreep die verstikkend werkt voor de gezondheid van de koeien. Daar zou hij een ongezouten boerenmening over moeten hebben. Werk aan de winkel.

 • RIEN65

  Wel een tegenstelling meneer Bodde. In uw blad Melkvee100plus staat het vol met melkveehouders die met 2 vingers in de neus zo maar 150-200 koeien alleen bij houden en hier een artikel over tijdgebrek en verkeerde tijdplanning.

 • deB.


  Het gaat toch om het schrijven, links of rechtsom het maakt niet uit.

  Waait met alle winden mee, 200mk alleen, never niet! en 150 evenzeer. Onzin praat

 • massan

  De meeste boeren zijn van goede wil. Op ons bedrijf, vader-zoon maatschap, mag geen 2e bedrijfswoning worden gezet i.v.m. wetgeving van de provincie. Daarom is hij in het dorp gaan wonen. Dit houdt in dat de zorg voor de 's-nachts geboren kalveren bij één persoon terecht komt. Dit wordt dus onmenselijk als in een periode vele kalveren worden geboren.
  OVERHEID zorg dat een 2e bedrijfswoning mag worden gebouwd voor personeel/gezinsleden die meewerken op het bedrijf; des te makkelijker kan goede zorg aan de pas geboren kalveren worden gegeven.

 • massan

  In 2017 heeft ook een discussie plaatsgevonden over het sterftepercentage bij kalveren. De GD maakte een sterftepercentage van 13,3 % bekend. Volgens de GD was dit een percentage van de gemiddeld aanwezig stuks jongvee. <>

  Dit percentage werd door de media echter uitgelegd als het sterftepercentage van het aantal geboren kalveren; dit geeft een zeer foutief beeld.

  Stel 100 melkoeien + 50 jongvee gemiddeld op een bedrijf.
  Stel 120 kalveren geboren in een jaar.
  Indien 13,3 % sterft, betreft dit 15,6 kalveren.
  Indien 13,3 % sterft van het gemiddeld aanwezige jongvee, betreft dit 6,5 kalveren.
  IS DEZE KEER DEZELFDE FOUT GEMAAKT?

 • Alco

  @Massan. Net andersom. 15.6 kalveren dood verrekend met 50 aanwezige kalveren maakt ruim 30 % dood.

 • aaltje

  Kalversterfte bij geboorte kun je vaak niet voorkomen. Maar heb nu het laatste jaar geen kalf gehad die dood is gegaan wat betreft diarree. Gewone koemelk met karnemelk erdoor. Per 2 liter melk een kwart liter karnemelk. En als je merkt dat het kalf niet helemaal fit is dan karnemelk met warm water.

 • hollandagri

  Zouden ze in de VS ook Rendac mee tellen. Grote kans van niet.
  In dat soort landen hebben ze vaak een kuil met kadavers die ze af ten toe laten branden.

  Meer meer meerlingen meer kans op hogere sterftecijfers. Hier 25 procent van dode nukas is meerling. Rendac

 • j.verstraten1

  Robbert maakt dezelfde fout als RTL. Gooit doodgeboren en sterfte ná geboorte door elkaar. In VS en Canada zijn cijfers vergelijkbaar met die van Nederland. Procent of 8 word doodgeboren, en een procent of 5 komt daarna te sterven. Bedrijven die boven dat gemiddelde zitten is een combi van oorzaken voor aan te wijzen.

 • rverheij

  De macht van de getallen, stel er worden 100 kalfjes geboren en stel er gaan er 50 dood ( geen reeel getal natuurlijk maar stel) is 50% toch?
  Maar van 50 levende kalfjes is 50 dode kalfjes 100 %.
  T word nog gekker als je van de 50 levende kalfjes de 25 vaarsjes aanhoud, dan zijn de 50 dode kalfjes ineens 200%.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.