Redactieblog

7 reacties

‘Kies je eigen melkprijs’

“De zuivelbaronnen zijn er maar mooi in geslaagd een rookgordijn op te trekken rondom de melkprijzen”, meent Hanna. “Dit tot heil van eigen beurs. Bij verwarring over de uitbetaalde melkprijzen kan de zuivelonderneming zelf het best verdienen. Als de veehouder maar het gevoel heeft dat hij een prima melkprijs krijgt, maakt de hoogte weinig uit.”

Die mening van Hanna klopt wel. Er kwam de afgelopen weken een verrassende discussie over de melkprijzen op gang. Zo neemt LTO de melkprijs van A-ware niet meer op in de prijsvergelijking. A-ware heeft namelijk zoveel melkprijzen, dat die niet meer te vergelijken zijn met de rest van de zuivelfabrieken.

Geraffineerd. Zo denk ik dat A-ware, op basis van de prijsvergelijking in de Boerderij, de maatschap Van Weperen in Oosterwolde een cent minder betaalt dan ze bij FrieslandCampina zouden krijgen. Maar wie weet heeft een groot bedrijf als Van Weperen wel een eigen afspraak met A-Ware. Bijvoorbeeld een cent meer dan bij FrieslandCampina, ik noem maar wat. Deden ze ook bij DOC. Dat kan als de uitbetaalprijs niet transparant is.

Hoge melkprijs op kleinere bedrijven door kiezen uit melkstromen

“Je kunt het ook breder zien”, zegt Hans. “Boeren kunnen kiezen wat voor melkprijs ze willen hebben. Ze zoeken een bepaalde melkstroom uit en krijgen de daarbij behorende prijs. Op het eigen bedrijf moet hij dan wat aanpassingen doen, maar dat is een kwestie van ondernemerschap. Hetzelfde geldt voor fokkerij. De aandacht ging tot nog toe vooral richting meer melk. Misschien is minder melk per koe wel beter, maar dan met hoge gehaltes. Niet voor niets is het verschil tussen de verschillende melkprijzen bijna 6 cent per kilo, zo berekende Flynth. Die hoge melkprijs komt vooral voor op kleinere bedrijven. Die hebben hogere gehaltes in de melk en profiteren maximaal van toeslagen voor weidemelk en duurzaamheid. Kortom er valt wat te kiezen voor de ondernemende boer.”

Mee eens. Maar ik hoop dat LTO en Boerderij wel een modus vinden om een goede melkprijsvergelijking op te zetten. Dat helpt de boer kiezen en houdt de zuivelfabriek scherp.

Laatste reacties

 • xw

  Eens kijken wanneer van Weperen zijn volgende jubel voor Aware uitroept.

 • Alco

  De prijsvergelijking is zowiezo een stom iets.

 • Bennie Stevelink

  A-ware kan met iedere boer afzonderlijk een melkprijs afspreken. Ze hoeven aan twee boeren in dezelfde situatie niet dezelfde melkprijs te betalen.
  Hiermee worden boeren tegen elkaar uitgespeeld. Dit maakt het onmogelijk om boeren te verenigen in een collectief van leveranciers tegenover A-ware. Er zijn immers altijd wel boeren die een betere melkprijs krijgen dan anderen, en een op te richten collectief zullen dwarsbomen.

 • Attie

  Grote boeren hebben natuurlijk een flinke plus door de kwantum toeslag, maar zoals Bennie suggereert een ieder voor zich..., geloof ik niks van.
  Wel is het van belang dat de verschillende melkstromen in het prijsvergelijk worden meegenomen.

 • kleine boer

  Je eigen melkprijs kies je door hoge gehaltes te leveren simpeler kan niet.

 • gerben5

  Kilo vet en eiwitprijs publiceren als basis en eventueel af en toeslagen apart vermelden

 • koestal

  Er is wel vraag en afzet voor Vlogmelk,vooral in Duitsland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.