Boerenblog

2 reacties

‘Stier Repairman ongekend breed’

Repairman herstelt in een keer hét minpunt van Holsteins.

Wederom brengt Hoekland Maik een fokstier naar de Grashoek. Met Mascol, Newhouse Ronald, Sunny Boy en Tops in zijn bloed brengt hij eiwit, benen en klauwgezondheid mee om de Dellia familie aan te passen aan de Nederlandse standaard.

Repairman is voor de Grashoekers op vele fronten een droomstier. Hij is op oudere leeftijd aangekocht bij Van Veelen Holsteins in Biddinghuizen (Fl.). De eerste genomicstest overtuigde niet. Gezien zijn afkomst uit dure embryo‘s, werd hij richting dekstier gestuurd. Hij viel daarbij nogal op door zijn breedtematen. Met name de voorhand is ongekend breed. En er is natuurlijk de afstamming Maik x A90Snowman x AB87Shottle x AB86Emory x A95Chief Mark x A90 Bell. In de afstamming zit ook de beroemde Snow-N-Denises Dellia. Daar zijn al eerder fokstieren uit voortgekomen, zoals Durham. Maar ondanks de vele kansen die de Dellia-familie kreeg kwamen er nooit geschikte stieren uit voor de Nederlandse markt.

Lees verder onder de foto.

Repairman. - Foto: KI Samen
Repairman. - Foto: KI Samen

Zwartbonte Holstein-stier

Tot nu toe dan, want de breedte in de voorhand en de verwachte gunstige aAa-code blijkt nu bij de dochters 110 voorhandbreedte te brengen. En dat is voor een zwartbonte Holstein-stier uniek. Zeker als je een positief verervende stier zoekt, tref je nergens een dergelijk ruime voorhand aan. Zo repareert deze stier in een klap de smalheid en teerheid die veel Holstein-koeien parten speelt. Tot nu toe was daarvoor eigenlijk alleen de oplossing inkruisen.

Met 995 kg melk +0.17 eiwit en +0.03 eiwit voldoet Repairman aan de hedendaagse productie-eisen. Het resulteert in 97 kg vet en eiwit. Dat is ver verwijderd van de genomics-top, maar bij de fokstieren kan hij prima mee.

Fosfaatrechten

Inzet van fokstieren lijkt me sowieso verstandig. Er is door de hoge prijzen voor fosfaatrechten helemaal geen ruimte meer om een vaars aan te melken die niet blijkt te voldoen. Anderzijds is er ook geen ruimte om koeien te bewaren. In het verleden joegen wij nog wel eens droge koeien 5 maanden in de wei. Dan had je toch weer een verse koe en dat was goedkoper dan een vaars opfokken. Nu kan dat allemaal niet meer en zullen koeien snel drachtig moeten worden. Als koeien onvoldoende produceren of teveel tijd of geld kosten kunnen ze veel beter vervangen worden. dat is de hedendaagse realiteit.

Hoge productiecijfers

Repaiman scoort verder 108 benen met 105 mortellaro. Zijn dochters kunnen dus goed lopen en aan het voerhek staan. Dat resulteert natuurlijk ook al in hoge productiecijfers en 110 conditiescore. Dat betekent dat ze het leven wel heel makkelijk aan kunnen en dat er op het eind ook een mooie slachtkoe staat. Heel passend in dit robottijdperk zijn de 110 spenen en de 99 achterspeenplaatsing. Kortom er zijn veel unieke sterke punten en geen zwakke. Repairman is dan ook een stier die op zwartbontbedrijven voor de voet op alle pinken en koeien gebruikt zou moeten worden.

Grashoek Kathleen 496, opgenomen met 86 punten, is een krachtige dochter van de nieuwe KI Samen-stier Repairman. - Foto: Alger Meekma
Grashoek Kathleen 496, opgenomen met 86 punten, is een krachtige dochter van de nieuwe KI Samen-stier Repairman. - Foto: Alger Meekma

Laatste reacties

  • Vhouder

    met recht een topper

  • Attie

    Gaan we zeker gebruiken, idd parkeren kan alleen richting slachthuis...

Of registreer je om te kunnen reageren.