Expertblog

32 reacties

‘Bestuur FrieslandCampina verschanst zich op apenrots’

De Dutch Dairymen Board roept het bestuur van FrieslandCampina op om te luisteren naar de leden. Het moet afgelopen zijn met het negeren van de onvrede, benadrukt DDB.

Op 24 oktober werd het hoofdkantoor van FrieslandCampina (RFC) in Amersfoort bezet. Dit was eigenlijk het eerste, voor heel Nederland zichtbare, teken van de onvrede over RFC. Deze onvrede was voor DDB geen verrassing: wij hadden een deel daarvan al in zicht door de uitslagen van de enquête naar Oneerlijke Handelspraktijken in de Nederlandse Melkveesector. In Nederland nam het aantal oneerlijke handelspraktijken in de melkveesector fors toe sinds de afschaffing van de melkquotering.

De leveringsvoorwaarden worden continu verzwaard, waarbij boeren niet worden betaald voor de extra eisen. In tegendeel, boeren worden onder druk gezet met het opleggen van en dreigen met melkweigering. RFC scoort hoog in deze oneerlijke handelspraktijken en RFC is de enige melkfabriek die zijn leden bij melkweigering meldt bij NVWA, ook als administratieve of onmeetbare zaken de reden zijn van de melkweigering.

Kort na 24 oktober ontstond de groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren. Zij eisen onder andere dat het voorstel voor het melkgeldreglement 2020 naar de prullenmand wordt verwezen, dat RFC zich weer focust op melkverwaarden en dat er inzicht komt in de kostenstructuur. Eveneens moet het stemrecht weer terug naar de leden. Hebben de bezorgde leden een punt?

Bezorgde FrieslandCampina Boeren - Foto: Ronald Hissink
Bezorgde FrieslandCampina Boeren - Foto: Ronald Hissink

Inzicht in structuur is er nauwelijks voor leden

Wie wel eens het adres van het hoofdkantoor van RFC in Amersfoort op Google heeft ingevoerd, is vast verrast door het enorme aantal bv’s dat geregistreerd staat op dit ene adres. Bijna 130 en allemaal gelieerd aan RFC. Kan je dan als lid ooit nog inzicht krijgen in de structuur?

Of moet je dan vertrouwen op de uitlatingen van de voorzitter van de coöperatie? Hij is immers de aangewezen persoon om de leden te informeren.

RFC presteert onder verwachting. Concurrenten scoren in dezelfde productgroepen beter. Vooral bij de particulieren die stijgende winsten en groeiende omzetten laten zien. Niet dat de boeren daarvan profiteren, maar de aandeelhouders wel.

Leden van een coöperatie zou je kunnen zien als aandeelhouders, want zij hebben kapitaal in het bedrijf zitten. Echter, de structuur van de coöperatie zorgt er niet meer voor dat deze winst aankomt bij de leden. In tegendeel, de winstverdeling wordt steeds vaker ten koste van het ledendeel aangepast. Met goedkeuring van bestuur en ledenraad.

Maatschappelijke eisen in voorwaarden RFC

Er is sprake van teleurstellende verkoopvolumes bij RFC, stelt ratingkantoor Standards and Poor’s (S&P’s). Dan ontbreekt het momenteel dus aan het vermogen om markten te behouden en veroveren. Ondanks alle extra eisen en voorwaarden aan de leden die RFC doorvoert op verzoek van maatschappelijke organisaties. Zoals WNF of Natuurmonumenten, die veel eisen en weinig bieden. Die gronden claimen en op de stoel van de boer gaan zitten. Onder dreiging van melkweigering of korten op de melkprijs.

Zo langzamerhand krijgt menig marktpartner zijn verdienmodel kloppend via RFC. Of het nu gaat om zonnepanelen, biogasinstallaties, gezondheidsprogramma’s, duurzaamheidseisen, veiligheidseisen RFC neemt het op in de voorwaarden. En dat alles heeft geen enkele meetbare invloed op het verwaarden van de melk, getuige de achterblijvende cijfers.

FrieslandCampina wordt niet gehinderd door ruggespraak

De structuur van RFC met een ledenraad die zonder last of ruggespraak besluiten mag nemen, waarop de leden op geen enkele wijze nog invloed uit kunnen oefenen, zorgt voor het totaal ontbreken van de noodzakelijke prikkels. Iedere organisatie die het ledenstemrecht afschaft en vervangt door een ledenraad, verliest de democratie in de organisatie en het contact met de leden.

