Redactieblog

52 reacties

‘Wijze mensen voor speciale fosfaat-knelgevallen’

Hoe scheid je de bedrijven die te goeder trouw hebben gehandeld, van degenen die gokten?

De fosfaat-knelgevallen die LTO-melkveevoorzitter Wil Meulenbroeks wil helpen, zijn een lastige categorie, want het is een verzameling van heel uiteenlopende gevallen. Er zitten voorloperbedrijven bij, die gestimuleerd door de overheid hun nek uitstaken om vernieuwingen te kunnen doorvoeren. Er zitten melkveebedrijven bij die domweg pech hadden toen de overheid een streep zette. En er zitten bedrijven bij die gewoon een gok hebben genomen.

Minister Schouten

Het lastige is: hoe scheid je de bedrijven die te goeder trouw hebben gehandeld, die dachten met hun investering op zeker te spelen, van degenen die het gokje hebben gewaagd. En hoe maak je hun zaak aannemelijk voor de minister, zodat ze misschien toch nog haar hand over het hart strijkt?

Andere betrokkenen zien brood in steun aan de klem geraakte bedrijven

Commissie van wijzen

Meulenbroeks geeft aan dat in ieder geval een flink deel van de buitencategorie knelgevallen behoort tot de toekomst van de melkveehouderij. Een deel van zijn achterban zal het met hem eens zijn, maar ook een flink deel niet. Ook met die situatie heeft hij om te gaan. En dan zijn er nog de banken en andere betrokkenen, die brood moeten zien in steun aan de klem geraakte bedrijven. Behalve zakelijk hakt de huidige situatie er ook emotioneel hard in voor de desbetreffende melkveehouders. Hoe kan hier wijs worden gehandeld? Misschien biedt hier de typisch Nederlandse hebbelijkheid om een commissie van wijzen aan te stellen, uitkomst.

Lees ook: Belangenbehartigers ontevreden over fosfaatbrief

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  hoe dan ook het word eens tijd dat er duidelijkheid komt, dit is ondoenlijk voor degenen die hier mee van doen hebben.

 • wmeulemanjr1

  Wanneer is een investering(groot of klein)dan wel of geen gok?

 • 601313

  Wat zijn "wijze mensen " ?

 • egbert

  De wijze commissie kon indertijd nog niet de definitie grondgebonden maken dat was een lachertje.
  Ben er mee eens dat veel bedrijven met problemen de jongere ondernemers zijn dit is nogal logisch want als je geen opvolger hebt en 55 plus bouw je meestal geen nieuwe stal meer .
  Ook is het een fabel dat alle bedrijven grote groeiers zijn .
  Het probleem zit in de stare houding van met name de Rabo bank 10 jaar afschrijven 5 jaar aflossen.
  lto is maar wat laat om dit nu te onderkennen en zieltjes te winnen het is nu een zaak van de rechter lto kan en wil daar helemaal niets aan veranderen.
  P rechten voor de een een zegen voor de ander een gedrocht.
  En wat doet lto voor bedrijven die volledig grondgebonden zijn met latende ruimte? We willen toch naar grondgebonden landbouw toe nou daar kunnen ze het nog niet eens over worden.

 • Firma Vellenga

  Als ik dan naar boerin Agnes kijk.... Waarom verkoopt ze niet een stuk land om eerst weer uit de schulden te zijn? Vraag me ook af hoe het nu met haar gaat? Is ze al geholpen door de overheid? Puur omdat ze haar "knel geval" een gezicht heeft gegeven?

 • hansvanbergen

  Wat ik vreemd vind is dat als ik in het jaarlijks overleg met de Rabo uitlegde dat ik na 1-4-2015 meer melk ging leveren dat ik te maken kreeg met het P plafond. Ik heb daarvoor in 2013 al 5 melkkoeien bijgekocht. Was ik de enige veehouder die hiervoor gewaasrschuwd werd, meerdere keren, ook al omdat er in de jaren 90 ook al p rechten waren voor melkvee? Nee natuurlijk niet. Iedereen die gebouwd heeft heeft gegokt op gratis rechten. Ook heb ik banken en accountaints horen uitleggen op opendagen van stallen dat ZIJ de boer bij het handje hadden genomen om het allemaal te realiseren. Laat ZIJ het dan ook maar weer oplossen. Verder is het vreemd om weidegang te promoten en nu mega stalhouders te omschrijven als de toekomst.-

 • Kletskoe

  Ruimte om te groeien was en is in Nederland krap. Er was een voorzienbaar risico op overheidsingrijpen. Dat is recent in rechtszaken bevestigd. Dat is voor iedereen hetzelfde. Groei je hard dan neem je een groot risico:gokken. Of je bent spekkoper of je neemt je verlies. Dat heet ondernemen. Ondernemersrisico dus: hoef je geen oplossingen voor zoeken over de rug van de rest die al genoeg last heeft van de grote groeiers! Wat bezielt.LTO om hierin te blijven roeren? Wat mij betreft huichelarij na al hun miskleunen.

