Commentaar

23 reacties

‘Naar meer mest op eigen grond’

In haar nieuwe mestvisie maakt LTO moedige keuzes. Ze scheidt, voorlopig tot 2023, het mestproductierecht van de mestplaatsingsruimte.

Ze laat daarmee voor het gros van de efficiënt werkende bedrijven de mogelijkheid van extra dieren door opvullen van de fosfaatwinst in de KringloopWijzer vallen. LTO wil wel pilots op zeer beperkte schaal, denk eerder aan enkele tientallen dan honderden bedrijven. Pas vanaf circa 2023 schat LTO de tijd rijp voor brede uitrol ervan. Daar kun je beter op vieren dan op vasten. Wie extra dieren wil, moet dus rechten kopen.

Extra mestafzet op eigen grasland

Waar zit dan de winst in dat gewenste beleid? In de extra mestafzet op eigen grasland. Daardoor bespaart het gros van de melkveehouders op de mestafzetkosten. En dat tikt vaak veel harder door dan de potentiële besparing op jaarkosten van de aankoop van fosfaatrechten voor een paar extra koeien.

Verschil in beleving van gewenst mestbeleid

Heeft nu ‘het extensieve Noorden’ gewonnen van ‘het intensieve Zuiden’. Dat denk ik niet. Jazeker, er is een duidelijk verschil in beleving van het gewenste mestbeleid. Voor extensieve bedrijven zit de winst in veel minder papierwerk of extra plaatsingsruimte voor rundveemest van derden. Intensieve bedrijven die nu geen gebruik maken van de derogatie, krijgen onder LTO’s visie ook bij meer dan 20% mais voor elke hectare grasland een derogatie van 300 kilo stikstof uit dierlijke mest. Dus zonder limiet aan maisareaal!

Mestscheiding en afzet van wat droge fractie zijn niet bepaald prijzig, mogelijk brengt dat zelfs per saldo geld op

Meer stikstof plaatsbaar

Neem eens een intensief bedrijf met 40% mais en 60% grasland, 140 koeien op 50 hectare. Dat bedrijf krijgt onder de LTO-plannen derogatie voor 30 hectare grasland. Van een gebruiksnorm van 170 naar 300 kilo stikstof, Dat is 30x130 = 3.900 kilo stikstof meer plaatsbaar op eigen land. Bij 4 kilo stikstof per kuub mest is dat 900 kuub mest die je niet hoeft af te zetten en minder kunstmestaankoop. Kassa! Het bedrijf loopt dan mogelijk wel tegen de fosfaatplaatsingsruimte aan. Maar mestscheiding en afzet van wat droge fractie zijn niet bepaald prijzig, mogelijk brengt dat zelfs per saldo geld op.

LTO komt echt niet met iets naar buiten waarvan de haalbaarheid in het Haagse niet is onderzocht

Deelname aan de KringloopWijzer

Voorwaarde is wel deelname aan de KringloopWijzer. Deelname daaraan is toch al verplicht gesteld vanuit de zuivel. Enige verandering is dat er een stevige borging nodig is, lees een extra factuur van de daartoe gecertificeerde accountant of adviseur.

Meer mest op eigen grond

LTO komt echt niet met iets naar buiten waarvan de haalbaarheid in het Haagse niet is onderzocht. Brussel is gevoelig voor de vrijwillig ingestelde bufferruimte onder het fosfaatplafond en zo’n grasderogatie is er al in andere landen. Dus wat dat betreft ziet het er best zonnig uit. Meer mest op eigen grond dus.

Laatste reacties

 • koestal

  Ik kan al m,n mest kwijt op eigen grond. Dus geen probleem.

 • Leslie

  kan iemand mij uitleggen waarom er altijd op het grasland van de melkveehouders meer mest mag en in de toekomst zou mogen? waarom niet meer mest op tarwe en andere akkerbouwgewassen?
  En wanneer ziet men eens in dat de derogatie de melkveehouderij de groei in aantal koeien dus uiteindelijk de invoering van fosfaatrechten heeft bewerkstelligd. Het heeft dus iedere veehouder vele malen meer gekost dan opgeleverd.

 • Alco

  Als het maar geen uitspraak is om de boeren te pleasen en er verder niets mee doen en dan met de mededeling komen. Ze willen niet!!!!

 • Axl

  300 kg n op gras elke snede 30 m3 er op en dan ook weidegang en droge zomers en 10 t ds opbrengst en op mais in totaal 40 m3 mest en 14 t ds opbrengst hoezo kringloop gaat eu nooit toelaten als ze verstandig zijn

 • ricooo12

  Word het nieuwe groeimodel voor bedrijven die fosfaatrechten kunnen kopen.

