Boerenblog

6 reacties

‘Melkveehouder, geniet van het onverwachte’

Geniet van het onverwachte en schiet niet in de stress, adviseert Pieter Schouten.

In deze drukke tijd met nieuwjaarsrecepties hadden we ook nog een gedenkwaardige afscheidsreceptie van onze dierenarts. Die maakte een korte samenvatting van bijzondere belevenissen in zijn carrière. Zo was er een koe die een complete schroevendraaier had opgevreten die operatief verwijderd moest worden. Ik dacht dat ik weleens wat bijzonders had met de koeien, maar zo’n verrassing is me nog bespaard gebleven.

Inspelen op de gekte van de dag

Welke verrassingen staan ons melkveehouders dit jaar te wachten? We hebben geen glazen bol waar we in kunnen kijken. Als ondernemer moet je maar inspelen op de gekte van de dag. Van mijn afnemer kreeg ik al een doosje hulpmiddelen, een doosje met zes lepeltjes. Is dit een vingerwijzing? Mijn voorgevoel zegt dat ik met mijn afnemer een roerig jaar tegemoet ga. Mijn jurist staat er klaar voor. Ga ik, als ik meer melk lever, geld storten in de bodemloze coöperatieve put of komt het op mijn eigen ledenrekening te staan?

Ik ga nu maar op de wal staan om te kijken hoe dit afloopt

Heel veel tijd en energie is er het afgelopen jaar gestoken in het bijsturen van deze coöperatieve Titanic. Het enige district dat tegen de plannen stemde was Groningen. Daar hebben ze de consequenties van het plan door. Ik ga nu maar op de wal staan om te kijken hoe dit afloopt.

Fosfaatrechtenstelsel

Raak ik dit jaar weer veel tijd kwijt aan de overheid, aan RVO.nl? Het stelsel van fosfaatrechten begint uit te kristalliseren. Veel collega’s hebben daar net als ik toch een vieze smaak aan overgehouden. Dachten ze vrij te kunnen melken, worden ze 8,3% gekort. Het lukt geen enkele werkgever zijn personeel zoveel te korten op hun salaris. Chapeau voor alle betrokkenen die dit voor elkaar hebben gekregen.

Stijgende vraag naar Nederlandse zuivel

Door de economische groei stijgt de vraag naar Nederlandse zuivel wereldwijd, de Europese melkpoederberg is bijna weg. Nog even en het wordt nee verkopen, met marktverlies tot gevolg. Laten ze zich in Den Haag alsjeblieft druk maken over CO2 en het PAS. Het is als het Stop-Zure-Regen-verhaal van midden jaren 80. Met nieuw geld, € 75 miljoen, denkt de politiek nieuwe agrariërs te kunnen werven. Zet even een nul extra achter het uit te betalen bedrag, dan zal ik er ook even over nadenken of ik nog een paar gekken weet.

Focus op eigen bedrijf

De focus en prioriteit gaan dit jaar weer op het eigen bedrijf. Net als veel collega’s ben ik alle gezeur wel een beetje zat. Core business is cow milking.

Minder papier, meer praktijk

Ik ga geen energie meer steken in zaken die geen energie opleveren. Minder papier, meer praktijk. De uren in kantoor wil ik zoveel mogelijk beperken of uitbesteden aan mensen die hier lol aan hebben. Proberen de dagelijkse dingen te laten lopen zoals ik ze plan. Dat geeft mij energie, als de dingen lukken.

Ruimer plannen

Het to do-lijstje van vorig jaar is nog niet helemaal afgerond. Er passen daardoor minder nieuwe zaken op het lijstje dat ik voor dit jaar maak dan ik eigenlijk wilde. De les is dat ik dingen nog ruimer moet plannen en vooral dat ik van alles iets minder moet willen. Als er dan verrassingen zijn, en die zijn er altijd, kan ik daar van genieten in plaats van in de stress te schieten.

Laatste reacties

 • kanaal

  alle fosfaat ellende komt van deze lto derogatie en de foute excretie normen.

 • farmerbn

  De grondgebondenheidsregels zijn nog veel zotter. Je koopt er niet zo makkelijk 10 ha bij.

 • Attie

  Farmerbn, grond koop je met plezier, fosfaat met tegenzin.

 • farmerbn

  Weinig plezier dus want ik ken niet veel boeren die 10 land kopen. Zeker geen melkveehouders.

 • kleine boer

  farmerbn dus er word niks verkocht?

 • koestal

  Er is nog veel land te koop

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.