Commentaar

10 reacties

‘Eerste lichtpuntje in stikstofcrisis’

De gebiedsgerichte of sectorale drempelwaarde voor stikstofdepositie is een eerste lichtpuntje in de crisis.

Nederland zit zo ongeveer op slot en alles is in rep en roer nadat de Raad van State in mei het PAS naar de prullenbak verwees.

Gisteren, dinsdag 26 november, veranderde het. De Raad van State oppert namelijk in een advies over de stikstofproblematiek om een gebiedsgerichte of sectorale drempelwaarde voor de depositie van stikstof in te voeren. Ze schiet een landelijke drempelwaarde wel af.

Meer vrijheid in bepaalde delen van het land

Dat zijn heel moeilijke juridische woorden voor, vrij vertaald: ‘Beste landbouw, een landelijke vrijstelling van 1 mol per hectare gaat veel te ver. Maar het is best mogelijk om de bouw, die maar weinig stikstofneerslag veroorzaakt en van groot nationaal economisch belang is, nagenoeg vrij te stellen van emissie-eisen. En het is ook mogelijk de landbouw in delen van Nederland meer vrijheid te bieden dan op andere plaatsen. Daardoor kunnen de beruchte meldingen op een heel aantal plaatsen worden omgezet in een NB-vergunning.’

Voerspoor

Dat is gewoon goed nieuws. De impasse is doorbroken en wetgeving kan gemaakt worden. Nu ook nog het voerspoor in de melkveehouderij invoeren en er ontstaat snel ruimte. Helaas ziet de Raad van State wel wat beren op de weg in dat voerspoor. Dat is nu nog teveel natte vingerwerk, te weinig concreet en te weinig geborgd.

Oftewel: maak de winst van dat voerspoor concreet, formuleer duidelijke eisen en regels, borg het uit en te na en dwing naleving af met forse heffingen en een strakke controle. Dan is die winst van het voerspoor ook benutbaar en het eind van de crisis in zicht.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • mts.fox@comweeweb.nl

  Die door jou geroemde gebiedsgerichte aanpak gaat ons als boeren in de directe omgeving van Natura 2000 gebieden de kop kosten!! Maar ach, wat maakt het uit, als de rest dan maar verder kan!

 • René de jong

  De RvS is het spoor bijster !!
  Een landelijke drempelwaarde is idd niet toegestaan.
  Een specifiekere drempelwaarden wél, echter dan wel met de juiste uitgangspunten waaronder uitsluitend kwalitatieve habitattypen en soorten op basis waarvan de N2K gebieden zijn aangewezen.

  Dus NIET de hele rits aan planten en soorten die er aan toegevoegd zijn !!
  Eerst de lijsten opschonen (gebieden dus ook) dan pas kan er beoordeeld worden hoe of de staat van DIE habitat of soort er voor staat. (wsl prima !)
  En dan kan er dus een drempelwaard voor dat betreffende gebied opgesteld worden gericht op eventueel aanwezig stikstofgevoelige habitat.

  Een gebied aangewezen op basis van slechts één soort (beestje dus), heeft dus helemaal geen drempelwaarde nodig, om de simpele reden dat er geen stikstof gevoelig plantje (habitatype) is bij de aanwijzing van dat gebied.
  Nu zijn er nadien wel vele plantjes (habitattypen) toegevoegd op basis van ambitie (ze willen graag dat dat plantje er weer gaat groeien) maar dit doet NIET ter zake, uitsluiten die planten die bij de aanwijzing in de SDF lijst zijn gekomen mogen worden meegenomen.
  RvS is in de war & W.A. van Buuren moet kritische vragen gaan stellen.
  vr gr René

 • René de jong

  @mts.fox@comweeweb.nl
  Dat kan best nog wel eens mee vallen want het gaat helemaal niet zo slecht met de natuur.
  Er is een systeem ontwikkeld waarbij de verplichte SDF lijsten zijn vervangen.
  Hierdoor is de staat van de natuur van 80% gunstig in 2004 plots gewijzigd naar 80% ONgunstig.
  De oorzaak ligt o.a. in het toevoegen van grote hoeveelheden planten en soorten die NIET in die lijst thuis horen, soms zelfs niet eens in Nederland bestaan.
  En wat is de staat van een plantje die NIET in Nederland voorkomt..............juist ja niet zo best.
  En dit is het begin van alle ellende in 2005/2006.
  Het boeit de RvS vervolgens niet dat het HvJ-EU in een Arrest (2005) de staat der Nederlanden verplicht om wél het SDF systeem te gebruiken en in 2013 nog eens benadrukt in een Arrest dat uitsluitend kwalitatieve habitattypen en soorten van belang zijn.
  vr gr René

 • veldzicht

  Als ik dat zo lees wat hebben die boeren toch vreselijk liggen slapen.Die milieu en natuurverenigingen konden maar aan lopen rotzooien wat ze wilden zonder dat enig verzet werd geboden.Hoogtijd dat de bezem er doorheen gaat en die lui (Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten)En dat allemaal om niks.eens op hun plek worden gezet zodat uitkomt hoe idioot ze bezig zijn en dat dat de gehele gemeenschap miljarden gaat kosten.

 • Remco1980

  Ik denk dat het tijd wordt om niet continue in te leveren, maar eens pro actief zelf op zoek te gaan naar natuurgebieden die we kunnen omzetten in landbouwgrond. En dat hele stikstofverhaal, de prullenbak in. Wat een aangepraat verhaal. Koren op de molen van natuur en de schrijver hier boven. Meer ballen tonen en harder acteren als sector. Niet meelullen. Wakker worden Nederland.... kijk eens om je heen hoe de wereld met stikstof om gaat... die kennen dat niet eens op deze schaal.

 • melkveehouder .

  @Robert Bodde. Diep eens stukken uit alvorens een (populistisch) artikel te schrijven.

 • Kringloopboer

  @ fox ik deel de mening dat er zwaardere eisen kunnen komen voor bedrijfen nabij N2000 gebieden .
  Of het je de kop gaat kosten weet ik niet
  Maar LTO zal wel akkoord gaan met tegenzin
  De meeste intensieve bedrijven bevinden zich niet meer in die gebieden .
  Maar wat voor hun van belang is dat toeleveranciers en industrie dan het minste worden getroffen .
  De boer is al lang voor hun het sluitstuk
  In de belangenafweging .
  Dat heb je wel gezien toen het ging om de latente ruimte bij de fosfaatrechten.
  Gr kringloopboer

 • koestal

  Bodde loopt zelf geen risico,hij maakt de boeren blij met een dooie mus. Popie Jopie !

 • koestal

  RVS wordt maar zo samengesteld uit overbodige linkse politici die op hun pensioen moeten wachten.

 • Marowak

  Als landbouw zijn we 1 natuurgebied dat verbonden is met elkaar en we zorgen ervoor dat het gras, de aardappels, de bieten, het graan, de bloemen en vele andere planten niet zeldzaam gaan worden in nederland.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.