Redactieblog

9 reacties

‘Kalversterfte voer voor media, dat ons opbreekt’

Zo, de donderwolk in de media over de kalversterfte is weer voorbij. Het was oud nieuws, maar gaat erin als koek. En wij als boeren stonden erbij, keken er naar en deden niets.

We konden ook niets doen. Het is waar dat er te veel kalveren sterven. Het is waar dat de prijs van nuchtere kalveren zo laag is, dat het niet loont om ze te vertroetelen. Dat ze goed verzorgd worden door de boer, heeft gewoon te maken met zijn of haar hart voor het bedrijf. Dat gebeurt op het overgrote deel van de bedrijven. Maar daar hoor je niemand over.

Alleen uitwassen komen aan bod

De media schreeuwen alleen over de uitwassen. Volop. Kranten, RTL en Nieuwsuur. Allerlei deskundigen, of lieden die er voor doorgaan, kwaken over de vieze stallen, waar de kalveren verkommeren. Slechts een enkeling brengt nuances aan.

We plegen lijdzaam verzet en geven degenen die publiceren de schuld

Wie er wel bij varen zijn de linkse partijen, zoals de Partij voor de Dieren. Reken maar dat die zetelwinst boekt door deze nare publiciteit. Want dat is het. En wij kunnen er niet mee omgaan.

Dat blijkt ook uit de reacties op de site van Boerderij en op Twitter. We plegen lijdzaam verzet en geven degenen die publiceren de schuld. We beginnen niet met de hand in eigen boezem te steken.

De uitwassen worden in de publiciteit verheven tot regel, terwijl ze een uitzondering zijn

Wat mij opviel, is dat in de rapporten van NVWA en overheid zo veel details worden opgeschreven. Het verhaal over de vieze stallen, waar de kalveren sterven, die tot de hakken in de mest staan, komt uit de koker van de controleurs en de overheid. Het is dan ook erg gemakkelijk voor de media om daaruit te citeren. En via de WOB (Wet openbaarheid bestuur) kan iedereen beschikken over alle informatie. Ook over de uitwassen. Die worden in de publiciteit verheven tot regel, terwijl ze een uitzondering zijn.

Voorkom vernietigend beeld van boer

Hoe voorkomen we dit vernietigende beeld van de boer? Ik vind het moeilijk en heb geen kant-en-klare oplossingen. Het begint natuurlijk bij de boer zelf. De uitwassen, waarover de controleurs rapporteren, moeten voorkomen worden. Dat is helder. Maar eerst moeten we even rustig blijven. Wie geschoren wordt, moet stilzitten.

Vertrouwen terugwinnen

Daarna moeten we een band opbouwen met de media. Zorgen dat ze op de hoogte zijn van de feiten. Dat de kalveren op het overgrote deel van de bedrijven uitstekend verzorgd worden. Het goed doen en laten zien dat je het doet.

Dat wordt een lang proces. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het vertrouwen in de boer, nu weer door de kalversterfte, heeft een deuk opgelopen. We zullen er samen te voet aan moeten werken dit terug te winnen. En niet wegzwijmelen in zelfmedelijden. ‘Be good and tell it’. Maar dan moet het wel goed zijn.

Laatste reacties

 • wruiten

  verstandige taal.

 • Zuperboer

  Beste Boerderij redactie, hoe kun je je wapenen tegen terreur? Dit verhaal is zeer waarschijnlijk met voorbedachte bedoelingen opgezet, zoals zo vaak, door de linkse media. Elke reaktie hierop is media-aandacht en daar is het de heren en dames om te doen. Het betreft hier mensen die zelf geen bedrijf in de benen hoeven te houden en 24/7 hun tijd kunnen besteden aan het belasteren van de sector die ze tegen elke prijs willen bestrijden. Ik heb een vraag aan de redactie. U heeft vast een rijbewijs, dus u bent automobilist. Nu rijdt uw buurman voortdurend te hard. Wat doet u er aan? Laat ik het nog scherper stellen. Het is uw levenspartner die de snelheid overtreedt. Ontzegt u hem/haar het gebruik van uw gezinsauto?

 • Bennie Stevelink

  Net het weekend voor de publicatie over de kalversterfte was hier bij Boerderij.nl een discussie over het KalfOK systeem.
  Verschillende deelnemers beklaagden zich dat het onzin was omdat het nog niet tot een hogere kalverprijs had geleid.
  Binnen een paar dagen konden ze zien waarom wij het KalfOK systeem hebben.

 • jhp

  @ Bennie, dus het KalfOK systeem helpt tegen psychische problemen, financiële problemen en noem zo maar op, want zoiets wil nogal eens achter het niet goed (kunnen) verzorgen van de dieren zitten.
  Soms vraag ik me af of jij zo'n bureau boer bent.

 • j.verstraten1

  En het KVS Bennie. Maar daar heb je het probleem van misstanden niet opgelost. Die zul je altijd blijven vinden als je 39 bedrijven gaat bezoeken die extreme sterftecijfers hebben. Vandaar dat het vertrouwen terugwinnen zo belangrijk is. Maar dat vraagt objectiviteit van de media.

 • Attie

  Import kalveren die de eindstreep niet halen, worden die ook meegenomen in de cijfers?

 • Alco

  Ik sprak afgelopen zaterdag een redacteur van de Stentor.
  Weet wat hij zei:
  "We halen het meeste landbouw nieuws uit jullie EIGEN landbouwblad."

 • Bennie Stevelink

  Dat betwijfel ik @Alco. Enige tijd geleden was in Markelo een mestkelder ingestort door een gasontploffing. Er werd bij Foodlog over gediscussieerd waar ik ook aan mee deed. Een dag later werd ik opgebeld door een redacteur van jouw Stentor. Hij wilde van mij uitleg. Ik kon hem alleen wat algemene informatie geven en heb hem doorverwezen naar Frits van der Schans van CLM.
  Blijkbaar halen ze lang niet alles uit landbouwbladen.

 • Dit gaat niet slechts over 39 bedrijven.
  De cijfers die zij hebben gebruikt, komen uit het Identificatie en Registratiesysteem voor runderen (I&R):

  Op 5.547 rundveebedrijven (33%) is de sterfte onder kalveren hoger dan 13%. Op 1.265 bedrijven (van de 5.547; 8% van het totaal) is de sterfte onder kalveren hoger dan 20%.

  Stel je eens voor dat er zulke sterfte cijfers zijn bij mensenkinderen. Dit is ongehoord en geeft aan dat er niet goed wordt omgegaan met deze dieren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.