Redactieblog

10 reacties

‘Somberheid troef bij leiders FrieslandCampina’

Morgen, dinsdag 17 december, vergadert de ledenraad van FrieslandCampina. De voorstellen, onder meer over de verlaging van de garantieprijs, zijn na de raadpleging van de leden in de vergaderingen wat aangepast.

Ik denk dat de acties van de leden, buiten de reguliere organisatorische lijnen om, zeker invloed hebben gehad. Ik bedoel dan de bezorgde boeren uit Twente.

Hun tienpuntenplan is echter op geen stukken na overgenomen. Ik ben benieuwd of ze hiermee tevreden zijn. Dat kan bijna niet. Dat wordt dus zich mokkend neerleggen bij de morgen genomen besluiten, of doorvechten.

Lees ook: Hogere decemberprijs RFC, totale voorschot 2019 lager

Zeker is dat FrieslandCampina zich dit jaar niet kan verheugen in de sympathie van de leden. Dat hebben ze aan zichzelf te danken. Twee weken geleden gaven voorzitter Keurentjes en directeur Schumacher daar nieuw voer aan. Keurentjes erkent dat de besluitvorming in het bestuur van de coöperatie kennelijk toch wat te gladjes verloopt. “We moeten de leden meer meenemen in onze afwegingen voor de besluitvorming”, zegt hij. “We moeten luisteren naar hun zorgen en met ze in gesprek gaan”.

Houdbaarheidsdatum Keurtentjes nadert

Hallo! Bent u een beginnend bestuurder, meneer Keurentjes? U bent 62 jaar en heeft een respectabele lijst van belangrijke boerenbestuursfuncties vervuld. U bent toch al vanaf 2006 bestuurder van FrieslandCampina en haar voorgangers? U was vorig jaar toch nog nummer 1 in de AgriTop 50 van meest invloedrijke bestuurders? En nu durft nog te zeggen dat u meer moet luisteren naar de leden, naar hun zorgen en met ze in gesprek gaan? Kom nou. Als je je dat na veertig jaar besturen pas realiseert, betekent dat, dat je houdbaarheidsdatum nadert. Dat blijkt ook uit de score in de AgriTop 50 van dit jaar. U duikelt van 1 naar 8. Dat zegt genoeg.

Structureel lagere winstmarges FrieslandCampina

Een sombere constatering. Somber werd ik ook van directeur Schumacher. Die zegt dat de leden rekening moeten houden dat de winstmarges bij de onderneming structureel lager zullen zijn dan ze gewend zijn. Dat komt vooral door de lagere winsten in China en Duitsland, waar de markt ‘niet profitabel’ is. Maar ook doordat FrieslandCampina de markten in Noordwest-Europa wat heeft veronachtzaamd. Men is druk bezig hier de winsten weer te verhogen. Ook zijn verhaal past in zijn plek op de AgriTop 50-lijst. Hij daalde van 15 naar 27, terwijl Cees ’t Hart in de bovenste regionen verkeerde. Zelfs twee keer op 1.

FrieslandCampina moet streven naar de hoogste melkprijs en daarmee leidend zijn

Schumacher: garantieprijs FrieslandCampina blijft leidend

Positief lijkt het dat Schumacher zegt dat FrieslandCampina een garantieprijs blijft bepalen die leidend is. Tja, dat is mooi, maar de marktleider heeft toch altijd een leidende prijs? Als die laag is blijven de particuliere zuivelfabrieken daar mooi net onder zitten. Dan is de coöperatie nog steeds leidend, maar de eigenaren van de particulieren spekken hun beurs omdat FrieslandCampina laag leidt. Ze lachen in hun vuistje.

FrieslandCampina moet streven naar de hoogste melkprijs en daarmee leidend zijn. Ik hoop dat Schumacher dat ook bedoelt.

Laatste reacties

 • Trot

  Ook na u zullen ze niet luisteren ben ik bang

 • Het bestuur en directie moeten maar eens, de balans gaan op maken en er zelf conclusies aan verbinden! op een stapeling van wan beleid! van alles

 • agratax(1)

  Als ik de reacties van boeren/leden op het beleid van RFC in verschillende stukken lees in Boerderij bekruipt mij het gevoel; "RFC is een Top Down club geworden". Daarmee gaat bestuur en directie voorbij aan het grondbeginsel van de co-op. Een co-op bestaat nl. uit leden, die naast leveringsplicht of afname plicht ook inspraak hebben. Dit laatste wordt door de directie naar achteren geschoven, door een inspraak methode te maken van regio's met afgevaardigden in de Centrale Ledenraad, op deze wijze is het eenvoudig om het directie beleid als gemene deler te laten vaststellen. Hiermee is het Bottum Up principe om zeep geholpen en krijgen de leden met VERPLICHTE levering het gevoel dat hun co-op niet anders is dan welk groot zuivelbedrijf ook. Hooguit dat zij financieel risico lopen en nog minder inspraak hebben dan de aandeelhouders van een BV of NV.
  In mijn ogen mag een voorzitter dit gevoelige punt van de co-op nooit uit het oog verliezen en als de directie hier niet mee uit de voeten kan, moeten ze op stappen want dan zijn ze niet geschikt voor de co-op leiding. Het leiden van een co-op is iets anders dan het leiden van een standaard BV of NV multinational en zo hoort het bonus systeem bij een co-op ongeveer te verlopen als bij een Familie bedrijf. is er een bonus dan voor de hele familie (leiding+leden).

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Hoop dat boeren wakker worden en niet oneindig vertrouwen op hun zogenaamde coöperaties.

 • koestal

  Ze sturen ook aan op rechtszaken net als bij Bel.Leerdammer.

 • mart

  Dit bestuur van RFC is er niet voor de boeren maar probeert ze uit te knijpen

 • koestal

  verlaging van de garantieprijs ,zegt al genoeg !

 • Tolgin

  In Duitsland is toch een herstructurering geweest? Verkoop fabrbriek en nieuwe strategie. Wat is resultaat? Voor heel RFC was 2018 een jaar van voorbereiding en dus een lager resultaat. 2019 zou het jaar worden waarin de effecten van de nieuwe strategie helder zouden worden......

 • eja

  als je mag toetreden tot het regionale pluche wordt je op de ene of andere manier beneveld iets wat steeds meer collega's gaat tegen staan.
  En dat is een handicap die je ook ziet bij de belangen organisatie's....

 • farmerbn

  Het probleem bij de cooperaties is dat de directie meer te zeggen krijgt dan het bestuur. Directie van een melkfabriek ziet de boerenmelkprijs als een kostenpost die zijn financiele cijfers minder mooi maken. Boeren minder uitbetalen is makkelijker scoren dan zuivel duurder verkopen of de kosten verlagen. Boerenbestuurders moeten de boerenmelkprijs bovenaan zetten en de directie onder druk zetten dat ze door goed verkopen en zuinig werken, de hoogste boerenmelkprijs uitbetalen. Ik zie weinig van die druk op het management. Het bestuur mag van mij gerust een boerenmelkprijs van 40 cent eisen van de directie. Hoe de directie dat doet moet de directie zelf weten anders wegwezen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.