Boerenblog

25 reacties

‘FrieslandCampina schrijft geschiedenis’

Met de topzuivellijn is FrieslandCampina begonnen met het afbreken van de fundering van de coöperatie, zegt Leonie Bosch.

Coöperaties ontstonden van oudsher vaak uit armoe of onvrede op een bepaalde markt. Een samenwerkingsverband van een groep producenten die daarmee een signaal richting de politiek afgaven: wij regelen het zelf wel, want jullie doen het niet goed genoeg! Fundamentele waarden van de coöperatie zijn dus ook zelfredzaamheid, verantwoordelijkheidszin, gelijkheid en solidariteit. Met andere woorden, de fundering van een coöperatie bestaat uit gelijkheid met de nadruk op economische gelijkheid.

Onderscheid tussen bepaalde leden

Met de topzuivellijn is FrieslandCampina begonnen met het afbreken van de fundering van de coöperatie. De vraag is of daar een betere fundering voor terugkomt of dat het gebouw uiteindelijk instort. Een cent meer voor melk, die zomaar onder dezelfde omstandigheden is geproduceerd als de melk waar minder voor wordt betaald.

Het is mij een raadsel hoe het gelukt is om haar 12.000 leden te overtuigen

FrieslandCampina schrijft geschiedenis door onderscheid te maken in betalingen aan een groep leden die hetzelfde product levert onder dezelfde omstandigheden. Het is mij een raadsel hoe het gelukt is om haar 12.000 leden te overtuigen (of in ieder geval het merendeel van de 210 uit de ledenraad) dat het acceptabel is om meer geld te betalen aan een klein groepje leden die in sommige gevallen exact dezelfde kwaliteit leveren als een andere groep. Maar toevallig op de juiste plek wonen of sneller de aanmeldknop gevonden hebben.

Wie betaalt hogere prijs?

Er is ruimte om nog een klein deel van de leden toe te laten treden tot het selecte clubje topzuivelboeren. Maar vanaf nu weet je pas na de bedrijfsaanpassingen of er plek is, dus ook bij een nee voldoe je wel aan dezelfde eisen. Welke koper gaat nu een hogere prijs betalen voor zuivel uit de topzuivellijn terwijl ze weten dat in ieder geval een deel van de andere zuivel aan exact dezelfde eisen voldoet? De koper heeft al moeite om zijn portemonnee te trekken als er opzienbarende verschillen in een product zitten, zoals biologisch en regulier.

De tijd zal ons leren of de topzuivellijn uiteindelijk het cement voor de nieuwe fundering blijkt of niet meer was dan drijfzand onder het toch al wankele geraamte van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • kleine boer

  prima verwoord wat de gedachte is van veel leden denk ik.

 • Trot

  Een vrouw die het wel snapt kunnen aantal bestuurders nog wat van leren!

 • frl

  Helemaal gelijk het is bij RFC niets meer of minder dan politiek bedrijven, je hoeft geen raket geleerde te zijn om te begrijpen waar die 1 a 2 cent vandaan moet komen.
  Wat ik tot nu toe van het van het zuivel pak heb gezien is een klein label bovenop het pak met planet proof,(zou de burger het nog begrijpen) neem dan het pak van weideweelde dat springt eruit , met een leuke uitleg over de koeien en natuur en weidevogels.

 • Bennie Stevelink

  Hoe verhoudt de coöperatieve gedachte zich met de kwantumtoeslag?
  Bij de Toplijnzuivel is in ieder geval sprake van een hogere marktwaarde, met de kwantumtoeslag niet.

 • a van Gerwen

  De hogere marktwaarde zal zich in de praktijk nog moeten bewijzen, maar een feit blijft dat een groep cooperatieleden voorlopig bevoordeelt wordt puur op basis van lokatie. Dat druist in tegen het cooperatieve gedachtengoed.

 • .....

  Het lijkt nu meer op een bonus voor de melk met de laagste transportkosten naar de fabriek

 • Bennie Stevelink

  Al voor de fusie hadden ze bij Campina een aparte melkstroom die gericht was op een hoger aandeel onverzadigde vetzuren. Na de fusie is deelname niet uitgebreid naar het voormalig Frieslandfoods gebied. Deelname was alleen mogelijk in Zuid Nederland.
  Bij Frieslandfoods hadden we de Kollumer kaas waarvoor de melk uitsluitend in het Waddengebied gecollecteerd werd.
  We hebben op dit moment ook nog de Noord Hollander kaas waarvoor de melk uitsluitend in Noord Holland gecollecteerd wordt.
  Regionaal gebonden melkstromen is dus niets nieuws.


  Je wilt inspelen op de diversiteit van de markt of je komt in de bulk terecht. Slechts 30% van onze melk kunnen wij in eigen land afzetten. Die 30% is vervolgens weer op te delen in vele verschillende marktsegmenten. Het is logistiek en markttechnisch onmogelijk dat iedere boer overal iedere melk kan leveren die hij wil. Als we dat niet willen accepteren en elkaar niet wat kunnen gunnen kunnen we niet op winstgevende marktsegmenten inspelen en komen we dus met z’n allen in de bulk terecht.

  De extra marktwaarde die gerealiseerd wordt met specifieke melkstromen wordt overigens niet volledig uitbetaald aan de deelnemende boeren. Een deel komt in de pot terecht waar de prestatietoeslag uit betaald wordt aan alle boeren.

