Boerenblog

1 reactie

‘Kalverhouderij met toekomstvisie niet vogelvrij’

Kalfsvlees krijgt meewind door afnemende vleesconsumptie.

Gaan we een mooie toekomst tegemoet of worden we als een stel vluchtende vogels alle kanten opgejaagd en afgeschoten? Dat was de centrale vraag tijdens een symposium van de Vereniging van Kalverhouders. We hadden 3 sprekers: een optimist (Marijke Everts van VanDrie Group), een veganist (Sijas Akkerman van Natuur & Milieu) en een realist (Martijn Rol van Rabobank). Ze waren het erover eens dat we in het Westen over 30 jaar minder vlees eten. Over de hoeveelheid verschilden de meningen. Rabobank benoemde volgens mij de juiste trend. Het gros van de toekomstige consumenten is dan in deze eeuw geboren. Die eten iets minder vlees, letten op de prijs en pakken de winstpakkers bij Lidl, maar in het weekend bezoeken ze ook een 5-sterrenrestaurant.

Minder of geen emissie en groter dierenwelzijn

Deze trend biedt echt kans voor de kalverhouderij. De sector is een verlengstuk van de melkveehouderij in Noordwest-Europa. Om de circulaire economie te laten draaien, moeten we hun kalveren verwaarden zoals we nu doen. We moeten echter de ogen niet sluiten voor nieuwe houderijsystemen. De stal van de toekomst is volgens Natuur & Milieu emissieloos met een nog groter dierenwelzijn. Een uitloop zal lastig worden, want dan neemt de emissie weer toe.

Het antibioticagebruik in de kalverhouderij kwam ook ter tafel. Het zal moeilijk worden om dat nogmaals te halveren. De kalverhouderij is als een kindercrèche waar dieren van verschillende bedrijven bij elkaar komen en ziektekiemen uitwisselen. We moeten samen met de melkveehouderij gaan voor een verdere reductie. De kwaliteitsregeling Vitaal Kalf is mijns inziens hier een heel goed middel in.

Maatschappelijk draagvlak en diergezondheid belangrijk

Al met al was het een geslaagde middag met 160 belangstellenden. Ik vond het mooi dat we helemaal niet zover uit elkaar staan met onze meningen. Natuur & Milieu ziet voor de kalverhouderij een goede toekomst, wel met de nodige veranderingen. Ook de grootste financier blijft optimistisch, vooral als we nog verder denken in concepten en inspelen op foodtrends. De grootste integratie van Nederland ziet dat op dit moment vraag en aanbod uit balans zijn en er druk op de markt komt. Maar over het algemeen is de kalverhouderij een sector die richting de toekomst een zeer zeker bestaansrecht heeft.

‘De wet van de reisleider’ die Natuur & Milieu aanhaalde, vond ik ook wel mooi passen. Als 10 mensen op reis gaan, vinden 2 personen de reis prima, 2 andere vinden het niks en lopen er over te zeiken. De overige 6 personen vinden de reis prima, maar kunnen meegaan in de negativiteit als die de overhand krijgt. Mijn boodschap is daarom: zorg goed voor de dieren, zorg voor maatschappelijk draagvlak en stel je open, eerlijk en kwetsbaar op. Dan ben ik ervan overtuigd dat de middenmoot zich optrekt aan de positievelingen. 90% van de maatschappij blijft dan achter ons staan, onze kalverhouderij heeft dan een goede toekomst en is zeker niet vogelvrij.

Eén reactie

  • trotse kalverhoudster

    mooi stuk en goed geschreven, we hopen op een toekomst voor onze jeugd maar daar moeten wij zelf ook wat voor doen.
    Leg aan de burger uit waarom wij het doen en dat zoals het 20 jaar geleden gebeurde nu niet meer gebeurt. Niet omdat het toen fout was, maar omdat we nu anders naar het kalf kijken dan wat er toen gebeurde.
    En verder?? blijf optimistisch en blijven genieten van het werk !!

Of registreer je om te kunnen reageren.