 • landboer

  Super plan!

 • Attie

  Goed plan, laat de NMV ook ff aanschuiven voor de scherpe kantjes (klw)

 • Alco

  Ook als je je eigen krachtvoer verbouwd kun je ong. voor 3GVE's aan product van een ha halen. Maar hoe je het ook berekend mag je maar van 2 GVE's aan mest per ha aanwenden en dan heb je ook nog afvoer via melk en vlees.
  Dit wringt!!!!!

 • farmerbn

  Dus even samengevat. Om derogatie (230 kg) te krijgen moesten er fosfaatrechten komen en moest bijna iedereen 8% van de koeien wegdoen. Nu hebben Nederlandse melkveehouders allemaal fosfaatrechten en nu zouden ze 300 kg N per ha grasland mogen brengen? Waarom niet meteen naar die 300 kg N en geen fosfaatrechten?

 • Alco

  @farmerbn. Niet om wijs te doen hoor. Maar fosfaatrechten heeft met productie te maken en die drie honderd met plaatsing.

 • rene.kolk1

  Beste Alco. Jou voorbeeld met dieGVE klopt. Daarbovenop komt dat mais meer ds ontrekt dus net zo goed 300 n nodig heeft

 • Axl

  Als je alleen met mest gaat bemesten en bijna geen kunstmest gaat je de opbrengst wel tegen vallen op gras denk dat we veel te makelijk over minder kunstmest praten met kunstmest kun je Perfect sturen en snel op het juiste moment anwenden

 • Attie

  Rene.kolk, meer n uit mest op gras, ipv kunstmest waar fosfaattoestand het toelaat.

 • farmerbn

  @alco; weet ik. Maar ik begrijp het niet. Stel Nederland had gezegd dat Brussel in de boom kon met zijn derogatie van 230 kg N per ha grasland voor derogatiebedrijven. Dan hadden er van Brussel geen fosfaatrechten moeten komen. Vervolgens had LTO ,net als nu , derogatie kunnen aanvragen voor alle grasland van 300 kg per ha. Hadden de meeste boeren niet die 8% van de koeien hoeven opruimen en had je geen halfvolle stallen gehad.

 • Attie

  farmerbn, het probleem is dat koeien hier in NL iets minder goed verkaveld zijn dan in Frankrijk. Sommigen hebben er 10per ha anderen 2 a 3. Vandaar dat plafonneke!

 • Alco

  @farmerbn. Wij zitten wel op dezelfde golflengte hoor.
  Denk men nu echt dat het LTO in Brussel pleit voor 300 kg.
  Dat is alleen maar slijmerij voor de bühne.
  Nee @Attie. Fosfaatplafond is alleen maar een begrenzing voor ons ter faveure van andere landen.
  En daarbij is het ook nog eens getekend door een minister met geen enkele adhesie met de veehouderij.

 • Attie

  Begrijp me goed ik had ook liever geen ffrechten, maar dan wel 2.5/3 koeien per ha mestplaatsing ipv 1.7 en een bedrijf in onbalans!

 • Alco

  @Attie. Het is een reactie op farmerbn.
  Hoe kan de LTO nu om 300 kg vragen en een paar jaar geleden voor 230 kg fosfaatrechten toestaan.
  Het heeft niets met elkaar te maken.

 • Bennie Stevelink

  Voor een bedrijf met een derogatie van 230 kg N levert het plan een extra plaatsingsruimte op van ongeveer 20%. Voor bedrijven in Zuid Nederland, met een derogatie van 210 kg N is het voordeel groter.
  Dit zal grote gevolgen hebben voor de verhouding op de mestmarkt. Het uiteindelijke voordeel is niet alleen dat je minder mest hoeft af te voeren, maar ook dat de mest die je nog wel moet afvoeren tegen een veel lagere prijs kunt afvoeren.

 • Attie

  Bennie, 230/210kg N ? hier is het 250/230 klei/zand.

 • koestal

  Veel koeien hebben een fosfaattekort,dus meer mest op het land.

 • koestal

  Hoezo moedig?,anders zijn ze ook niet zo moedig,laten meestal de zaken op z,n beloop. De boer moet het meestal zelf maar uitzoeken.

 • Sivert&Anita

  Goed plan! Kunnen we bovendien de bodemvruchtbaarheid op peil houden, die gaat met de huidige systematiek alleen maar naar beneden.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.