Boerenblog

8 reacties

‘Welke cijfers kun je nog geloven?’

Het wordt tijd voor aanpassing van de indexen. Want de fokwaardes zijn al lang niet aangepast.

Mais komt uit Midden-Amerika, van de Maya's. Het was zelfs de basis van deze Midden-Amerikaanse samenleving, die 1.200 jaar geleden op zijn hoogtepunt was.

De Maya’s bouwden enorme piramides, waar priesters bovenop klommen om aan de hogere machten te vragen wanneer het tijd was om de mais te zaaien. Ze deelden deze wijsheid met de boeren voor een flink deel van de oogst.

Dat boeren voor de gek gehouden en uitgeknepen worden, is dus van alle tijden

In werkelijkheid waren bovenop de piramides stenen gemetseld waar de priesters langs keken. Als er dan een bepaald sterrenbeeld verscheen, wisten zij dat er gezaaid kon gaan worden. Dat boeren voor de gek gehouden en uitgeknepen worden, is dus van alle tijden.

Mais zit in het verdomhoekje

Ook in onze maatschappij is mais heel erg belangrijk. Toch zit mais in het verdomhoekje. Alles wordt uit de kast gehaald om het telen van dit gewas onmogelijk te maken, terwijl wereldwijd mais met sojaschroot een beproefd rantsoen is voor melkvee.

Sojabonen

Waarom lezen we trouwens nog steeds overal dat veevoer vol met sojabonen zit? Waarom begint de veevoerindustrie niet een campagne om uit te leggen dat er in veevoer afvalproducten zitten van de sojabonen. Na deze stikstofcrisis volgt immers de klimaatcrisis en krijgt de landbouw wederom de volle laag.

Het is niet eenvoudig om zonder mais goed te melken. De laatste tijd zijn er alternatieven als geplette gerst, sodagrain en lactograan

Wij verbouwen al jaren geen of nauwelijks mais meer. We hebben geen beregeningshaspel en dan is het lang niet zeker dat de teelt in deze regio slaagt. Het is niet eenvoudig om zonder mais goed te melken. De laatste tijd zijn er alternatieven, zoals geplette gerst, sodagrain en lactograan. Vooral dat laatste bevalt ons goed. Het geeft een buffer in de pens en de mest wordt er veel dikker van.

Vaak hoor je dat je andere koeien moet hebben om van mais naar gras over te schakelen. Maar daar hebben we hier geen last van. We hebben nu wel veel minder vette levers bij de koeien, en daardoor minder afkalf- en opstartproblemen. Dat komt ook wel doordat ik alleen nog maar pinkenstieren gebruik, ook op de koeien. En natuurlijk de Belgisch Blauwen met het beste cijfer voor geboortegemak.

Delta Mauro heeft geweldige cijfers

Geboortegemak is zeker ook een aandachtspunt bij de nieuwe topstier van CRV, Delta Mauro. Hij heeft geweldige cijfers en 103 voor geboortegemak. Zeker op zwartbontbasis plust deze stier gigantisch, met +1.052 kilo melk met +0,4 vet en +0,34 eiwit. Dat is ook wel nodig, want de werkelijke gehaltes zijn de laatste jaren in ons land flink gestegen en de fokwaardes zijn al lang niet meer aangepast.

Welke cijfers kun je nog geloven? Gelukkig worden deze niet allemaal berekend door het RIVM en kun je toch nog ergens van uitgaan.

In ons land is de voedselbank de enige bank die nog vestigingen opent, en dan maken wij ons druk over mollen stikstof

De Maya’s zijn uiteindelijk ten onder gegaan aan honger en oorlog. Ook nu zijn 850 miljoen mensen ondervoed. Dat zijn er 100 miljoen meer dan dat er Europeanen zijn. In ons land is voedselbank de enige bank die nog vestigingen opent. Dan maken wij ons druk over mollen stikstof. Waarom zien we trouwens nooit foto’s van overwoekerde Natura 2000-gebieden? Ik vraag me af of die wel bestaan.

Laatste reacties

 • Kelholt

  De Maya's offerden kinderen om de goden te behagen omdat anders de oogst zou mislukken. Den Haag offert de boeren om de groene idioten te behagen om een habitat te creëeren voor het pimpelpaarse Oost Drentse breedbladige dwergviooltje.
  En ook natuurlijk ook om de illegale stikstof uitstoot van diverse grote industriële installaties te kunnen legaliseren.

 • Welke politici kun je nog geloven lees een van de reacties hieronder Tjeerd de Groot was vroeger beleidsmedewerker van Laurens Brinkhorst ( Mkz)<>

 • veldzicht

  De kranten willen helemaal niet iets ten gunste van de landbouw publiceren,het enigste wat ze schrijven is hoe slecht het met het milieu en natuur gaat en dat de boeren de schuld zijn.In mijn eigen krant ,het Leidsch dagblad, toch niet een echt linkse krant gaat geen dag voorbij of ze moeten iemand citeren hoe goed hij/zij zich voelt bij een vegetarisch dieet,dat er nog 100,000 ha bos moet komen en dat de natuur op sterven na dood is en wordt er gelijk maar een link gelegd naar de boeren die alles fout doen.Als kleine bevolkingsgroep is het vechten tegen de bierkaai ,de overmacht van onwetende praatjes makers is gewoon te groot en een tegengeluid komt er niet door.

 • hansvanbergen

  @Kelholt ik wil me hier niet opwerpen as Maya deskundige maar het deel van de oogst wat de (kerkelijke) overheid als het hunne zagen werd in deze culturen ter plaatse ingeschat. So het aantal gezinsleden werd bekeken en er werd ingeschat hoeveel zakken mais daarvoor nodig was en voor te zaaien. Mensen die hier in hun ogen onvoldoende aan mee werkte liepen het risico hun kinderen/zichzelf geofferd geworden worden.

 • Kelholt

  Ik twijfel niet aan je deskundigheid @hansvanbergen en vertaal je reactie even naar de huidige tijd.
  Het deel van de landbouwgrond wat de groene kerk als de hunne ziet wordt ter plaatse ingeschat. Nabij een Natura2000 gebied is dit een aanzienlijk deel en nabij Geertruidenberg (N-Brabant) is dit ook een aanzienlijk deel om de stikstof uitstoot van de Amercentrale te compenseren.
  (Jonge)Boeren die hier onvoldoende aan mee werken worden opgeofferd voor het groene ideaal.

 • Nog meer rotzooi van het Kabinet Rutte, hoe lang pikken de burgers dit machtsmisbruik nog.<>

 • husky

  @ kleine boer, graag reactie of wat Hans beweerd klopt, zonder mais moeilijk goed melken is. Misschien dat je hem hierbij kunt ondersteunen.

 • Attie

  Een Brabander zonder mais?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.