 • Kelholt

  Alle knelgevallen zijn te goeder trouw. Na het afschaffen van het melkquotum dachten ze te kunnen groeien in aantallen koeien omdat ze mestafzetruimte en voer genoeg hadden.
  Wie niet te goeder trouw hebben gehandeld zijn diegenen die in de weken voor 2 juli 2015 de stallen vol hebben gejaagd met aangekocht vee omdat dit hun ingefluisterd werd door hun vriendjes. Laat LTO er eerst maar eens voor zorgen dat de I&R gegevens over 2015 boven water komen. Daar is zo uit te halen welke ondernemers met voorkennis hebben gehandeld.

 • Kelholt

  Dat rechters en Kletskoe overheidsingrijpen voorzagen is knap. Destijds dacht staatssecretaris Dijksma namelijk dat de mestwetgeving de dieraantallen wel zou begrenzen. Had je grond genoeg (Agnes) of was je bereid om hoge mestafzetkosten te betalen dan kon je extra koeien houden. Zelfs toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam zag de fosfaatrechten niet aankomen. Hij schreef op 3 maart 2016 in z'n brief met kenmerk DGAN-PAV / 16034955 aan de kamer:
  "Vóór de genoemde brief (Dat is dus de brief die het kabinet op 2 juli 2015 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd met het voornemen om fosfaatrechten te inroduceren.) aan uw Kamer was namelijk voor de sector onvoldoende voorzienbaar dat voor melkvee fosfaatrechten zouden worden ingevoerd."

 • ENDE902

  Oh, dus iedereen wist dat de overheid in zou grijpen, behalve de overheid zelf. Dan hadden we als sector beter zelf ons verstand kunnen gebruiken.

 • Kletskoe

  Tja, ingewikkeld genoeg. Daarvoor hebben we rechters. En daaraan zou LTO het ook moeten overlaten in plaats van nu weer in deze shit te roeren.

 • Bennie Stevelink

  “Wijze mensen voor speciale fosfaat-knelgevallen”, zegt Klaas van der Horst. Laten ze dan eerst eens beginnen met op een wijze manier te communiceren. Met de huidige manier van communiceren stijgt de woede onder de niet-groeiers boven het kookpunt. Zie de reacties op dit forum.
  Wat ze zo ontzettend fout doen is dat ze de knelgevallen boven andere boeren plaatsen: ze noemen zich “innovatief, ondernemend, toekomstgericht, voorlopers, enz. Dit impliceert dat niet-groeiers ouderwets zijn, niet ondernemend zijn, niet gericht zijn op de toekomst of achterblijvers zijn.
  Dit roept terecht de vraag op waar deze kwalificaties op gebaseerd zijn, wat de inhoud daarvan is.
  In de praktijk zal blijken dat veel van deze “innovaties” niets anders inhouden dan technische maatregelen waarmee men binnen de bestaande milieuruimte meer koeien kan houden. Een “innovatie” waarmee men met steeds hogere kosten melk gaat produceren met de laagste marktwaarde. Melk dus met een minimale marge.
  Melk die in de toekomst elders in de wereld veel goedkoper kan worden geproduceerd.
  Is dat toekomstgericht?

  Wordt vervolgt......

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.....

  Een toekomstgerichte jonge boer richt zich op melk met hogere marktwaarde met relatief lage productiekosten. Hij zal de te intensieve boerderij, die hij enkele jaren geleden in een te intensief gebied van zijn ouders heeft overgenomen, verplaatsen naar een gebied waar ruimte is. Daar heeft hij veel lagere kosten en heeft bovenal de mogelijkheid zich te richten op melk met hogere marktwaarde. Een dergelijke jonge boer, die knel zit door fosfaatrechten, mag wat mij betreft geholpen worden.

 • farmerbn

  Geldt dat ook voor emigranten? Die laten immers grond, fosfaat en melk achter voor de blijvers.

