Redactieblog

3 reacties

‘1 melkstroom bij Cono’

Cono-directeur vindt verschillende melkstromen niet coöperatief, daarmee is Vergaderboer het oneens.

Coöperatie Cono heeft een heldere missie: een zo hoog mogelijke melkprijs voor alle Cono-leden. Niet via verschillende melkstromen, maar via 1 duurzame topstroom. Dat lukt. Van de leden zit 94% bij die stroom. Met dezelfde prima melkprijs dus. Dat vindt directeur Wim Betten prima, want: “verschillende melkstromen zijn niet coöperatief.” Dat ben ik niet met hem eens.

Cono wil niet te veel verschillende melkstromen, maar 1 duurzame topstroom.
Cono wil niet te veel verschillende melkstromen, maar 1 duurzame topstroom.

Hanna wel: “Zo is ’t maar net. Alle leden dezelfde melkprijs, omdat ze dezelfde duurzame melk leveren. Daar maakt Betten met zijn mensen kaas van die voldoende opbrengt voor een goede melkprijs. Daar kan FrieslandCampina een puntje aan zuigen.”

Cono-leden leveren al jaren extra kwaliteit melk

Dat is zeker waar, maar Hanna vergeet een paar dingen. De leden van Cono leveren al jaren extra kwaliteit melk. Niet voor niets lopen bijna alle koeien in de wei, terwijl dat in heel Nederland maar iets meer dan 70% is. En dan ook nog met hangen en wurgen. Je zou eens moeten weten wat er wordt uitgedokterd om de centen voor weidegang op te strijken.

Daarnaast heeft Cono het grote voordeel dat er marktgericht wordt geproduceerd. Er wordt niet meer kaas gemaakt dan verkocht kan worden voor de gewenste grote marge. Dat kan omdat Cono zo groot – of klein – is dat het zich dit kan permitteren. Het zijn altijd geringe hoeveelheden, die als bulkproduct verkocht moeten worden.

Niet voortborduren op successen uit verleden

Dan de verschillende melkstromen. Die passen volgens Betten niet binnen de coöperatie. Waarom niet? Als een coöperatieve boer extra kosten maakt om een speciale kwaliteit melk te leveren, moeten die via de melkprijs vergoed worden.

Een vraag aan Betten: “Wat doet u als een afnemer een speciale samenstelling van kaas vraagt om daar een andere markt mee te bedienen? Geeft u de boer die de speciale melk daarvoor levert dan geen vergoeding voor zijn extra kosten, maar laat u alle leden wel meedelen in de winst?” Dat is niet erg coöperatief, Betten.

Ik vrees dat Cono de boot mist als de coöperatie alleen voortborduurt op de successen van het verleden. Dan mist Cono met de verschillende melkstromen de boot en missen de leden de hoge – die is een compliment waard – melkprijs van nu.

Laatste reacties

 • egbert

  Vergeet niet dat de fc een hele grote logge organisatie is met veel geldverslindende projecten al of niet om zelf gecreeerde banen te behouden enz.
  Terug naar de basis is meestal het beste.
  AVEBE is er een sprekend voorbeeld van ging pas draaien nadat ze alle sores in buitenland en andere activiteiten buiten hun eigen afgestoten hadden.
  Dus laat cono maar geworden lekker tegen de stroom in is ook een strategie.
  Misschien wel trendsetter.
  1 prijs is ook coöperatief.

 • wruiten

  cono doet het prima

 • farmerbn

  Als 94% van de melk hetzelfde waard is voor de fabriek dan is het gekkenwerk om die overige 6% anders te betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.