Redactieblog

9 reacties

‘Dreigen met nieuwe generieke korting overdreven’

De fosfaatproductie ligt 7% onder het plafond en de stikstofproductie zit er 0,3% boven.

Landbouwminister Carola Schouten deed ferme uitspraken in haar Kamerbrief in reactie op de voorlopige stikstof- en fosfaatproductiecijfers van de veehouderij in 2018. Ze riep de veehouderij op om met aanvullende maatregelen te komen om een nieuwe generieke korting van de melkveestapel te voorkomen.

Die uitingen van Schouten lijken behoorlijk overtrokken. Zeker nu de fosfaatproductie 7% onder het plafond ligt en de stikstofproductie 0,3% boven het plafond.

Lees verder onder de foto.

Minister Schouten riep de veehouderij op om met aanvullende maatregelen te komen om een nieuwe generieke korting van de melkveestapel te voorkomen.
Minister Schouten riep de veehouderij op om met aanvullende maatregelen te komen om een nieuwe generieke korting van de melkveestapel te voorkomen.

Derogatie

Schouten heeft gelijk dat het stikstofplafond volgens de prognose wordt overschreden en dat Nederland daarmee niet aan de voorwaarden van de Europese Commissie voor derogatie voldoet. Maar de overschrijding van stikstof is wel heel beperkt. Dat het gaat om voorlopige cijfers benadrukt zowel het CBS in de prognose als Schouten zelf in haar brief.

Cijfers kunnen behoorlijk afwijken

Voor de prognose gaat CBS uit van de gegevens die op dat moment beschikbaar zijn. Er zitten meerdere aannames in voor gegevens die later nog beschikbaar komen.

Zo zijn de stikstofgehaltes in het ruwvoer in 2018 behoorlijk hoog, mede als gevolg van het extreem droge jaar. In de prognose is daarbij nog geen rekening gehouden met de mogelijkheid om gehaltes in ruwvoer voor melkvee te middelen.

Er wordt gekeken naar de afgelopen 5 jaar en de hoogste en laagste waardes blijven buiten beschouwing. Daarover zijn afspraken gemaakt met Brussel. De hoge stikstofgehaltes van het ruwvoer 2018 vallen dan buiten de berekening. Volgens berekeningen van Boerderij kan een dergelijke middeling 5 tot 10% lagere stikstofgehaltes in ruwvoer opleveren.

Ruwvoer

Aangezien meer dan de helft van het melkveerantsoen uit ruwvoer bestaat, gaat dan de stikstofproductie van melkvee met enkele procenten omlaag. Overigens kan de middeling voor fosfor in ruwvoer een hogere waarde opleveren. Maar in de fosfaatproductie zit vrijwel zeker genoeg marge onder het plafond.

Dat de sector alert moet blijven staat buiten kijf, maar het gaat te ver om op basis hiervan nu al te dreigen met een nieuwe generieke korting

Definitieve cijfers

Met terugwerkende kracht kunnen de gegevens niet meer beïnvloed worden. Maar met geactualiseerde gegevens en gehaltes kunnen de definitieve cijfers voor 2018 nog behoorlijk afwijken van de eerste prognose. Dan gaat het niet alleen om ruwvoer. Bij hokdieren is nu nog gerekend met de mestproductienormen van 2017.

Dat de sector alert moet blijven, staat buiten kijf. Er wordt immers tegen de grenzen aan geboerd. Maar het gaat wel erg ver om op basis hiervan al te dreigen met een nieuwe generieke korting.

Tot nu toe is alles op alles gezet om zo’n nieuwe generieke korting te voorkomen. Na de eerder doorgevoerde generieke korting van 8,3%, is een nieuwe korting voor sectororganisaties onacceptabel.

Laatste reacties

 • Alco

  't Is een spelletje: Niet teveel commentaar geven!!! Andersssssss.

 • hollandagri

  en het spelletje gaat maar door, geen spelletje geen werk voor de groene amtennaar.

 • deB.

  Zeker een vies spelletje, zeiken over 0.3 procent, terwijl verkeer en luchtvaart vol gas geeft, en daarbij een aantal niet eens meegenomen worden in de uitstoot...hou toch op over een prognose van 0.3. Gewoon ziek

 • 112

  het is heel simpel 12 miljoen kg P onder het plafon . dan kan de N NOOIT MAAR DAN OOK NOOIT 0,3% boven her plafon uit komen allemaal gelul . pruts volk bij het CBS

 • RonaldB

  Bewuste manipulatie van cijfers. LTO is al weken aan het narekenen. Hoop niet dat het net zo lang duurt als het ledenaantal.

 • kanaal

  de derogatie wordt duur betaald, leg daar ook maar de rekening.

 • Attie

  Nee kanaal, wel of geen derogatie, onder Schouten komt er niet één koe bij. Dat is de gedachte!

 • Henk.visscher

  Verkiezingen staan voor de deur, kies in ieder gevan niet op de CU

 • koestal

  De boer wordt steeds genaaid met cijfers die niet kloppen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.