Commentaar

28 reactieslaatste update:31 okt 2019

‘Afpakken latente productierechten, is dat diefstal?’

De overheid is vaker weggekomen met vergoedingsloos innemen van latente rechten.

Het innemen van de latente ruimte is diefstal’. Dat betoogde Sieta van Keimpema tijdens de protestactie van 16 oktober. Waar gaat het over?

De brief van de minister is duidelijk. Als een stal gerealiseerd is zoals aangevraagd, vervallen geen ammoniakrechten bij aanpassing – intern salderen – van de vergunning. Met een conform vergunning gebouwde stal voor 200 koeien blijven die rechten in stand, ook al hield je nooit meer dan 100 koeien. Bij verkoop van de ammoniakrechten – extern salderen – wordt gekeken naar wat gebouwd is. Bouwde je een halve stal, dan vervallen volgens de minister de helft van de rechten. De helft van de rechten is dan latent.

De provincies hebben een en ander op scherp gezet

De provincies hebben een en ander op scherp gezet door in hun beleidsrichtlijn voor de latentie niet alleen te kijken naar wat gebouwd is, maar daarbovenop ook nog te toetsen op aanwezige dierrechten en gehouden dieren. Daardoor is volgens de provincies vaak meer latent dan de minister wil. Na de protestacties bij de provinciehuizen trokken de provincies dit beleidskader in. De overheden gaan hierover de komende weken steggelen.

Lees verder onder de foto.

De overheid is vaker weggekomen met vergoedingsloos innemen van latente rechten. - Foto: Michel Zoeter
De overheid is vaker weggekomen met vergoedingsloos innemen van latente rechten. - Foto: Michel Zoeter

Het doorhalen van latente rechten zonder vergoeding voelt als afnemen, als diefstal – maar juridisch ligt dat anders

Het doorhalen van latente rechten zonder vergoeding voelt als afnemen, als diefstal. Maar juridisch ligt dat wel anders. Het verleden leert namelijk dat de overheid zoiets straffeloos kan. In de Hinderwet (de voorloper van de Wet milieubeheer) was een driejaarstermijn opgenomen. De rechten voor niet-gehouden dieren vervielen op basis van de maximale bezetting in elke periode van drie jaar. Dat leverde na 1991, de eerste uitspraak door de Raad van State rond ammoniakdepositie, vaak problemen op bij een aanvraag om een nieuwe vergunning.

Dit keer lijkt het een provinciale verkoopvoorwaarde bij ammoniakrechten te worden. Als verkoper ga je met die voorwaarden akkoord

In 1997 werden varkensrechten toegekend voor het gemiddeld aantal gehouden aantal dieren in 1995 en 1996. Had je meer fosfaatrechten, jammer dan, streep erdoor. Op de niet-latente rechten werd ook nog eens 10% gekort. De rechters stonden dat schrappen van onbenutte rechten toe. Ook die 10% korting werd geaccordeerd, zij het dat die 10% korting ‘eens maar nooit weer’ moest zijn. Een volgende korting moest tegen vergoeding. Daarmee was een tweede korting van 15% van de baan.

Als je dat weet, ja, het is afnemen van onbenut recht. Maar geen diefstal. Sterker nog, dit keer lijkt het een provinciale verkoopvoorwaarde bij ammoniakrechten te worden. Als verkoper ga je met die voorwaarden akkoord, en zet je je handtekening. Anders verkoop je ze toch niet?

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kanaal

  latente fosfaat rechten zijn ook gestolen,de overheid komt blijkbaar overal mee weg als het om kleine zelfstandigen gaat.

 • bankivahoen

  Als schiphol 500000 vluchten per jaar mag verwerken en ze doen er nu 380000 , vervalt dan ook bij hen de niet benutte 120000 vluchtten??

 • kleine boer

  bankivahoen op schiphol gaat het andersom 500000 vluchten met maar vergunning voor 380000 zonder boete.... dat red een boer niet 1 koe te veel is al een probleem...

 • JC Vogelaar

  Robert heeft de klok wel horen luiden maar weet nog niet waarde klepel hangt. Er is gelukkig meer jurispedentie inzake Nb vergunningen .
  Daarom is het verstandig om als veehouder wat voor bedrijf je waar dan ook hebt in Nederland je aan te melden bij <>

  Jan Cees Vogelaar

 • René de jong

  Halen we hier de zaken niet een beetje door elkaar heer Bodde ??
  Plan was om vergunning ruimte af te nemen verkoop of geen verkoop en deze ruimte in te zetten bij andere sectoren buiten de landbouw. Dat is diefstal en is juridisch drijfzand !!
  En in nb-vergunningen staat niet altijd dat deze binnen een bepaalde tijd benut moeten worden.
  Korten op fosfaatrechten kan ook maar vervolgens kun je deze prima weer kopen, dit is ook de onzin van ggb niet korten en nggb wel korten vanwege duurzaamsheids eisen.
  vr gr René

 • Firma Vellenga

  Toch even een reactie op JC. Wel aangemeld maar nog niets gehoord van overmaken??? Krijgen we daar bericht van?