Daar presteert de particulier beter: elke aandeelhouder heeft stemrecht en kan invloed uitoefenen op het beleid en kan ervoor zorgen dat slecht presterende directies, commissarissen en bestuurders eruit vliegen. Om te voorkomen dat de aandeelhouders het bedrijf de rug toekeren.

Het RFC-bestuur kiest ervoor te negeren: de ratings, de resultaten, de roep van de leden. En breekt zo alles af. Het bestuur verschanst zich ongenaakbaar op de Amersfoortse apenrots. En om die te slechten, zijn drastische maatregelen nodig. Waarvoor de eerste stap is gezet.

Laatste reacties

 • Trot

  Als de helft waar is van dit verhaal dan is de puinhoop nog groter dan gedacht en wie lost dit op niet groen en links

 • koestal

  Arrogantie van RFC.

 • René de jong

  Sieta schrijft niet zo vaak onzin op @Trot dus ga er maar van uit dat het merendeel klopt !
  En logischer wijs is het toch ook zo, je kunt niet op alleen ambities een bedrijf bouwen over de rug van de eigenaren.
  Als er geen markt voor is (lees betalende consument) dan is dat zo.
  Als je je bedrijf bouwt op veel externe inkomsten (China) dan komt er een dag dat daar wat minder vandaan komt en heb je dan ondertussen je eigen toko niet geheel bij de tijd.... tja dan komen die problemen ook nog eens om de hoek.
  Veel en veel te veel overhead kosten, ver van de praktijk en een ouderwetse bedrijfsstructuur.
  Deze bedrijfsstructuur updaten met mensen van natuurmonumenten of uit de politiek zal dat niet verbeteren ben ik bang.
  Fransie had de kop weer door het halster, maar hij had 'm ook effe vast moeten doen....
  vr gr René

 • Zuperboer

  De ontwikkeling bij Tata-Steel verdient navolging in Amersfoort. De bezem door de kantoorruimten, kortdurende contracten niet verlengen en een flinke sanering van het kantoorpersoneel. Een externe doorlichting van het management zal op korte termijn moeten plaatsvinden. Dan vóór de presentatie van de jaarresultaten komen met een actieplan. Het opvreten van bedrijfsonderdelen om de gaten te stoppen is als een boer die elk jaar een perceel grond verkoopt. t Werkt nu niet en t heeft nog nooit gewerkt. Maar jammer genoeg zit er géén boerenverstand meer in de glazen toren van Amersfoort die dit natuurlijk ondernemerschap vanuit hun jeugd hebben meegekregen.

 • Bennie Stevelink

  Sieta gaat weer eens lekker te keer met schuim op de mond en bloed doorlopen ogen. Tegelijk is de DDB tegenover de particulier een kwispelend hondje.

  Sieta wil meer stemrecht bij de breedte van de leden. Daar hebben ze zich vroegere jaren ook sterk voor gemaakt bij DOC. Het beleid bij DOC werd als voorbeeld gesteld: daar hadden ze oog voor “boeren belang” terwijl ze bij het toenmalige Frieslandfoods teveel met “coöperatie belang” bezig waren.
  Het resultaat op langere termijn kan iedereen met eigen ogen zien.

  Sieta schijnt op dit moment ook nog een persoonlijk conflict te hebben met RFC.
  RFC wil daar geen mededelingen over doen.

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, heb je op Melkweb dat artikel gezien van MT (Management Team). In dat artikel wordt een analytische beoordeling gegeven van de doorgevoerde veranderingen van de laatste paar jaar. Het artikel is door een lid-melkveehouder op Melkweb geplaatst.

 • kleine boer

  bennie je kan lullen wat je wil het gaat gewoon niet goed met RFC

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, als het niet goed gaat wat moet daar dan aan gedaan worden?

