Redactieblog

13 reacties

‘Vraagtekens bij levensduur onbeperkt gevoerd kalf’

Kalveren die onbeperkt melk kunnen drinken in de opfokperiode geven vlot meer melk dan dieren die conventioneel gevoerd zijn, maar onderzoekers zetten steeds vaker vraagtekens bij de levensduur van hard gevoerde kalveren.

Top kalveren in de (na)zomer af op een opname van niet meer dan 9 liter melk per dag. Kalveren kregen vroeger 4 tot 6 liter melk. Punt. De laatste jaren is daar een kentering in gekomen. De kalveren moeten zoveel mogelijk melk kunnen drinken, luidt het credo. Onbeperkt voeren levert hoge jeugdgroei en meer melk in de eerste lactatie. Daar wijzen meerdere studies en onderzoeken op. Kalveren kunnen wel tot 12 à 13 liter melk opnemen.

Maximum aan hoeveelheid melk

Toch komt er een maximum aan de hoeveelheid melk die je kalveren moet laten drinken. Dat blijkt uit een lezing die gegeven werd tijdens het symposium International Dairy Nutrition. Daarin werd gesteld dat de omstandigheden die het kalf doormaakt van foetus tot geboorte invloed hebben op de prestaties in het leven. Er werd een vergelijking getrokken naar de Tweede Wereldoorlog. Kinderen die verwekt zijn tijdens de hongerwinter, werden door de moeder ‘geprogrammeerd en klaargezet’ om geboren te worden in een tijd van voedselschaarste en elk beetje voedsel nuttig te besteden. Met name de insulinegevoeligheid heeft daarmee te maken. Die zegt: zet alle koolhydraten (suikers) zo goed mogelijk om. Na de oorlog was er echter wel voldoende voedsel.

Het kalf wordt voorbereid op een tekort, maar komt in een situatie van overschot

De kinderen groeiden goed, maar kregen op latere leeftijd meer kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Koeien die veel melk produceren hebben een negatieve energiebalans ten tijde van bevruchting, en daar kan hetzelfde voorkomen. Het kalf wordt voorbereid op een tekort, maar komt in een situatie van overschot. Gevoelig zijn ook de kalveren die in de zomer geboren worden. Ze zijn vaak lichter en kennen ook een andere insulinegevoeligheid. Die kalveren krijgen zelfs, omdat ze iets kleiner zijn, nog eens extra melk gevoerd.

Levensduur van hard gevoerde kalveren

Feit blijft dat kalveren die onbeperkt melk kunnen drinken in de opfokperiode en goed doorgroeien in hun jeugd als vaars, vlot meer melk geven dan de dieren die conventioneel gevoerd zijn.

Het verlies van voortijdig opruimen van deze koeien is dan veel groter dan de winst in de eerste lactatie

De onderzoekers zetten echter wel steeds vaker vraagtekens bij de levensduur van die hard gevoerde kalveren. Het zou heel goed kunnen zijn dat deze vaarzen opbranden, en een hoger risico hebben op leververvetting met alle gevolgen van dien. Het verlies van voortijdig opruimen van deze koeien is dan veel groter dan de winst in de eerste lactatie.

Meer onderzoek nodig

Een advies over de hoeveelheid melk die de kalveren dan wél moeten hebben tijdens de opfok krijgen we niet. Dat moeten de onderzoekers eerst onderzoeken. Aftoppen van de melkgift geeft het kalf de ruimte om goed te groeien zonder dat het overvoerd wordt. Verstrek daarnaast onbeperkt fris en schoon water, kalverbrok en ruwvoer. Daarom zeg ik als werkbaar advies: top af op 9 liter. Dat is arbitrair, niet onderbouwd en voor discussie vatbaar.

Laatste reacties

 • Alco

  Het eerste wat mij hierbij opkomt?
  Wat is hier de achterliggende gedachte!

 • Henk.visscher

  hoe bedoel je Alco

 • Axl

  Zelfde gevoel heb ik ook met water in tmr dat de koeien daar ook eerder opgebrand van raken

 • Gerrit Lammertink

  Wat een geleuter, gewoon maximaal 6 liter melk per dag dan kunnen ze ook op 22 maanden afkalven en veel melk geven!

 • Hogman1

  Alco , het eerste wat bij je opkomt is de JUISTE achterliggende gedacht.
  Als het maar niet vanuit Wageningen komt

 • Alco

  @Henk. Levensduur een knauw geven misschien?

 • 0064376

  Als ze zoveel opdrinken ben je zeker van die kosten....

 • el

  We geven volle melk, en ze doen het prima op 6 liter per dag!

 • kempenboer

  Ik vraag me af of kalveren ook stoppen met drinken bij 6 liter per dag als ze buiten in de wei bij de moeder lopen?

 • farmerbn

  Alco heeft de goede gedachte en is achterdochtig. Waarschijnlijk komt er weer een Nederlandse wet die verbiedt om kalveren teveel melk te geven. Komt er in de media een bericht dat boeren bewust hun kalveren doodvoeren. En dat allemaal omdat onderzoekers vraagtekens zetten.

 • Klaasvaak

  Bij de moeder drinken ze meer kleine beetjes. Aangezien kalveren in alles kuddegedrag vertonen zullen 'gevoerd' veel in 1 keer krijgen. De laatste alinea is de belangrijkste. Voer zsm water en ruwvoer bij. De pensontwikkelling moet zo goed mogelijk verlopen zodat ze makkelijk van melk op ruwvoer kunnen overschakelen. Daar zit je winst op voedingstechnisch gebied.

 • RIEN65

  Een kletsverhaal wat nergens op is gebaseerd en dan ook de mensen erbij halen die na de hongerwinter zijn geboren is wel heel ver gezocht.

 • RonaldB

  Iemand uit de brokkenindustrie die aan het toeteren is? Of een onderzoeker op zoek naar een pot met geld.Hoezo een advies geven zonder onderbouwing. Veel triester kun je het niet maken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.