 • Henk.visscher

  komt nog bij dat je niet binnen 3 jaar de stal vol kon hebben,iv,m met de komst van fosfaatrechten

 • Henk.visscher

  komt nog bij dat velen zelfs 8,4 procent zijn gekort

 • varken23

  Toch vreemd. De overheid wil minder stikstof productie en d66 spreekt zelfs over halvering veestapel.

  Maar tegelijkertijd moedigt de overheid door hun beleid (latente ruimte afnemen) al decennia lang aan zoveel mogelijk dieren te houden.

 • Mtswie

  Latente ruimte word nu niet benut, dus ook geen N depositie. Een deel van deze ruimte zal ook nooit benut worden.
  Bij afromen/stelen van deze ruimte en ergens ander aanbieden vinden er wel N emissies plaats. Dus i.p.v. dat er minder N emissie komt word het juist meer.
  Snap niet dat ambtenaren dit niet willen zien.

 • Komt goed

  Waarom kunnen we niet meer reageren op het stuk van Mariska Vermaas
  Waren de commentaren niet welgevallig
  Dit vind ik wel heel slecht

 • Gerrit Lammertink

  Wil Bodde de overheid op een idee brengen of zo?

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • koestal

  Er zit in Den Haag een dievenbende die niks anders doet dan stelen,hebben in Groningen het aardgas ook al gejat ,laten de Groningers met de brokken zitten.

 • RonaldB

  Hij doet net of er geen vergunning bestaat
  Vergunning of rechten
  Niet te vergelijken
  Ga even het stuk van Damen lezen!!
  Vergunning kan niet afgepakt worden

 • boergert

  Aanvankelijk was in de NB vergunningen (voor de PAS) de 3 jaarstermijn opgenomen, totdat ik meen in 2014 jurisprudentie ontstond die deze 3 jaarstermijn van tafel veegde. Bedrijven die dat in de gaten hadden hebben toen deze 3 jaarstermijn uit de vergunning laten halen en met succes. het lijkt me dat dat nu niet meer teruggedraaid kan worden.

 • john***

  Als latente ruimte op een vergunning gecreeerd wordt door intern te salderen waarbij na drie jaar nog niet gebouwd is valt de vergunning toch weer terug naar de oude situatie met de volle mep ammoniak op de bestaande stal..

 • René de jong

  Nou redactie van BOERDERIE
  Boertjes hou je niet meer voor de gek, het niveau van de redactie zal ietsje bijgeschaafd moeten worden als ik bovenstaande en de reacties op het stuk van Vermaas zo lees......
  vr gr René

 • van der berg

  vervallen geen ammoniakrechten bij aanpassing – intern salderen – van de vergunning. Met een conform vergunning gebouwde stal voor 200 koeien blijven die rechten in stand, dus je word financieel wel degelijk gedupeerd. en is het alsnog stelen. de vergunningen die zijn afgegeven behoren gewoon zo te blijven en niks intern salderen of gekkigheden. de vergunning is afgegeven en daar behoort men niet aan te komen of de stal nu wel of niet volstaat,als je door wilt groeien behoort daar de mogelijkheid toe te zijn zonder extra toeters en bellen. immers bij aankoop van fosfaatrechten word het afromingspercentage ook al steeds hoger dus komen er per saldo vanzelf minder koeien

 • agratax(1)

  Laat ik het anders stellen Robert. Als ik mijn latente, niet gebruikte rechten verkoop, eist de vergunning verlener hiervan een percentage terug tegen NUL kosten. Boeren zien dit als diefstal is ten dele ook zo volgens mij, de kostten om de vergunning te verkrijgen zijn gemaakt. Deze kosten zijn berekent door aanvrager over het complete pakket. Nu moet hij ze goed maken, met een kleinere omzet dan gepland. Dit ruikt naar uitroken van de boeren, die nog enige hoop hadden op een toekomstig rendabel bedrijf. Door omstandigheden zullen deze verkopers gedwongen zijn deels hun rechten te verkopen in de hoop op betere tijden of om de wetgever te helpen het Haagse ideaal (natuur, woningbouw etc.) te redden.

 • Alco

  mtswie 22.30
  Goede opmerking.
  En dan ook nog om kracht bij te zetten schreeuwen dat natuur achteruit holt.

 • .....

  Die latente ruimte heb ik zelf gekocht, moet die dan voor niets naar een bouwbedrijf toe die nog helemaal geen vergunning had?

 • van der berg

  .........juist en dat is het hele punt,onze sector is in beeld,terwijl andere sectoren dat niet zijn en daarom moeten wij opgeofferd worden,ik dacht het niet.

 • Bennie Stevelink

  Hoe voorkomen wij dat latente ruimte wordt ingenomen? Kunnen Baudet of Wilders daar voor zorgen?

 • RonaldB

  Bennie
  Gewoon lidmaatschap lto opzeggen

 • koestal

  Het is misdaad. Corrupte overheid.

 • koestal

  Nu in opsporing verzocht.

 • koeien10

  het is diefstal zeker als je ook over aangekochte rechten gekort wordt zowel fosfaat als ammoniakrechten.

 • koestal

  Er worden vieze spelletjes gespeeld over de rug van de boer.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.