 • kleine boer

  Bennie naar welk gebied moeten ze dan.... een gebied waar de meerwaarde melk wel opgehaald word? Het is overal even druk in nl daar is nl te klein voor. Als de jonge boer in stapjes groeit is er niks ad hand maar het moet meteen van je met een gebouw met alles er op en aan automatisch melken/voeren giga veel luxe in de stal en daarna klagen kostprijs te hoog stap voor stap kan ook maar is niet leuk in de studie club... Simpele stal/melstal simpele u snijder om te voeren werkt ook gewoon maar dat telt niet meer het moet duur en ingewikkeld. Iedereen helpen of niemand !!

 • massan

  @Kelholt heeft helemaal gelijk.
  Dit was vóór 2 juli 2015 niet te voorzien voor boeren.
  Zoals @Kelholt schrijft, heeft blijkbaar ook Martijn van Dam dit niet voorzien.
  Hij strooide toen nog steeds met IDS-subsidies voor de bouw van duurzame stallen welke allemaal een uitbreiding waren van de oorspronkelijke veestapel.
  Ook LTO, Rabobank en Campina vertelden hun leden dat na de superheffing de melkproductie mocht stijgen en de melk zou allemaal worden afgenomen.
  Als een RVO, LTO en Campina niet zagen aankomen dat het fosfaatplafond werd bereikt, hoe moet een boer dat dan wel zien?
  Kortom, het is niet correct dat minister Schouten staat te roepen dat het voor boeren voorzienbaar was. Als vertegenwoordiger van RVO moet ze zich schamen dat het zulke puinhoop is geworden.

 • Alco

  Achteraf kun je altijd met een dubbeltje de wereld rond!
  Er heeft altijd wel iemand of een instantie iets in de geest geschreven van dat er een P plafond was. Maar het gros van de publicaties waren positief voor uitbreiding, mits er grond onder het bedrijf zat of aan mestverwerking werd gedaan.
  Dat een rechter nu zegt dat de boeren het had kunnen weten is sterk onder de gordel.

 • Vhouder

  Meulenbroeks is minister van landbouw begrijp ik hier uit hij doet net of hij de baas is. Met die paar boeren die hij nog vertegenwoordigd

 • veldzicht

  @massan en @alco ,Helemaal gelijk,als je je mest op verantwoorde wijze weg kon zetten,naar akkerbouwer ,export of verwerking was het goed is ook mij voor gehouden.

 • Attie

  Wijze mensen hebben er voor gezorgd dat er fosfaatrechten kwamen, en vooral ook om er op een waardige manier afscheid van te nemen!

 • f.terlinde@live.nl

  Wij zijn allemaal ondernemers en soms pakt een beslissing beter uit dan verwacht. Ongeacht of je jonge ondernemer, een gokker , een cowboy of wat dan ook bent, we hebben alle te maken met de zelfde regels. LTO is toch belangenbehartiger voor de sector, dus geen onderscheid maken meneer Meulenbroek!
  Als je ondernemer bent moet je zelf je hoofd boven water proberen te houden, lukt dat niet dan misschien een andere weg in slaan. Een luxe 'innovatieve' stal was destijds toch ook een eigen beslissing?

 • hansvanbergen

  De mestwetgeving is uit de jaren 80. rundveefosfaatrechten uit de jaren 90. Dat was niks nieuws. Als je een stal gaat laten zetten van 6a a7000 euro per koe moet je je eerst informeren. Daarnaast is het bouwen van een dergelijke stal zinloos. Ok met gratis rechten zal het NIMMER OF TE NOOIT rendabel worden.

  Wat bennie zegt inovatief is kul en ver te zoeken. Strooisel stal is 4000 jaar oud en heeft nog nooit gewerkt.

 • hansvanbergen

  En als je mensen wilt helpen doe dit dan uit de P bank

 • hansvanbergen

  Langs deze weg meld ik aan voor de club van wijze mensen. Ik ben 1 van de weinige die met oplossingen is gekomen dus dat lijkt me wel aan de orde

 • Bennie Stevelink

  @Hans, dan meld ik mij ook aan. Ik neem de communicatie wel voor mijn rekening.

 • Alco

  Doe maar niet. We zien te vaak één (ik) kennigheid.

 • kleine boer

  De muppetshow herleeft ....

