Commentaar

4 reacties

‘Kalverimport genuanceerd bekijken’

Schaf de import van jonge kalveren af. Die boodschap hebben – volgens tv-programma Zembla – 4.000 melkveehouders afgegeven aan minister Schouten.

Het gaat om een ‘brandbrief’ van Netwerk Grondig die omarmd zou zijn door de Dutch Dairymen Board. Het is een wonderlijk verhaal. Navraag door Boerderij leert dat de DDB geen afschaffing, maar beperking van de import wil.

Dierenwelzijn, antibioticagebruik en risico ziekte-insleep

Deze plek is niet bedoeld om andere media de maat te nemen. Laten we daarom even inzoomen op de kwestie zelf. Is een totaalverbod op import verstandig en nodig? Nee. De kalverhouderij heeft een aantal ‘issues’, zoals dat heet. Dat zijn met name dierenwelzijn (langeafstandstransport), antibioticagebruik en het risico van ziekte-insleep. Voor al die zaken zijn gerichte maatregelen mogelijk en vaak ook al effectief.

Tekst gaat verder onder de tweet

Markt voor jonge kalveren

Wat de voorstanders van afschaffing niet noemen, is de goede rol die de kalversector heeft voor de melkveehouderij en indirect ook voor de dieren. Dankzij een florerende bedrijfstak bestaat in Nederland een markt voor jonge kalveren, waar in andere landen boeren niet weten wat ze ermee aanmoeten. Met misstanden tot gevolg.

In plaats van domweg afschaffen is het beter om de kwesties die er onmiskenbaar zijn, stuk voor stuk te beoordelen en aan te pakken. Beperking van langeafstandstransport is een optie, een totaal importverbod betekent dat je het kind met het badwater weggooit.

Laatste reacties

 • halbe

  Johan Oppewal wil geen kritiek leveren op het journalistieke werk van Zembla. Onderzoeks journalistiek is nodig maar Zembla gaat nogal eens te kort door de bocht. Ik herinner me een uitzending over Vion, gebaseerd op een verhaal van een ontslagen werknemer van Vion. Uiteindelijk bleek het hele verhaal geen stand te houden. Van een correctie achteraf of een excuus van Zembla was geen sprake. Ik ben bang dat dit verhaal ook geen stand houdt. Jammer van de zendtijd.

 • De fokkerijorganisaties hadden jaren terug al in moeten zetten op persistentie van melkkoeien. Kijk eens naar de geitensector, die zijn daar al veel verder. Aangezien we ook gesekst sperma hebben zou je toe kunnen naar veel minder kalveren en focussen op wat je zelf nodig hebt voor vervanging. Dit is natuurlijk niet in het belang van fokkerijorganisaties die veelal blijven hameren op korte tussenkalftijd; elk jaar een kalf betekend voor elke koe zo'n 2 spermarietjes per jaar en dat is de grootste moneymaker. Maar betere persistente koeien betekend minder afkalvingen, minder transitieperiodes, minder droogzetters , minder stress voor boer en koe en minder uitval; de uitval rond afkalven is hoger dan gedurende de lactatie.

 • Wat vinden boeren die bij de invoering van de fosfaatrechten latente ruimte zijn kwijtgeraakt hier nu van.
  zij mogen dus geen vee meer houden wat nu door anderen wordt geimporteerd .
  En waar laten ze de stront ????
  Ben bang dat het met de N dezelfde kant op gaat
  Wordt echt niet grondgebonden

 • Mbmb

  Politiek correcte Johan wil weer eens niet benoemen dat de programma's van Zembla over de veehouderij altijd negatief ingekleurd worden en eenzijdig belicht. Dit onder invloed van de groene maffia die er niet voor terugdeinst om te liegen en te verdraaien, zolang ze ons allemaal maar in een slecht daglicht kunnen stellen. Bah!!

Of registreer je om te kunnen reageren.