 • Zuperboer

  Ja Bennie ik heb dat artikel gelezen. En ik heb ook gelezen dat Fitch de rating dreigt af te waarderen, omdat er niet voldoende pecunia in kas zijn om bv. de huidige melkgeldstructuur te financieren. Dan moet je je afvragen wat was er eerder, de kip...of. Kortom avonturen zoals Engro beginnen zich nu uit te betalen. Dat artikel gaf o.a. aan dat 81% van het personeel tevreden was met de gang van zaken. Dat soort % haal je ook bij de gemiddelde plattelandsgemeente. Als je aan het eind van de maand je loon krijgt + 13e maand + 2/3jaarlijks een CAO loonsverhoging, dan hou je mensen tevreden. Dat zegt echter niets over de prestaties van Hein en Sacha. Die hebben na de sof met Joosten de leiding gepakt, en 3 of 4 overige direkteuren willen vervangen. Nou de resultaten zijn er nu. De RvC heeft overal altijd bij gezeten, dus wat functioneert er dan?

 • sanderheerink90

  Dat jij het zegt maakt het nog geen waarheid #stevelink. En waarom noem je een persoonlijk conflikt tussen sieta en rfc? Het valt me op dat je je ontzettend naar maakt om sieta en annie schrijer. Kan me niet voorstellen waarom je negatief doet over dit ddb bericht. Dat er veel rammelt bij rfc mag duidelijk zijn. Dat het benoemd word is toch goed?

 • kleine boer

  bennie je komt telkens bij elk onderwerp met de zelfde reactie.... Degene die het riante salaris beurt moet het oplossen niet ik. Er word hier al tijden gezegd dat het niet goed gaat bij rfc maar jij blijft ontkennen maar ik denk dat je ondertussen ook weet dat het niet goed zit bij rfc.....

 • wmeulemanjr1

  Uiteindelijk willen ze nu de boer gewoon uitmelken en blijft het salaris van miljoentje+ gewoon bestaan, laat ze maar meer de best ervoor doen in plaats van 'de pot te verteren'

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, ik heb geen flauw idee hoe het gaat. De informatie is hopeloos. Daarnaast, gezien de resultaten bij DOC, die werd aangestuurd volgens het ideaal van de NMV en DDB van Sieta, heb ik geen enkel vertrouwen in de analyse van Sieta.
  Voor mij is RFC een black box. Ik kan niets anders dan afwachten wat de toekomst brengt.

 • Tolgin

  h

 • Axl

  Buitenlandse boeren zijn jaloers op zo'n goed betalende cooperatie. Ik heb afgelopen 10 jaar bij dmk in duitsland gemiddeld 5 cent minder gekregen dan mijn broer bij rfc in ned.
  Dat is voor een gemiddeld bedrijf een half miljoen daar moet een gemiddelde arbeider 15 jaar voor werken.
  Ok de eisen zijn strenger maar die worden goed vergoed.
  En als je het echt zat bent krijg je nog een dikke oprot premie ook nog.
  Maar ze kunnen niet altijd de beste zijn ajax word ook niet elk jaar kampioen.

 • Tolgin

  Een agressieve groeidoelstelling, risicovolle acquisities, verloop van heel veel ervaren mensen en een veel te complexe org structuur maakt een onderneming kwetsbaar. Er is gewoon te weinig ervaring om tegenslagen te beantwoorden. De onderneming wordt vraaggestuurd gemanaged terwijl het juist gaat om de balans tussen aanbod van melk en de vraag uit de markten.....

 • Gerrit Lammertink

  DDB heeft eenmalig een grote actie gehouden in de jaren 2007/2008 voor een kostendekkende melkprijs! Toen was de melkprijs in verhouding beter dan nu en nadien niet veel meer van DDB gehoord!
  Sieta is een beste vrouw en ineens staat ze weer op de apetrots terwijl RFC al die jaren een toonaangevende melkprijs heeft betaald!
  Dat wil men blijven doen en dan zal de coöperatie af en toe bij moeten sturen. Ben er ook niet altijd blij mee maar je moet als veehouder je bedrijf ook wel eens bijsturen om te overleven!

 • Alco

  Succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst.
  Vaak is het tegendeel waar.

 • Bennie Stevelink

  Ik vraag mij af waar Sieta zich eigenlijk mee bemoeit? RFC mocht zich niet met de stikstof bemoeien, dat was het werkterrein van FDF. Nu wil Sieta zich als FDF bestuurder bemoeien met de interne aangelegenheden van RFC. Daar heeft FDF, en dus Sieta, toch niets mee te maken.

