Boerenblog

5 reacties

‘Fokkerij is verder kijken dan cijfers en statistieken’

Alleen cijfers en statistieken werken niet, en het duurt een aantal jaar voordat het resultaat zichtbaar is.

Een kalfje geboren, het is altijd weer een wonder. Het is een vaarsje van een goede derdekalfskoe, en de stier Rocky, ze kan een mooie koe worden. Maar of dat zo is, dat blijkt pas over een aantal jaren.

Geduld nodig

Bij fokkerij is geduld nodig. Dat is helaas nauwelijks aanwezig bij veel fokkerijclubs. Via merkerselectie worden eigenschappen van stieren vroeg vastgesteld, sperma gewonnen en verhandeld. En voordat de praktijk bewijst of de monsters klopten, is de stier al dood.

Genetische aanleg bepalen is goed. Maar fokkerij is meer dan merkerselectie. We willen graag robuuste, zwartbonte koeien, HF, niet te groot, hoge vet- en eiwit% en gemakkelijk in de omgang.

Fokkerij blijft spannend

Van bepaalde kalfjes heb ik hoge verwachtingen vanwege hun moeder. Soms komen die uit, soms pas een generatie later. En soms is er een kalf, waar ik niet zoveel van verwacht, dat een prachtige koe wordt. Fokkerij blijft spannend.

Mijn gevoel is subjectief en meer gericht op de moeders- dan de vaderskant. Daarom zijn beoordelingen van koeien en fokkerijgegevens belangrijk. Zo kan ik keuzes maken op basis van gevoel én cijfers.

Juiste stier kiezen

De juiste stier kiezen is best lastig. Wij werken met CRV. Hun stierenkaarten veranderen (te) snel door het gebruik van genomics. Nog voor ik de stier ken, is hij al van de lijst af. Er zijn gelukkig nog fokstieren, met een betrouwbaarheid van 90-99%, maar dit lijstje is korter dan de lijst met genomic-stieren met zo’n 65% betrouwbaarheid. Ook vererven nog steeds te veel stieren een hoge(re) hoogtemaat. Wij kiezen stieren met maximaal 105 voor hoogte. Daarmee valt ongeveer de helft van de stieren af. Enkele jaren hebben we hoornloze stieren geprobeerd. Maar het niveau van deze koeien is ons erg tegengevallen. Die gebruiken we niet meer, ondanks alle mooie reclamecampagnes.

aAa-specialist

Met de studieclub nodigden we een aAa-specialist uit, om hun werkwijze uit te leggen. Zij geven koeien en stieren een code van 6 cijfers. Bij de koeien staat het kenmerk vooraan, dat de meeste correctie nodig heeft. Daarna volgen het tweede tot en met zesde kenmerk.

Het mooie is dat hier naar de hele koe wordt gekeken en een samenhangende bouw van het dier

Bij de stieren is dat net andersom. Als je een koe hebt met de typering 461325, combineert die het beste met een stier met deze zelfde typering. Veelal worden alleen de eerste 3 cijfers vermeld. Het mooie is dat hier naar de hele koe wordt gekeken en een samenhangende bouw van het dier. Maar gehalten, hoogtemaat en karakter vind ik ook belangrijk. Een combinatie is nodig.

Subjectieve keuzes

Ik maak subjectieve keuzes op basis van mijn gevoel, gecombineerd met keuringscijfers, statistische gegevens, het uiterlijk en gedrag van de koe en familie, en de afstamming van de vader. Alleen cijfers en statistieken werken niet, en het duurt een aantal jaar voordat het resultaat zichtbaar is.

En nu terug naar ons kalfje. Ze scoort +861 op levensduurdagen, ze staat op plek 1. Ons gemiddelde kalf scoort +386. Bij zo’n uitkomst ga ik direct twijfelen aan al die verwachtingswaardes. Is dat realistisch? Laten we ons best maar doen in de praktijk met de opfok. Over enkele jaren weten we meer.

Laatste reacties

 • bartje14

  Spijker op zijn kop en aAa is een simpel en uitstekend paringsprogramma.

 • farmerbn

  Marja is klaar voor gebruik van een eigen stier. Dat kan los bij de koeien maar ook gewoon veilig in een eigen hok. Als je veel op hebt met je beste koe dan wil je daar veel nakomelingen van. Maar waarom is die koe de beste? Omdat zij het beste past bij jouw management. Een beste koe bij je buurman of zelfs in een ander land hoeft niet het beste te zijn bij jouw omstandigheden. Als je jaren achtereen een zoon neemt van je betere koeien ga je zeker ook vooruit. Krijg je allemaal koeien die goed bij jouw systeem past.

 • farmer135

  Zolang je maar vasthoud aan je fokdoel, en niet gaat wijzigen . Genomics is inderdaad geen verbetering, stieren vallen uiteindelijk vaak door de mand.

 • haj146

  Hier onlangs een crv specialist gehad. Hele middag cijfertjes achter de laptop. Geen koe gezien. Het is niet mijn systeem en wordt het ook niet. Jaren geen crvstieren meer. Op papier kloppen ze allemaal maar in de praktijk..... Olympic grandprix Trevor louson.... Drama

 • gerben5

  Grandprix en louson heb ik meerdere beste koeien van. Ze lopen er nog steeds

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.