  <>

 • 306lsa

  leuk filmpje Bennie !

 • Axl

  Grote boeren zijn ook jaren bevoordeeld geweest met hoge kwantum toeslag die ook niet in verhouding stond met kostenvoordeel laat ze nu boeren die maatschappelijk gewenst boeren maar een poosje ondersteunen over een paar jaar is er wel weer wat anders wat ze belangrijk vinden

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  We boeren allemaal maatschappelijk gewenst,straks heb je een oerwoud aan uitbetaalde prijzen...of dat nu zo slim is....mij lijkt het meer verdeel en heers.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Op zijn minst zou iedere boer die de zelfde kwaliteit levert de zelfde prijs moeten krijgen.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Grondgebonden.. maatlatstallen...geen soya voeren...zelf electric opwekken...weinig antibiotica....gesloten bedrijven....allemaal een andere melkprijs.....tja.?.....???

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Nog even dan word je gedwongen tot al deze,,,anders loop je 10 20 of 30 duizend mis....uiteraard hoef je niks😅😅😅😅😅

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Veel boeren hebben al stress van een dood kalf,nu komt daar de stress van de gemiste 10000 euro nog bij.

 • kleine boer

  Er komt straks weer een handelaar die gaat melk inkopen en verwaarden eind onder de flauwekul regels en via de jumbo ah enz komt het in de schap als gewone melk maar net zo lekker en een stuk goedkoper en de melk met alle regels blijft in de schappen staan. Zo is het nu ook de meeste verkochte is nog altijd de goedkoopste. Nieuw stickertje met logo melk zoals vroeger....

 • mts_kuijpers

  De coöperatie zal met de tijd mee moeten bewegen. Door stug vast te blijven houden aan gelijkheid mbt produceren zal er geen cent extra uit de markt komen. Wees blij dat de solidaire gedachte dat ieder lid moet meeprofiteren (prestatietoeslag) van deze melkstromen bovenaan staat. Hierdoor kun je als fabriek de melkstroom zo positioneren aan de productiezijde dat deze logistiek het minste aan meerkosten met zich meebrengt. En dit draagt weer bij aan de verantwoordelijkheid van de coop t.o.v. haar leden.
  Ik ben het ook niet altijd met RFC eens, maar op dit punt wel.

 • RIEN65

  Het is veel boeren toch nooit goed. Wat RFC ook doet. Zoek dan toch een andere afnemer je mag zo weg hoor.

 • kleine boer

  Zullen we even de prestatie toeslag afwachten ...

 • xw

  De door rfc uitbetaalde garantieprijs staat ongeveer al bovenaan.
  Dus, al wat je beurt aan prestatietoeslag is meeval.
  Ik begrijp dat gezeur over rfc ook niet, je kunt nergens beter terecht.

 • Alco

  @xw. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
  En voor die toekomst maken we ons zorgen.

 • rene.kolk1

  De hele zuivelketen is ontspoort. Coop is geen Coop meer. Tijd zal t leren maar t einde nadert. Er komt n tijd dat we als boer weer gewaardeerd gaan worden. Nu is dat niet t geval en zeker bij de Coöperatie in de zuivel niet meer. Schaam je!

 • Zuperboer

  De gedachte bij FC zal in de grond gerechtvaardigd zijn. Ik ben het echter met de schrijfster eens dat het een hellend vlak is waar de coop zich heeft begeven. Helemaal vreemd is het natuurlijk niet dat dit gebeurt. De leiding is vervreemd van de boerenroots en weet niet hoe het voelt om boer te zijn en afhankelijk te zijn van de elementen, maar ook van geluk en pech. Als boer weet je dit en je hebt geleerd om te incasseren. Nu wordt alles in getallenbreien verwerkt en krijgt je bedrijf net als jijzelf een nummer. Het zou wijs zijn om alle nieuwe aanstellingen in Amersfoort te doen vergezellen van een eis om 1 week van maandagochtend 6 uur tot en met de volgende maandagochtend 6 uur op een lid bedrijf te gaan meewerken. Niet bij een ledenraadslid, maar bij een at random gekozen bedrijf. Dat zal meer duidelijkheid geven dan een dure selectietraining op een poepsjiek landgoed.

 • xw

  alco, je moet geen beren zien, beste jongen.

 • mtseshuis

  Ach mensen, de poederberg raakt op, vet wordt duurder en de kaas ziet ook lichtpuntjes, dus met een paar maanden hebben we allemaal weer een beste melkprijs.
  Dan geen geleuter meer over die zwaar verliesgevende dagverse consumentenzuivel, want daar is nog nooit een rooie cent aan verdiend...
  De beste melkprijsjaren waren nog altijd die met goede prijzen voor "basiszuivel". Hoeveel geld ze ook proberen weg te smijten met allerlei ronkende projecten, de basiszuivel maakt het verlies in betreffende jaren wel weer goed...

 • GCK

  de schrijfster van dit artikel heeft de situatie heel goed doorgrond en verwoord. Dat houdt dus automatisch in, dat wanneer Friesland Campina op deze wijze met verschillende melkstromen en daarbij horende uitbetalingswijze doorgaat: de coöperatieve basis is verlaten en men moet overgaan tot opheffing. De leden moeten dan verder gaan als aandeelhouders. Het coöperatieve uitgangspunt is nu van enkele toegevoegde waarde meer.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.