Commentaar

7 reacties

‘Meer risico door soepelere transportregels’

Wie spint er garen bij meer risico door soepelere transportregels?

De regels rondom verzamelen van (melk)vee worden versoepeld. Veel ervan zijn ingesteld tijdens of net na de MKZ in 2001. Nederland haakt ermee aan bij de Europese regels en de NVWA houdt, waarschijnlijk meer dan voorheen, de vinger aan de pols.

Kassa voor de veehouder

Dat de soepelere regels zorgen voor meer marktwerking, staat als een paal boven water. De (transport)kosten dalen en de prijs voor het vee stijgt. Kassa voor de veehouder. Hoeveel zou het zijn? 2 tientjes per kalf? 5 tientjes per koe? € 100? Nou, daar word je geen miljonair van. Bij een bedrijf met 100 koeien en redelijk normale vervangingscijfers praat je dan over € 3.000 tot € 5.000 meer omzet en aanwas per jaar. Dat is minder dan 1% van de omzet. Een cent melkprijs tikt veel harder door. Klein bier dus eigenlijk.

Diergezondheid en risicomanagement

Kijk je vanuit diergezondheid en risicomanagement naar de voorstellen, dan zijn deze contraproductief. Meer verzamelslagen, meer spaghettistructuren, eerst naar een verzamelplaats, daar bloed tappen en dan in quarantaine, het is allemaal het paard achter de wagen spannen. Risico, risico, risico.

We zijn het afvoerputje van Europa

Het zal allemaal wel meevallen, ik hoor het mensen al denken. De ons omringende buitenlanden hebben voor veel ziekten toch al minstens de gelijke maar meestal zelfs een betere gezondheidsstatus. We zijn het afvoerputje van Europa. Niet bepaald een status om trots op te zijn.

Volgende uitbraak

Moeten we daarom het dan maar meer toestaan vanwege de heilige euro’s? Waarvan geheid het meeste in de handel en het minste bij de boer belandt? Dat is wel wat nu gebeurt. Veel geluk ermee. Bij een volgende uitbraak van bijvoorbeeld MKZ, komen er wel weer strengere regels. Je kunt nu al invullen hoe die gaan luiden: een-op-een transport, een-op-een relaties en vaste structuren.

Andere sectoren

Kijk naar andere sectoren. De pluimvee- en varkenshouderij hebben zulke zeer strakke afzet- en transportregels en -structuren. Geen enkele ondernemer vraagt daar om versoepelingen.

En wij willen versoepelingen omdat dat de handel vergemakkelijkt? Waanzin eigenlijk

In Engeland steekt ineens een aloude varkensziekte de kop op en de organisaties drukken veehouders op het hart de hygiëne- en transportsituaties tegen het licht te houden. En wij willen versoepelingen omdat dat de handel vergemakkelijkt? Waanzin eigenlijk. Dan wijst de melkveehouderij ook nog steeds naar kalverimporten als bron van ziekte-insleep, van onheil? Schei toch eens uit zeg! Als je de eisen versoepelt om een paar euro gewin, is dat het laatste wat je mag doen.

Laatste reacties

 • sjakie

  @ Robert
  € 3.000 tot € 5.000 extra omzet en aanwas zonder extra kosten betekent gewoon 3% tot 10% meer winst. Meer dan klein bier.

  Kun je misschien vertellen wat de versoepeling van de regels precies inhoudt?

 • witrug123

  jammer dat iemand van een "vakblad"zo schrijft...…….

 • hamminga

  @witrug123
  dat krijg je vanzelf als je 'loon' elke maand maar weer wordt bijgeschreven, ongeacht je prestatie....

 • a van Gerwen

  @hamminga, misschien €5000, - per maand, is volgens hem klein bier, zal dan vast wel eens een maand gratis werken pm boerderij te ondersteunen.

 • agratax.1

  @sjakie. Voor enekele duizenden euro's meer winst wil jij het risico lopen op een uitbraak van ernstige ziekte, waarbij de ruimploegen weer het land in trekken. Afgezien van de kosten van een dergelijke actie overtreft de schade opgelopen in de openbare opinie vele malen de door jouw geschetste extra winst. Boeren is niet een manier van zoveel mogelijk verdienen, maar een manier van risico inperking in de breedste zin om zo je toekomst veilig te stellen..

 • Gat

  Idd sjakie beetje dom. Omzet en winst door mekaar halen

 • wwwwwwwwwww

  Wat een ontzettend onnozel stuk schrijft die chef Bodde hier, die vindt 5000 euro de moeite niet waard. Hij heeft het over meer verzamelslagen, meer spaghettistructuren, eerst naar een verzamelplaats, daar bloed tappen en dan in quarantaine. Ik vraag me af of ie wel weet waar hij over schrijft. En dan schoffeert ie de handel ook nog even door te schrijven dat daar geheid het meeste blijft hangen. Waar baseer je dat op? Ik zeg toch ook niet dat iedereen weekblad de boerderij beter op kan zeggen omdat er veel onzin in staat. Alhoewel?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.