  Hoewel, het kan nog gekker: enkele weken geleden waren Marc van den Oever en een aantal andere FDF mensen in Denekamp. Ze wilden in de ledenvergadering meepraten over de interne aangelegenheden van RFC. Marc van den Oever is geen RFC-lid, hij zelfs niet eens melkveehouder.

  Er circuleert op dit moment een lijst met 8 eisen van enkele RFC-leden. Ik ben er vrij zeker van dat deze lijst is opgesteld mede door mensen van FDF.
  RFC bemoeit zich niet met de stikstof, dus FDF heeft zich niet met RFC te bemoeien.

 • Jaap Schuijtemaker

  De moppermannen zijn ook hier in de meerderheid .

  succes Bennie.

 • RIEN65

  Dit is wel leuk. Sieta zelf levert geen melk aan Campina ze is gewoon gestopt.

  <>

 • Bennie Stevelink

  Zou de voorzitster van een melkveehouders belangengroep geen opening van zaken moeten geven hoe het zit met haar bestaan als melkveehouder?
  Ik herinner mij Arie Aalbers, die voorzitter was van Frieslandfoods. Toen zijn melkveebedrijf gestopt werd en hij geen melkveehouder meer was, is hij afgetreden.

 • Gerrit Lammertink

  Bennie het maakt me geen zak uit dat ze zelf niet meer melkt! Maar als het waar is dat FDF op de ledenvergadering in Denekamp is geweest vind ik dat meer dan triest! Als die boeren zich daar op laten jutten en dan zo’n manifest op gaan stellen en verspreiden kunnen ze beter vertrekken!
  We moeten onze coöperatie ook niet naar de kloten laten helpen door een paar ontevreden boeren!

 • kleine boer

  Dus de toekomst blijft er rooskleurig uitzien voor rfc Bennie, Rien65 ? Volgens mij zijn de mopperaars daar bang voor van niet dat is de enige reden dat ze mopperen en telkens komt er weer wat bij waarom er aan getwijfeld word dat het verleden gehaalde resultaat niet blijft....

 • RIEN65

  Ja kleine boer, de toekomst voor RFC ziet er prima uit.
  Maar als Sieta hier een podium krijgt om RFC de les te lezen. Zegt dat meer over Sieta en de Boerderij als over de tevreden leden van RFC.

  Overigens als je niet eens bent met het beleid, je kunt gewoon opzeggen en vertrekken.

 • kleine boer

  Rien we wachten het rustig af ... Heb je wel in de gaten als er meer vertrekken ze steeds armer worden bij rfc?

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, je zegt: “telkens komt er weer wat bij waarom er aan getwijfeld word dat het verleden gehaalde resultaat niet blijft....”

  Het behaalde resultaat uit het verleden zal inderdaad niet blijven. Wen er maar aan. In China werd met slechts een paar procent van de omzet de helft van de winst gemaakt. Je kunt op je vingers natellen dat zo’n extreme winst concurrenten uit de hele wereld aantrekt waarmee de winst naar beneden gaat tot een normaler niveau. Dat had RFC voorgaande jaren veel duidelijker moeten communiceren.
  Daarnaast hebben we op onze thuismarkt in Duitsland met toenemende concurrentie uit Oost Europa te maken en veel relatief kleinere zuivelproducenten die snel, aantrekkelijke onderscheidende producten voor regionale supermarkten weten te maken. De concurrentie is moordend.

 • kleine boer

  bennie wij zagen de bui al aankomen jij nu blijkbaar ook.

 • Attie

  De bezem door alle onzin bedenkers, en hopen dat het de goede kant weer opgaat. Zelfs als niet FC leverancier alle belang bij een sterk RFC.

 • kleine boer

  Peijnenburg peperkoek liet destijds de peperkoek thuus...

 • farmerbn

  Het gaat altijd over het verschil tussen de kostprijs en de opbrengstprijs. Dat geldt voor RFC ook. Dalen je opbrengsten (joepie minder melk) dan moet je snijden in je kosten. Het makkelijkste is de boerenmelkprijs verlagen maar dat kan niet als je de boerenleden steeds meer kostprijsverhogende maatregelen oplegt. De oplossing is simpel: Alle medewerkers van RFC die bezig zijn met die kostprijsverhogende maatregelen de deur uit doen zodat RFC minder (personeels)kosten heeft en de boeren een lagere kostprijs van hun melk. Iedereen blij.

 • koestal

  Van uit een ivoren toren.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.