Boerenblog

4 reacties

‘Maak gebruik van agrarische kracht Nederland’

Over 30 jaar is voldoende, gezond en kwalitatief goed voedsel voor 10 miljard mensen nodig.

In 2050 telt onze aardbol naar schatting 10 miljard mensen. Al deze mensen hebben recht op voldoende, kwalitatief goed en gezond voedsel. En laat de Nederlandse agrarische sector daar nu een van de beste van de wereld in zijn.

De helft van de mondiale varkensvleesconsumptie vindt in China plaats. Dat land was voor 95% zelfvoorzienend, maar nu is de varkenspest uitgebroken. Dit is het Chinese bedrijf Yangxiang waar Boerderij in 2018 was.
De helft van de mondiale varkensvleesconsumptie vindt in China plaats. Dat land was voor 95% zelfvoorzienend, maar nu is de varkenspest uitgebroken. Dit is het Chinese bedrijf Yangxiang waar Boerderij in 2018 was.

In China wordt 50% van al het varkensvlees ter wereld geconsumeerd. Tot voor kort was China voor 95% zelfvoorzienend. Nu daar varkenspest is uitgebroken, zullen 200 miljoen varkens sterven.

Als gevolg van deze crisis stijgt de prijs van het varkensvlees in Europa. Ik moest deze week een offerte maken voor een foodtruck, maar niemand durft nog te voorspellen wat een kilo spareribs kost in september.

Shamen van veehouders gaat hier door

Ondertussen gaan dierenactivisten onvermoeibaar door met het shamen van veehouders in Nederland. Zouden zij echt niet door hebben dat dit niet het juiste land is om te scoren als het ze echt om welzijnsverbetering te doen is?

In China wordt een deel van die 200 miljoen varkens levend begraven, terwijl Nederlandse varkenshouders met speeltjes moeten aantonen dat varkens hier een Beter Leven hebben. Het geeft je te denken.

Vleesbedrijf Westfort investeert op dit moment € 80 miljoen aan uitbreiding van de varkensslachterij. Deze investering is voor het overgrote deel gericht op de afzet van vlees buiten Nederland. Ondertussen worden varkenshouders hier opgekocht en uitgerookt.

Dat is onethisch als je het bekijkt vanuit de wereldwijde behoefte aan efficiënt geproduceerd voedsel van topkwaliteit. Datzelfde geldt voor onze melkveehouderij. De hele wereld wil ons melkpoeder, maar de Nederlandse overheid roeit gewoon de sector uit die dit als beste ter wereld kan produceren. Ik vind het onbegrijpelijk.

Als je het macro-economisch of vanuit solidariteit bekijkt, vraag je je af: leiders van Nederland, waar zit jullie verstand?

Op 6 april verscheen in NRC Handelsblad een artikel over spanningen in de coalitie rondom het mestbeleid en klimaatakkoord. Als we het artikel mogen geloven, is ook voor de regeringspartijen het inperken van de veehouderij in Nederland een doel op zich.

Aan de ene kant verbaast het me niet. Maar als je dit macro-economisch of vanuit solidariteit bekijkt – en je realiseert je dat de wereldbevolking behoefte heeft aan voldoende, gezond en kwalitatief goed voedsel voor 10 miljard mensen – dan vraag je je af: leiders van Nederland, waar zit jullie verstand?

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Prima artikel; Zie dat het het Volkskrant- en NRC-publiek bereikt.

 • pinkeltje

  Het verstand van de leiders van Nederland zegt dat we moeten stoppen met varkens eten.... Als de varkenssector in China flink wordt gedecimeerd zou dat volgens de zienswijze van mevrouw Thieme moeten betekenen dat er flink wat meer voedsel voor de bevolking beschikbaar komt omdat het niet meer via de varkenshouderij wordt verspild.

 • ENDE902

  Ik wil bij dit artikel wel melden, dat international gezien er nog wel waardering is voor de Nederlandse agrarische sector. Juist deze week bleek dat weer eens door de toetreding van Louise Fresco tot het bestuur van de multinational Syngenta.

 • agratax.1

  De Nederlandse leiders worden zelf geleid door Verkiezingsuitslagen en daar we gemiddeld ieder jaar ter stembus gaan en alle verkiezingen door de leiders worden geclaimd als waren het landelijke verkiezingen, kan er per definitie geen sprake zijn van een fatsoenlijk beleid gericht op lange termijn visie. In dit artikel komt de voedsel behoefte van 10 miljard mensen aan de orde. Volkomen zinloos nu Vitens ons watergebruik wil verlagen. Hieruit kunnen we concluderen dat zelfs in een waterland als Nederland water tekort dreigt, kun je na gaan hoe nijpend de water voorraden in droge gebieden zijn. Hoe "rijker" de mensen hoe hoger het water gebruik wordt en niet alleen door douchen of ander huishoudelijk gebruik, maar alle verwerking en bewerking van voedsel en andere consumenten goederen vragen enorm veel schoon en zuiver water om daarna vervuild en vergiftigd terug te gaan richting zee of bodemwater voorraad. Ik vrees dat nog voedsel nog energie het probleem van de toekomst is, maar dat water tot grote onrust zal gaan leiden. Er zijn nu al gebieden waar de leiders elkaar de tent uit vechten over Wie is de baas over het WATER.

Of registreer je om te kunnen reageren.