Redactieblog

22 reacties

‘Slechte timing van FrieslandCampina’

FC maakt de tegenvallende resultaten tegelijk bekend met de deal met Natuurmonumenten. Een slechte timing.

Boeren willen graag een hoge melkprijs en niet al te veel bemoeienis op het bedrijf. Ook invloed van Natuurorganisaties staat niet vaak op het verlanglijstje. Althans niet bij de meerderheid van de collega’s, die ik ken. Laat FrieslandCampina nu in één week, vorige week, komen met nieuws dat net tegenovergesteld is. De jaarcijfers over 2018 vallen tegen en dus ook de prestatietoeslag. Een deel van onze melkprijs.

FC en Natuurmonumenten gedwongen huwelijk

Op hetzelfde moment komt een andere directeur, Bas Roelofs, met een jubelverhaal in de krant over de deal, die FrieslandCampina met Natuurmonumenten heeft gesloten. Met hulp van boswachters van de Natuurorganisatie is het de bedoeling dat meer aandacht wordt besteed aan natuur op boerenbedrijven. Speciaal voor leden. Nou, nou, daar zitten die op te wachten. Koersen met FC richting duurzaamheid, prima. Maar je wel even afvragen of de nieuwe partner wel valt bij de leden. Want op hun erf moet het gebeuren. Nu is het een gedwongen huwelijk zonder liefde en dat loopt vaak slecht af.

Tegenvallende cijfers FrieslandCampina

Eerst nog even dit. FrieslandCampina heeft tegenvallende cijfers. Als je de laatste 3 jaar vergelijkt, is de prestatietoeslag gedaald van 2.19 in 2016, via 1,03 in 2017 naar 0,46 cent in 2018. De reservering op ledenobligaties daalde nog sneller. Een kanttekening: de melkprijs was 2016 slechts 32, 26 cent, 40,01 in 2017 en 37,43 in 2018. De hoogste prestatietoeslag dus bij de laagste melkprijs. Dan is 2018 toch een stuk beter dan 2016.

Dat de bakens worden verzet, wekt vertrouwen. Dus moeten we maar even door de zure appel heen bijten

Daarmee wil ik zeggen dat ik vind dat FrieslandCampina het echt niet slecht doet. Dat de bakens worden verzet, nu de resultaten tegenvallen, wekt vertrouwen. Dus moeten we maar even door de zure appel heen bijten. CEO Schumacher zei dat deze ombouw 2 jaar duurt en die tijd moeten we hem gunnen. Tenslotte betaalt FrieslandCampina nog steeds een zeer concurrerende melkprijs uit, waar geen particuliere zuivelaar bovenuit komt.

Boswachter op melkveebedrijf

Maar om het tegenvallend resultaat bekend te maken tegelijk met de deal met Natuurmonumenten is een slechte timing. Je moet al even slikken als de resultaten tegenvallen en de prestatietoeslag lager is dan je hoopt. Dat is nog moeilijker te verteren als bekend wordt gemaakt dat boswachters zich gaan bemoeien met het natuurbeheer op onze bedrijven.

Leeft er dan geen boerengevoel meer?

Dan is niet nagedacht over wat op dit moment sterk leeft bij de boer. Het aantal regels staat hem enorm tegen. Evenals al die mensen op zijn erf, die controleren en adviseren. Dat hangt hem de keel uit. Dat je eigen coöperatie daar nog boswachters aan toevoegt, valt je helemaal tegen. Leeft er dan geen boerengevoel meer? Als die niet meer aanwezig is bij de directie, dan zou het bestuur, de club van Keurentjes dus, er een stokje voor moeten steken.

Dat hebben ze niet gedaan. Het onderstreept de mening van nogal wat leden dat het jaknikkers zijn. Zover wil ik niet gaan. Maar een misser is het wel.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hatseflats! Ach ze hebben vorig jaar 200 man extra personeel aangenomen(zie de Glossy met het jaarverslag). Dat zullen vast communicatiespecialisten zijn. Maar niet zulke hele dure. Want FC let op de centen.

 • frl

  Zal bij de PP melk wel verplicht worden, op cursus bij de boswachter 😄

 • Attie

  Krijgen we straks 'OERRR bij de BOERRR'...

 • agratax.1

  Vergaderboer vreest voor een verstandshuwelijk, dat volgens hem gedoemd is te mislukken. Ik durf rustig te zeggen dat als de boeren in samenwerking met Natuurorganisaties minder melk produceren maar MEER verdienen dan zal er geen boer klagen. We zullen als landbouw af moeten van de WET Meer is Beter, want tot nu toe heeft Meer wel veel werk en kapitaal geeist maar geen Beter leven en inkomen op het erf gebracht. Zelfs de bedrijfsopvolging is volgens de statistieken problematisch geworden. Laten we hopen dat dit Huwelijk tussen twee zo gezegde tegenpolen tot succes leidt voor beide partijen.

 • kleine boer

  Vergaderboer heeft denk ik het filmpje gemist....

 • RIEN65

  Het is altijd gemakkelijk om kritiek te hebben aan de zijlijn. Maar de maatschappij veranderd en de blik op de agrarische sector ook. De Campinaboeren geven met deze stap aan dat ze midden in de maatschappij staan en daar ook een stapje extra voor willen zetten.