 • kleine boer

  Uh Hans als je blik zo vooruit zient was kost een stal je niks 6-7000 per koe je had nu voor het dubbele aan p rechten kunnen verkopen ... en stal leeg gelaten en weer met ouwe aantal schuldvrij verder gemolken en geld over ... immers 12000 is p nu ongeveer dat was wijs geweest😜Oja Beetje meer superheffing moeten betalen als je nu moest maar de melk was ook duur toen

 • wmeulemanjr1

  Zijn het nu wijze of dwaze mensen?? ,de kaders moeten toch voor iedereen gelijk blijven, anders klopt 'het juridisch(fosfaat)steekspel' al helemaal niet meer!!

 • AA1

  KELHOLT Dijksma heeft altijd gezegd : als we door het fosfaatplafon dreigen te schieten DAN GRIJP IK IN. helder en duidelijk . als je dan eind 2014/ begin 2015 nog begint te bouwen , neem je wel een hele grote gok. dus nu niet meer zeuren maar hop aan het werk.ook boerin AGNES.

 • koestal

  Onmogelijk is lastig voor politici en LTO.

 • koestal

  Waar niet is ,verliest de koning z,n recht .

 • hansvanbergen

  Tja rekenen blijft lastig. 8.3 % korting en daarna nog 10% bij verkoop. Dus al met al een 20% minder P om te verkopen.

 • Attie

  Hans en Bennie de baas over de p-bank?? Gaan we nog eens 'grondig' over na denken!

 • Bennie Stevelink

  Als ik in de commissie van wijze mensen zat zou ik in ieder geval niet zeggen dat het “innovatieve, toekomstgerichte, vooruitstrevende of ondernemende” boeren zijn.
  Ik zou gewoon zeggen dat ze allemaal “een beetje dom zijn geweest”.

 • kleine boer

  Hans die kleine 20% korting is kg p niet het bedrag....grondgebonden maar 10% die voeren mest aan....en prijs is nog niet aant zakken kan nog zomaar over de 300 euro gaan. Komt die 12000 per koe toch akelig in de buurt ook lang niet alle uitbreidingen hebben 6-7000 euro per koe gekost....Is toch anders als jou redenatie dat het never nooit rendabel zou zijn geweest.

 • Kelholt

  @AA1 Wat een gelul. Dijksma heeft op 7 juli 2014 het wetsvoorstel Verantwoorde groei melkveehouderij ingediend. Deze wet is op 1 januari 2015 aangenomen. Op 7 november 2014 heeft Dijksma het voorstel AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij ingediend. Deze is op 1 januari 2016 aangenomen. Lees deze nog maar eens goed door en je zult zien dat de overheid richting grondgebondenheid stuurt, zoals Carola Schouten nu ook weer doet met haar wazige kringloop verhaal. Ik zal even een stukje voor je citeren uit de AMvB:

 • Kelholt

  "Knelgevallenvoorziening
  De AMvB bevat een voorziening voor melkveehouders die financiële
  verplichtingen zijn aangegaan om de toename in fosfaat in zijn geheel te
  laten verwerken, vóór zij konden weten dat nadere voorwaarden gesteld
  zouden worden om grondloze groei te voorkomen. Op 7 november 2014 is
  de nota van wijziging bij het wetsvoorstel verantwoorde groei melkveehouderij aan de Tweede Kamer aangeboden (Kamerstuk 33 979, nr. 17).
  Vanaf dat moment konden melkveehouders er van op de hoogte zijn dat
  nadere eisen aan de orde konden zijn. Melkveehouders die kunnen
  aantonen dat zij voor deze datum financiële verplichtingen zijn aangegaan
  voor het verwerken van hun gehele fosfaatoverschot, mogen dat
  overschot voor de duur van de daartoe afgesloten overeenkomst laten
  verwerken. Op deze manier wordt voorkomen dat ondernemers die al in
  een vroeg stadium maatregelen hebben genomen om te voldoen aan de
  Wet verantwoorde groei melkveehouderij daarvan naderhand financiële
  schade ondervinden."
  Dit is dus precies de knelgevallenregeling zoals die ook in de fosfaatdebacle plannen had moeten staan.

 • Kelholt

  Daarnaast is het zo dat de huidige knelgevallen niet aan het overschrijden van het (verzonnen) fosfaatplafond hebben bijgedragen. Zij hadden immers hun stallen niet vol op de referentiedatum 2 juli 2015. Deze datum had natuurlijk ook nooit als referentiedatum gekozen mogen worden. Het (imaginaire) fosfaatplafond was immers al overschreden en anticiperende melkveehouders die hun stallen begin 2015 bommetje vol hadden, en zo aanzienlijk hebben bijgedragen aan het overschrijden van het (denkbeeldige) fosfaatplafond, worden beloond. Een datum uit het verleden zou veel logischer zijn geweest, dan was er ook geen korting nodig geweest voor de niet grondgebonden bedrijven. Maar dat wilde LTO, die hun leden juist had opgeroepen om vol gas te gaan melken, natuurlijk niet.

