Redactieblog

12 reacties

‘Leerdammer boeren: sympathiek, maar kansloos’

Volle zalen trekt het Leerdammer Collectief. De actiebereidheid van de leveranciers is groot.

Terecht zegt voorzitter Corné Vermaat dat harde acties niet de bedoeling zijn. Het collectief heeft als doel mee te praten met de directie over het beleid van Bel Leerdammer. Om samen het merk Leerdammer sterker te maken en betere resultaten te behalen.

Verschillende belangen

“Een kansloze missie”, heeft Hanna meteen haar mening klaar.”Er zijn twee verschillende belangen. De leveranciers willen de hoogste melkprijs en Bel Leerdammer de hoogste winst. Die twee verdragen elkaar niet”.

Merk Leerdammer sterker

Hans is dat niet met haar eens. “Je kunt best een overlegsituatie hebben, waarbij het merk Leerdammer sterker wordt en meer opbrengt. Dan is er extra marge te verdelen en het is niet onlogisch dat de leveranciers daar ook hun deel van krijgen. Ik vind hun actie zo gek nog niet”.

De melkprijs voor de boeren speelt geen rol in het rendement van de moedermaatschappij

“Wishful thinking”, zegt Hanna.”De Franse groep Bel is een internationale onderneming met 9.000 medewerkers, die in 100 landen actief is. Nederland is één van die landen. De directie hier heeft er alleen maar voor te zorgen dat er een goed rendement kan worden afgedragen aan de moedermaatschappij in Frankrijk. De melkprijs voor de boeren speelt daarin geen rol.”

Zetboer

Ik ben bang dat Hanna gelijk heeft. De Nederlandse directie is te vergelijken met een soort zetboer, die moet doen wat de eigenaar wil. En vooral wat goed is voor de eigen portemonnee. Daar kan best een overleg met de leveranciers inpassen. Maar niet om het beleid te bepalen. Dat vindt plaats in Frankrijk.

FrieslandCampina

“Het is naïef om te denken dat leveranciers in Nederland daar invloed op kunnen hebben. Kijk maar naar onze internationale coöperatie FrieslandCampina. Wat is onze invloed op het beleid? Nul komma nul toch?”, voegt Hanna nog toe.

Protest tegen melkprijs Bel is verstandig

Een goede vergelijking. Het is verstandig om samen te protesteren tegen een – volgens de regels – te laag uitbetaalde melkprijs door Bel. Twee veehouders hebben daarover ook al een rechtszaak gewonnen. Wel is het verstandig te overleggen.

Maar invloed op het beleid, nee, kansloos.

Lees ook: Leveranciers Bel naar rechter om € 17 miljoen melkgeld

Laatste reacties

 • xw

  In ieder geval wel heel interessant om het verloop van de zaak te volgen.
  Ik zou zeggen, houdt ons op de hoogte.

 • farmerbn

  Leerdammer is een kaasmerk. Voor producenten is het gunstig als dat kaasmerk verbonden is met een streek waar die producenten wonen. Dan kan en mag die kaas alleen van die melk gemaakt worden. Volgens mij is dat hier niet het geval en mag van elke melk Leerdammer gemaakt worden. Ik mag het natuurlijk van xw niet over Frankrijk hebben maar hier is dat wel goed geregeld.

 • xw

  Jij mag alles over Frankrijk vertellen, maar vergelijken met Nederlandse omstandigheden is m.i. niet helemaal realistisch. Dat denk ik, maar daar kun jij anders over denken. Ik heb het even goed nagekeken en volgens de gepubliceerde cijfers is het in ieder geval niet zo, dat de Franse zuivelaars met hun melkprijs het afgelopen halfjaar boven RFC zitten.

 • farmerbn

  Google; prix du lait isigny

 • Attie

  Invloed op het beleid is ook niet nodig, Leerdammer is een sterk merk met toegevoegde waarde. Maar om de leveranciers dan een melkprijs te geven die lager is dan 80% van de NL melkveehouders zoals afgelopen jaren gebeurde is niet netjes. Goede zaak dus die leveranciers vereniging!

 • RIEN65

  Zo je maar weer dat je als leverancier machteloos bent.

 • Attie

  Overigens ziet Vergaderboer het goed dat de NL directie een soort zetboer is. Misschien moet de leveranciers vereniging het meer richting Frankrijk zoeken? Dat is tenslotte een land van hesjes en autobanden!

 • farmerbn

  De leveranciersvereniging moet het voor elkaar krijgen dat alleen hun melk in die leerdammer kaas mag. Zo zie je maar dat je als boer moet opletten dat je niet inwisselbaar bent/wordt. Woon je bv in een oud blaarkop-gebied dan moet je nu met je buren zo'n vereniging opstarten en bepalen dat alleen melk uit dat gebied én met blaarkop koeien in blaarkopkaas mag. Maak je een lekkere kaas dan kun je vragen wat je wilt voor je melk.

 • RIEN65

  Heb geen illusies de leveranciersvereniging geen voet aan de grond. In Nederland niet en in Frankrijk niet.

 • Attie

  Sombertjes Rien ? Tja RFC ziet leden ook al liever gaan dan komen...

 • farmerbn

  Woon je in het gebied van Camember en melk je Normandische koeien dan krijg je toch 4-5 cent per liter extra (bij onze melkcooperatie).

 • xw

  Wat velen missen, heeft Rien wel nl.: gevoel voor realiteit. Tsja bij RFC zit je nog het best. En de leden? die willen ze helemaal niet kwijt, die worden met alle egards behandeld. Echt wel.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.