 • Zuperboer

  @agratax.1; Het punt is dat beide partners een geheel verschillende achtergrond/drijfveer hebben. Melkveehouders zitten inderdaad vaak in een ijzeren harnas van omzetgroei en winstgroei(om de inflatie voor te blijven) en dit dan vaak in combinatie met een hoge financiering, omdat de basisbedrijfsmiddelen grond en gebouwen in NL duur zijn (veel concurrentie van woningbouw/industrie en relatief hoge lonen). Natuurmonumenten heeft een heel andere bedrijfscultuur. Het heeft de tijd..... Niet gedwongen door financiering en ondersteund door veel sympathisanten die zonder financiele tegenprestatie of zelfs naast financiele giften hun werk verrichten. Zo is bv. in Vorden in 40 jaar tijd landgoed 't Hackfort vrijwel van boeren gezuiverd en min of meer geruisloos in handen van NM overgegaan. Wat NM beoogt is door rustig te werk te gaan aanpalende bedrijven te isoleren van de actieve agrarische wereld en zo een soort van overgangsgebied te creeeren. Bedrijven die daarbinnen vallen zijn binnen 20 jaar tijd ten dode opgeschreven. Met de wetgeving in de hand kan men rustig afwachten tot die gebieden ook boervrij gemaakt kunnen worden. Gebiedsgewijs afdwingen dat waterstanden worden verhoogd en vergunningsprocedures frustreren. Nogmaals NM heeft de tijd. Ze hoeven niet 2x daags in de melkput te staan om hun inkomen bij elkaar te sparen.

 • 112

  rien 65 welke campinaboeren het grootste deel van de leden is tegen . laat de leden maar een stem uit brengen dan weet ik zeker dat 80% tegen is . maar stemmen mag je als lid niet meer ik stel voor een stemming op melkweb .maar ik weet wel wat het is natuurmenumunten wil op een slinkse manier aan grond komen om bos op te planten .

 • gjh

  Rien 65 zit niet uit je nek te lullen er is niets overlegd ze doen alles maar zonder overleg. Bij FC zijn het huichelaars om met NM in zee te gaan. Ook hier zit de maatschappij niet op te wachten die gaan voor goedkoop meer niet. Bennie stevelink wat vindt jij er van je bent zo stil terwijl jouw fabriek achterlijke dingen doet waar niemand op zit te wachten.

 • deB.


  Zulke hebben ze graag, van die ja knikkers als 65!! Het levert niets maar dan ook niets op, het zijn een stel hypocriete mensen, die lekker zijn wezen wintersporten, gassen met 160 door duitsland, dikke skikoffer erop, in de file...en hier jou de les lezen....Rien wordt wakker!!!!!

 • Cvdo

  Tja.... Al 15 jaar bezig met het knuffelen en gelijk geven van de maatschappij.... Met de gedachten dat als je iedereen zijn zin maar geeft je vanzelf leuk word gevonden..

  Maar iedereen met kinderen weet dat als je je kind met die gedachtegang naar school stuurt hij/zij eindigt als pispaaltje van de klas!!!

  Zie daar waar wij nu ook zijn geëindigd,..... Pispaaltje van de (schijnheilige milieu) maatschappij..

 • deB.


  Niet te geloven, ze moeten ons een goede prijs uitbetalen!!! Dat is hun job ipv op de stoel van ons gaan zitten, zo verschrikkelijk beu, dit rfc gezever.

 • ricooo12

  Zuperboer goed geschreven , zit zelf ook op een landgoed en sinds 20 jaar van NM ,boeren verdwijnen , boerderijen slopen voor meerdere woningen en het land aan natuur en recreatie.

 • ENDE902

  @ricooo12
  Boerderijen slopen voor meerdere woningen. Zie ik hier een verdienmodel van NM?

 • JNJS

  Het lijkt me verstandig dat FC de eisen op punt 1.1.1 Orde netheid van het bedrijf aanpast. De "natuur" rond om onze boerderij werd niet erg gewaardeerd door de Qlip controleur.

 • ricooo12

  ENDE902, ja het is een verdienmodel namelijk gewoon vastgoed bedrijven , woning kopen ondergrond woning blijf je pachten van NM.

 • ENDE902

  Okay, dus NM is gewoon een vastgoed bedrijf met een natuur sausje.

 • Dirk
  In gesprek gaan ,en aanschuiven bij natuurmonumenten , geeft FC het recht om te onderhandelen .en ,over de vergoeding voor hun eisen , dus zal natuurmonumenten de knip moeten trekken ,om hun wensen te vervullen , het zijn de leden van natuurmonumenten die van hun organisatie verwachten dat boeren anders gaan werken ,dus FC kan zaken doen met N.M.
  "Wie bepaald/ betaald" of (als ze de knip niet trekken) kan FC zeggen dat het" salon natuurbeschermers" zijn ,

 • kanaal

  verplicht lid worden van NM wordt de volgende stap ,ze zijn gewoon ziek.

 • ik zie het als volgt: natuurmonumenten ziet in dat ze het niet redden zonder de boeren, Campina denkt als we met hun samenwerken hebben we een vinger in de pap. dikke verkering dus.
  De filmpjes zijn iets te veel vanuit natuurmonumenten standpunten gemaakt. eerste ergernissen zijn een feit. als dit te vaak gebeurt gaat de verkering uit.

 • koestal

  De boswachters moeten van het boerenland afblijven.

 • egbert

  Als je weet hoe het in elkaar steekt wie de schoen past trekt hem aan.
  Ze mogen minder grond verwerven dus proberen ze het met particulier inzet zonder er zelf geld in te steken. Met andere woorden je blijft wel eigenaar maar geeft je zeggenschap uit handen. Dus nog meer natuur.
  Niet dat wij hun natuur gaan beheren .

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.