Commentaar

8 reacties

‘CBb-uitspraak biedt opfokbedrijf valse hoop’

Door een recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) moet LNV een jongveeopfokker opnieuw beoordelen, lees: extra fosfaatrechten geven.

De jongveeopfokker had jaar op jaar een sterk cyclische bezetting: opzet van veertig kalveren aan het eind van het jaar, verkoop hoogdragende pinken anderhalf jaar later in de zomer. Hij had op 2 juli 2015 nog drie dieren ouder dan een jaar, een half jaar eerder 32. De veehouder is te hard geraakt bij de invoering van de fosfaatrechten, vindt het CBb.

Lees ook: CBb: meer fosfaatrechten nodig voor opfokbedrijf

Gros van de knelgevallen is anders

Een dermate – ongunstig uitpakkende – cyclische productie kennen slechts weinig melkveegerelateerde bedrijven. Het gros van de knelgevallen is heel anders: groot gebouwd, gedeeltelijk vol dus en daardoor te weinig rechten voor de beoogde rendabele exploitatie. Voorzienbaar was dat er een keer iets zou komen, oordeelt de hoogste rechter. Daarom volgen in dat soort gevallen geen extra rechten.

Een advocaat die nu direct roept ‘aangrijpingspunten te zien’ is wel erg opportunistisch bezig

CBb heeft in 350 van de 750 in 2018 gestarte bezwaarprocedures uitspraak gedaan. Daarvan vallen er slechts zes positief uit voor de melkveehouders. Bij alle betreft het sterk afwijkende situaties. Een advocaat die nu direct roept ‘aangrijpingspunten te zien’ is wel erg opportunistisch bezig. Die biedt toch al vertwijfelde mensen valse hoop.

Uithuilen en opnieuw beginnen of stoppen

Dat er geen extra rechten komen, is hard voor de getroffenen. Dromen versplinteren, toekomstplaatjes zijn aan diggelen gegaan. Het is uithuilen en opnieuw beginnen of stoppen. Reorganiseren en doorgaan of kiezen voor afbouw. Doormodderen met een te kleine omvang bij een torenhoge financiering is een heilloze weg.

Laatste reacties

 • EL

  Linkse rechters!

 • Kelholt

  'Voorzienbaar was dat er een keer iets zou komen, oordeelt de hoogste rechter.'
  Ik zou niet zeggen linkse rechters maar incompetente rechters. Wat is dit nou voor een uitspraak? Er zou een keer iets komen, ja, daar kun je lekker je bedrijfsstrategie op bepalen. In tegenstelling tot politici waar de waan van de dag heerst hebben de meeste boeren een lange termijn strategie. Op 1 april 2015 ging het melkquotum er af en als je genoeg eigen grond had of je mestafzet geregeld had dan was er de mogelijkheid om te groeien. Groeien doe je niet zo maar. Je moet eerst een grotere stal bouwen waarvoor je een bouwvergunning, Nb-vergunning en financiering nodig hebt. Dit regel je bij de gemeente, de provincie en de Rabobank. Allemaal partijen die niet konden voorzien dat er iets zou komen waardoor je toekomstplaatjes aan diggelen gaan. Heb je je grotere stal voor veel geld eindelijk staan dan moet ie natuurlijk nog vol. Het is niet zo dat dat met één druk op de knop geregeld is. Zoals je weet Robbert heb je eerst een kalf nodig die zelf moet kalven voordat je een melkkoe hebt. In de lange termijn planning van de boer die dat met eigen opfok wil doen is het onmogelijk om in de periode van 1 april 2015 tot 2 juli 2015 de stal vol te krijgen.

 • Kelholt

  En met één harde peildatum krijg je voor je toekomstige melkkoeien dus maar de helft (pinken) of een kwart (kalveren) van het aantal fosfaatrechen dat je nodig had om je grotere stal met melkkoeien vol te zetten. Het aantal melkkoeien waarmee je ook je aangegane financiële verplichtingen zou aflossen. En had je ook je mestafzet nog geregeld met je buurman akkerbouwer dan wordt je nog eens gestraft met een korting van 8,3%. En dit alles had voorzienbaar moeten zijn voor een boer met een lange termijn visie? Kom op zeg Robbert, chef rundvee.

 • kanaal

  tijdens het spel de regels veranderen is ronduit gemeen.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Het is niet uithuilen en opnieuw beginnen.........het is een vuile rotstreek ... ook nu met die Stikstof onzin zullen de blijvers de stoppers uitkopen... eerst bij de vleet Nb wet vergunningen uitdelen en nu de bijl erin....stelletje prutsers.....

 • Henk.visscher

  waren er nu nog landen, zoals in de jaren 70 Canada, dan was ik hier rap weg, wat een ziek land

 • Kringloopboer

  Productie meer productie grotere bedrijven die met fiatgeld onevenredig groeien .
  En nu de boel vast loopt moet de zaak milieu technisch recht gebreid worden
  Je zult bijv als varkenshouder die gestopt maar nog wel een stal met NBVergunning hebben proberen ze dus nu in pikken ( latente ruimte)weg waarde als je pech hebt ook nog asbest
  Ik heb er geen woorden voor maar zou wel willen weten welke zieke geesten dit bedacht hebben
  Gr kringloopboer

 • koestal

  De Raad van State bestaat uit een groep overtollige linkse politici ,die tot hun pensioen nog onderdak en salaris moeten hebben.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.