Boerenblog

8 reacties

‘Nederlands rundvlees: op is op’

Nederlandse regels maken onze producten duurder en duurder. Voor exportproducten is het van belang dat de productiewijze en de kwaliteit – bij vlees ook die van het slachten en verwerken – van onbetwist niveau is.

In 2014 twijfelde de staatssecretaris van landbouw daar openlijk aan. Sharon Dijksma liet via de media weten dat de controle op slachterijen ver onder de maat was. Het gevolg was een boycot op Nederlands vlees. Er kwam meer geld. De argwaan bleef, want dat extra toezicht zou vast nodig zijn.

Nederland voert als eerste nieuwe EU-regels in

Per 14 december wordt de zoveelste reeks nieuwe maatregelen van kracht op slachterijen. Het betreft Europese regels, maar geen enkele lidstaat voert ze nu al in. Nederland wel. Slachterijen moeten flinke investeringen doen en de eerste rundveeslachterij legt per 1 januari het bijltje of beter gezegd de messen er al bij neer.

Ondertussen neemt de invoer van rundvlees sterk toe. Geslachte runderen komen ons land binnen om uitgesneden te worden voor Nederlandse consumenten. Ook ambachtelijke slagers krijgen steeds vaker vlees van koeien die nooit in Nederland gegraasd hebben.

Uitstel van executie

Ik maak me daar, niet alleen vanuit eigenbelang, grote zorgen om. Al jaren investeren veehouders – ten koste van eigen marge – in duurzame stallen, biodiversiteit, dierwelzijn, antibioticareductie, milieumaatregels, et cetera. Op rundvleesgebied leidt dit slechts tot uitstel van executie.

We verwijten burgers dat zij voor goedkoop kiezen, maar zijn zij zich wel voldoende bewust? We verwijten retailers en horecaslagers dat zij vlees importeren, maar bieden wij hen wel een constante kwaliteit tegen een concurrerende prijs?

Fataal ongelijk speelveld

Al decennia wordt onze kostprijs kunstmatig opgehoogd door de leiders van ons land. Dit beleid leidt ons naar de afgrond en maakt acties noodzakelijk.

Ik vraag me oprecht af of al die verantwoordelijke bewindslieden en volksvertegenwoordigers ons voor ons land fatale ongelijke speelveld wel of niet doelbewust op hun geweten hebben. Een ding weet ik zeker: ik zou in hun plek geen oog meer dichtdoen.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  dat is toch de bedoeling, de helft van de veestapel weg en Russische, buitelandse producten erin

 • pinkeltje

  Volgens de politiek moeten we toch zo min mogelijk vlees eten? En export is ook niet écht de bedoeling. Dus ik zou zeggen: gaat goed zo!

 • farmer135

  Wat voor kwaliteit uit het buitenland komt heeft Nederland geen zicht op, wij worden het afvoerputje van producten waar het buitenland geen raad mee weet, terwijl aan onze eigen producten onmogelijke eisen worden gesteld.

 • bertusnl,bertus stanneveld

  hai leuk ik kan mij hierin vinden de veemarkten weg ,ook de veehandelaaren moeten steeds ustignieuwe ryons op zoeken,toen voor dertig jaar de muur viel kon nog veel nadien is het bijna onmogelijk om een goed bedrijf te houden,in 60 jaar zijn er veel veranderingen doorgevoerd,wat alleen maar meer problemen veroorzaakte.men wordt door de overheid geleefd.geen vrijheid alleen regeltjes,die bijna niet te volgen ziin ,heb nog wel meer wisselgeld,maar houdt mij rustig,l stanneveld

 • WGeverink

  @Farmer 135. Ik heb het even nagevraagd. Wat voor kwaliteit er uit het buitenland komt heeft Nederland prima zicht op. Delegaties van de EU controleren slachthuizen in het buitenland regelmatig want ze moeten aan EU eisen voldoen en gecertificeerd zijn. Dat Nederland een afvoer putje is voor buitenlands vee is niet waar. Wat hier elke week geslacht wordt voor jullie is prachtig vee en de kwaliteit van het vlees is zelfs aan onze kant van de oceaan van het beste wat er voor geld te koop is.

 • EL

  De Nederlandse overheid wil niet afhankelijk zijn van de eigen agrarische sector, zo lijkt het! We zijn toch nog niet vergeten dat paardenvlees onderweg naar Nederland is veranderd in rundvlees@ WGeverink!

 • WGeverink

  Even voor de duidelijkheid @ persoon zonder naam. Het waren allemaal goeie paarden die geheel onder toezicht van de Canadian Food Inspection Agency van de vrachtwagen en het slacht proces in dozen gelabeld "paardevlees" zijn beland. Die dozen zijn de container in gegaan en de deuren verzegeld. Op het vergezellende papierwerk stond "paardevlees". Er is onderweg naar Europa niks veranderd! De Canadian Food inspection Agency is niet veranwoordelijk voor wat er in Europa met het vlees wordt gedaan als het uit de container komt. Paarden worden verhandeld voor centen per kg en koeien in Dollars per kg voor degene die zich afvragen waarom het aantrekkelijk is om er mee te sjoemelen...

 • EL

  Ok! Groet EL

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.