Redactieblog

20 reactieslaatste update:28 mrt 2019

‘Wolfmania in Nederland’

Overpeinzingen over de wolf die na 150 jaar terug in Nederland is.

Het is geen sprookje. De wolf is na 150 jaar terug in Nederland. Vanuit Duitsland zijn er laatste jaren verschillende wolven naar ons land gekomen. Inmiddels is vastgesteld dat op de Veluwe permanent een vrouwtje woont. Omdat er ook al een mannetje in haar buurt is gesignaleerd, is de voorspelling dat er binnenkort een eerste roedel zal zijn.

Een schapenhouder plaatst een 1,20 meter hoge omheinig met stroom om zo wolven op afstand te houden. - Foto: Ruud Ploeg
Een schapenhouder plaatst een 1,20 meter hoge omheinig met stroom om zo wolven op afstand te houden. - Foto: Ruud Ploeg

Natuurbeschermers zien hun droom uitkomen en schrijven zeer enthousiaste stukken in de krant over de voordelen van deze terugkeer. Volgens hen heeft de Nederlandse natuur een roofdier aan de top van de voedselketen nodig. De mensenschuwe wolf zou alleen jagen op zwakke en zieke dieren.

Dat wolven ook nog andere dieren doden, is helaas niet te vermijden. Het gaat natuurbeschermers om een gezond natuurbeheer, omdat wolven de ongebreidelde groei van wild zouden tegengaan. Echter, in het verleden hebben zij het niet nodig gevonden om zelf wolven uit te zetten.

Grote gevolgen voor boeren

De gevolgen voor (hobby-) boeren zijn duidelijk: in 2018 zijn minimaal 134 schapen doodgebeten door wolven (bron: Faunafonds). Boeren klagen dat de compensatie die zij per gedood dier van het fonds krijgen veel te laag is.

De toekomst van de wolf in Nederland is al zichtbaar in Duitsland. Daar lopen meer dan 800 wolven rond. Om schapenweides wolf-proof te maken zijn allerlei maatregelen genomen, zoals omheiningen en de aanschaf van grote schaapshonden.

Het is vanuit onze zorgplicht niet meer dan redelijk om een maximum aantal wolven af te spreken en de aanwas te reguleren

Die maatregelen werken maar gedeeltelijk. De wolf is een slim dier dat zich snel aanpast en bij honger ook voedsel in de buurt van mensen gaat zoeken.

De vraag is niet of we de komst van de wolf moeten toestaan. De wolf steekt immers zelf de grens over en zal dat blijven doen. Een paar wolven zullen geen probleem zijn, maar tientallen zijn dat wel. De vraag is: hoeveel wolven kunnen op bepaalde plaatsen in Nederland leven.

Het is vanuit onze zorgplicht tegenover schapen en andere onschuldige slachtoffers niet meer dan redelijk om een maximum aantal wolven af te spreken en de aanwas te reguleren.

Bart Gremmen is hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen aan Wageningen UR.

Laatste reacties

 • Jehao

  Verstandige taal

 • agratax.1

  Dat de wolf de Duitse grens oversteek en Nederland als nieuwe woonplaats kiest, kan betekenen dat Duitsland voor het gevoel van de wolf VOL is en er expansie nodig is. Nederland is wel hun eind punt, wij hebben maar Zee als uit wijk mogelijkheid, Belgie is net als Nederland een overloop voor Duitsland. Wie loopt dus de kans op een over bevolking aan wolven? Nederland en Belgie. Is dit wenselijk??

 • Norpie

  De Europese Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om betere financiële steun te bieden voor de bescherming van kudden tegen wolven. In een brief aan de ministers van Landbouw en Milieubeheer legt zij uit dat de bescherming van het beslag 100% voor EU-wetgeving in aanmerking komt. Omvat kosten voor hekken, honden, extra werk en instandhoudingsmaatregelen.
  Voor EU-lidstaten is er geen excuus meer om de kosten van de bescherming van vee tegen wolven niet te dekken. De EU-commissarissen voor Landbouw en Milieu, Phil Hogan en Karmenu Vella, dringen er in een brief aan de ministers van Landbouw en Milieu op 11 februari zelfs bij de lidstaten op aan om de veestapel intensief te promoten. Effectieve financiële steun voor veehouders is "beschikbaar en mogelijk" zowel via het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling (Elfpo) als het LIFE-milieu- en klimaatveranderingsprogramma van de EU, schrijven zij. (<>)

