Redactieblog

19 reacties

‘Winst FrieslandCampina lager door Hongkong, boer betaalt gelag’

“Alsof de stikstofellende niet genoeg is, komt FrieslandCampina met tegenvallende resultaten”, sombert Hanna.

“Een slechter moment, konden ze niet uitkiezen. Boeren met trekkers demonstreren in Den Haag en in provinciehoofdsteden vanwege alle narigheid die over hun wordt uitgestort. En dan komt hun coöperatie met sombere berichten over de resultaten.”

“De datum voor dat soort berichtgeving is al lang van tevoren gepland”, zegt Hans schouderophalend. “Daar moet je je niet druk om maken. En als de resultaten tegenvallen, kan het maar het beste verteld worden. Dan weten we dat maar weer.”

CEO Schumacher blijkt weinig voorspellend vermogen te hebben.

Het gemoed van de boer

Hanna is het duidelijk niet met Hans eens: “Twee dingen. Ten eerste kun je een minder goed bericht nog wel wat positief brengen. Men moet zich wat meer verplaatsen in het gemoed van de boer. Natuurlijk, FrieslandCampina ondersteunde de acties positief, maar daar schiet je niets mee op.

Ten tweede blijkt directeur Schumacher weinig voorspellend vermogen te hebben. Dit voorjaar vertelde hij dat 2018 het jaar van de transitie was. Daarom daalden in dat jaar de resultaten ook van € 444 miljoen naar € 342 miljoen. Hij beloofde toen voor dit jaar een sterke stijging van het resultaat. Nu, amper een halfjaar verder, zegt hij dat we blij moeten zijn als we de winst van vorig jaar weer halen. Voor het tweede jaar achter elkaar dus een slecht resultaat.”

Weinig opwekkend, dit alles. Want een slecht resultaat betekent minder inkomen voor de boer.

FC moet tegenvallers kunnen compenseren

Dat een reorganisatie of een transitie in 2018 geld kostte, daar kan ik best mee leven. Dat een protestactie in Hongkong omzet en winst kost, begrijp ik. Maar FrieslandCampina zit in zoveel landen, dan moeten die toch de tegenvallers kunnen compenseren? Ons is altijd verteld dat het brede pakket in meerdere landen zorgde voor stabiele winst. Welnu, dat blijkt nu niet. Nou ja, stabiel laag.

“En dan vergeet je nog het voorstel om de marktconforme melkprijs te verlagen”, begint Hanna. “Dat valt ons ook rauw op het dak.”

Daar hebben we het een volgende keer over.

Laatste reacties

 • koestal

  Schumacher blijf bij je leest en bedenk niet allerlei vervelende regeltjes voor boeren.

 • Alco

  Die regeltjes zijn een deken over het eigen falen.

 • koestal

  Friesland Campina zit over de hele wereld er zijn steeds wel rampen en tegenslagen.

 • boerderij12

  Smoesjes de kosten bij de fc liggen gewoon te hoog

 • agratax(1)

  Hoe we het wenden of keren alle buitenlandse productie faciliteiten zijn het goedkeuring van de leden op gezet. Voor de handel ligt dit anders. Maar dat de rellen zoveel minder omzet generen in een Stad ter grootte van heel Nederland wil er bij mij niet in. De mensen in Hongkong zullen ondanks de rellen wel moeten eten en hun babies van puike babyvoeding blijven voorzien. Ik vermoed dat er meer aan de hand is en misschien wel op een totaal andere plek op aarde.

 • farmerbn

  FC wil zich onderscheiden door duurzaamheid en meer van die blabla. Dat is het gemakkelijkst voor het managementteam want die nieuwe eisen gelden vooral voor de boeren. Oud politici aannemen en nieuwe vrienden kiezen die helemaal geen vrienden blijken te zijn kosten veel geld. Kijk naar de euro-omzet per opgehaalde liter melk en trek daar 40 cent voor de boer van af. De rest mag het manageteam besteden aan kosten. Is niet zo moeilijk toch?

 • Mfb

  Veel Chinezen komen als toerist speciaal naar Hongkong om babyvoeding van ons te kopen. Die blijven nu weg.
  Alles inzetten op online verkoop lijkt mij. Ali express??

 • Ach hou toch op je wordt gewoon besodemieterd

 • ENDE902

  Werkt FC niet gewoon samen met de overheid om de boeren zoveel mogelijk te demotiveren, zodat opkoop gemakkelijker wordt?

 • jorn

  Dit hoort bij het spel om aan de garantieprijs te kunnen knabbelen,Een dipje in een stad moet geen probleem zijn als je in meer dan 30 landen "actief" bent.

 • maatje 1904

  Word eens een keer tijd dat het bestuur de dupe is!

 • 112

  RFC luistert naar Tjeerd de groot HALVEREN DE BOEREN

 • Mfb

  Het is nu vergadertijd dus allemaal zoveel mogelijk heen om ze het vuur aan de schenen te leggen

 • cor vroege

  Wij als boeren liggen altijd aan de laatste tiet.

 • koestal

  Elk jaar wel een andere smoes.

 • HJ O R

  Het is niet voor niets dat de hele familie mee moet / mag financieren. De bank wil er geen geld meer insteken. De financiele rating is op een diepte punt gezakt. Bovendien +/- 4000 man personeel te veel. Dat kan allemaal nooit goed gaan.

 • kleine boer

  hjor 4000 man te veel? dat keer gemiddeld 50000 euro salaris das toch fiks bedrag die de boer op mag hoesten....

 • koestal

  RFC moet zich onderscheiden door een hoge melkprijs en niet met een hoge personeelsbezetting !

 • koestal

  Hou er de moed maar in .

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.