 • Jules Vismale

  We hebben hier anders ook miljoenen honden, die van wolven afstammen, en moeten die anders ook in Nederland beheerd worden als ze mensen gaan bijten of schapen doden wat hier al tientallen malen per jaar gebeurd? Ik werd zelfs een keer door een wit poedeltje keffend achterna gezeten en toen dacht ik eigenlijk; wie is nou erger, de wolf of de hond?

 • farmerbn

  Het gaat niet alleen om geld. Vraag aan je buurvrouw hoeveel geld ze wil krijgen als een pittbul haar hondje verscheurd heeft. Tenzij zij natuurlijk haar erf helemaal met gaas heeft afgezet, anders krijgt ze niks. Heeft ze een bastaard hondje van 100 euro en krijgt ze dat terug bij verlies door de pittbul, drie maanden later bijt die pittbul weer haar nieuwe hongje dood. Denk niet dat ze weer 100 euro accepteert en weer een hondje neemt als de pittbul weer een keer langs mag komen. @jules , jouw laatste zin is waardeloos.

 • Gat

  Vismale als een hond schaap bijt is het asociaal en zielig voor het schaap.
  Bijt een wolf 5 schapen dood dan komt ie op sbs nieuws en staan ze trots te vertellen dat het een wolf is geweest. Dan telt een schaap niet.
  Keer klein kindje vatten dan is het zo voorbij. Hier in nederland is het druk bevolkter in de bossen met toeristen dab in duitsland. Is gewoon wachten.
  Iets wat klein te vangen is pakken ze eerder dan een groot hert.
  En dan zal dat groen tuig zeggen datdat kind daar niet mocht lopen.

 • koestal

  Veel wolven zijn al dood gereden door auto,s,er zullen er meer volgen.

 • Jules Vismale

  @farmerbn, en wat bedoel je eigenlijk met de laatste zin dat die waardeloos is? Ik heb in mijn leven meer agressieve honden ontmoet dan een wolf en in veel dierentuinen werden wolven zelfs tussen beren gezet die steeds vreedzaam met elkaar omgingen, een enkele uitzondering daargelaten. En anders lees je toch gewoon het verhaal over Gelert, een Ierse Wolfshond, die in de 13de eeuw in Wales het kind van zijn baas gered zou hebben van een wolf. Helaas was diens baas Llewelyn zo onverantwoordelijk en bevooroordeeld dat hij meende dat Gelert namelijk zijn kind had gedood en doodde hij prompt daarop zijn eigen hond!

 • farmerbn

  @Jules. Lees nu nog een keer die laatste zin. Is het achterna gezeten worden door een wit poedeltje echt erger dan al die doodgebeten schapen door een wolf? Hoe denk je dat het is als je 's morgens bij je vee komt en ziet dat er vele dieren zijn verscheurd? Heel wat erger dan achter na gezeten te worden door een wit poedeltje toch?

 • Alco

  We schieten hier een hond dood als ie een schaap heeft doodgebeten.
  Het komt toch nooit meer goed.

 • Jules Vismale

  @farmerbn, als die poedel hondsdol was geweest dan was ik zo in het ziekenhuis belandt en vroeger had een buldog in de Drunense Duinen mij ook eens gebeten en gelukkig zodanig dat ik er niet door gewond raakte! Natuurlijk snap ik wel dat het vaak geen leuk gezicht is om te zien hoe roofdieren andere dieren doden al heb ik ook talloze oorlogsdocumentaties uit WO II gezien waarin mensen met duizenden werden gedeporteerd, neergeschoten, opgehangen, doodgeslagen etc. en dat was nog veel erger om te aanschouwen!

 • kleine boer

  vismale je hebt zeker carnaval hoe bestaat het anders zulke reacties te schrijven....

 • farmerbn

  Boeren moeten volgens Jules niet zeuren als een wolf hun dieren bij bosjes doden want beelden uit WO II zijn veel erger. Tja, dan zijn minder insecten en de klimaatverandering ook maar peanuts.

 • Jules Vismale

  @Kliene boer en farmerbn, ik heb in ieder geval NIET beweerd dat de boeren niet moeten zeuren als hun vee wordt gedood. Stel dat een hele meute verwilderde honden schapen, koeien enz. gaan doodbijten, zouden de boeren daar soms over moeten gaan juichen?
  Als jullie nou allebei vrouwen waren geweest en in 1930 in Düsseldorf aan het wandelen waren met rode mutsjes op en jullie waren daar, in plaats van een wolf, Peter Kürten tegengekomen, een lange, slanke man met een heel mooi gezicht, een sjiek pak en ruikend naar parfum, en hij zou jullie hebben aangeboden om met hem te gaan wandelen door het park dan waren jullie hierna allang dood geweest!
  Kürten was namelijk de beruchte 'Vampier van Düsseldorf' die dol was op het aanranden, verkrachten en vermoorden van meisjes en vrouwen en hij probeerde zelfs ooit seks met honden te hebben! En als een heel stel veedieven nou eens honderden schapen stelen om op de zwarte markt te verkopen, moeten de herders en boeren die hierna dan weer terugkopen voor woekerprijzen?

 • farmerbn

  Helemaal eens met kleine boer.

 • Attie

  Helemaal eens met kleine boer

 • Cor_Hoen

  De schrijver verwijt natuurbeschermers dat ze de Wolf niet eerder zelf hebben uitgezet. Het zomaar uitzetten van een grote predator is onverantwoord als je niet weet of het gebied (zeg in dit geval maar 'regio') geschikt is voor dat dier. Bijvoorbeeld, is er wel voldoende prooi? Zoniet dan krijg je meteen problemen. Dus het is logisch dat Wolven niet eerder zijn uitgezet. Nu zijn ze hier zelf naartoe gekomen en blijven ze hier. Dat maakt nogal wat verschil. Op de Veluwe vinden ze blijkbaar genoeg wilde prooien.

  Grote gevolgen voor de boeren? Wat te denken van het volgende:
  1. Per jaar worden duizenden schapen door loslopende honden doodgebeten. Wel in perspectief zien graag. Die 1000 honden die daarvoor verantwoordelijk zijn maken we ook niet meteen af.
  2. Bij gevestigde Wolven bestaat minder dan 1% van de prooien uit (huis)vee. Dat is nog niet 1 schaap per roedel per jaar.
  3. Wolven zijn een nieuw fenomeen, zowel voor de overheid als voor boeren. Er is net een begin gemaakt met beschermingsmaatregelen. Er vallen nu dus relatief veel slachtoffers.

  Toegegeven, jonge (onervaren) zwervende Wolven, die even langskomen vanuit Duitsland, vallen eerder huisvee aan en vooral de oostelijke provincies hebben daar last van. Het is niet meer dan redelijk dat de overheid de boeren in die regio's extra helpt met beschermingsmaatregelen. Die boeren moeten immers de klappen opvangen terwijl het in de rest van Nederland vooral om gevestigde Wolven zal gaan.

 • Alco

  Te helpen bij beschermingsmaatregelen.
  Hieruit blijkt dat de vorige schrijver geen enkele notie heeft met de praktijk.

 • J@gertje

  <> Voor het echte verhaal over wolven.

 • Ceesbb

  No Wolfs, echt betrouwbaar, kom je met bewijzen dat ze ongelijk hebben word je gelijk geblokt.
  Dan hun artikel over wolf hybride, echt een verhaal uit hun duim gezogen, foto 's van groepen schapen gedood door wolven die uit het buitenland zijn en waarvan de schapen gedood zijn door bliksem, pffffffff wat ben je dan betrouwbaar.
  En de heldin cdaer Annie, komt met een verhaal dat er al 5 mensen in Polen door wolven zijn gedood, als dat echt gebeurd was, was dit echt wereldnieuws geweest. maar nee mevrouw kan dus ook goed duimzuigen.
  Je moet wel iets plaatsen als je zeker weet dat het ook ecgt zo is, anders beter je mond houden.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.