 • Kletskoe

  Kelholt. De laatste zin geeft de oorzaak van probleem goed weer.

 • hansvanbergen

  Een datum in het verleden kan nietwant, en dat is al 30 jaar bekend, dan hebben veehouders dieren zonder rechten gehad. Dus een datum kan alleen in het heden of in de toekomst liggen. Dat zijn uitspraken van de rechtbank. Onzin dus om LTO of wie dan ook daar op aan te spreken

 • hansvanbergen

  Bij verkoop van P rechten staat de stal van 7000 euro er nog steeds. De robots blijken ineens in waarde gehalveerd te zijn(Delaval en Lely) of genihiliseerd te zijn(overige merken) dan zijn nog (sleuf) silo'en zo die ook ineens een engatieve waarde hebben. Dan is er de fiscus die 40% oid van de waarde van het P meeneemt en ook hier is rendement ver te zoeken. Maar ik had het natuurlijk over rendement bij voortzetting

 • hansvanbergen

  Bij een stal van 7000 euro oftewel ruim 2 x zo duur als een normale stal zal nooit rendement komen ook niet bij gratis P. Een voorstel zou kunnen zijn om deze bedrijven op te kopen voor ruil met uitgekochtenen en de gedupeerde boeren kopen een kleiner bedrijf terug passend bij hun P.

  Of ze gaan samenwerken met een stoppert. Dat zullen deze voorlopers toch ooit op enig moment moeten gaan doen want zij kunnen niet op eigen kracht blijven groeien en voorop lopen

 • Kelholt

  @hansvanbergen zegt: "Een datum in het verleden kan niet."
  Leg me eens uit waarom dat niet kan en wat een uitspraak van een rechter hier toe doet?
  Ik weet alleen dat het melkquotum op 1 januari 1984 werd ingevoerd met als referentiejaar 1983 en dat toeslagrechten werden ingevoerd in 2006 met als referentiejaren 2000, 2001 en 2002.
  Leg me eens uit waarom dat toen wel kon en waarom fosfaatrechten niet op basis van een referentiejaar, toen de P-productie nog onder het P-plafond lag, toegekend konden worden.

 • kleine boer

  Hans ik heb het over verkoop gedeelte van de p rechten en met minder verder dat ouwe aantal vee dat is wat ik schrijf. En dat is wat nu verschillende wat grotere aan het doen zijn. En dat kan met een uitbreiding van toen dus nu heel rendabel. Dat was een vooruitziende blik en kopen er nu grond of iets voor dus herinvestering dus geen belasting. Kijk om je heen gebeurd dichterbij als je denkt ....ps melkquota was ook duur 3500 per koe stal en daar 15000 aan melk bij....en dat was wel rendabel?

 • hansvanbergen

  Omdat als je P rechten toekent aan een datum in het verleden dan mag je de extra koeien die je sinds die datum hebt toch gewoon houden rvo moet die rechten er dan bijgeven. Iedereen had ook meer koeien op 2-7-2015 dan op bv 01-04-2015
  Dat sommigen p verkopen en er iets anders voor kopen hebben knelgevallen niets aan. Hooguit zal een bankroet situatie verder weg geraken

 • Attie

  Bij het vrije melken moet je natuurlijk wel een paar jaar voor een kwartje kunnen melken, zou voor de lnnovatieve ook nog een hele opgaaf geweest zijn.

 • Bennie Stevelink

  Dat is nou net het probleem @Attie, bij het vrije melken (wat nooit en te nimmer toegestaan zou worden) ontstaan torenhoge kosten. Iedereen concurreert tegen elkaar op de voermarkt. Het voer wat aangekocht moet worden is net zo duur als het voer wat op de grootste afstand aangevoerd moet worden. Ook grondgebonden boeren krijgen te maken met hoge kosten door een verplichte luchtwasser vanwege de te hoge veedichtheid.
  Door de steeds hogere veedichtheid zijn er te weinig weiders waardoor er een wettelijk verplichte weidegang komt.
  Door voerschaarste en mestafzetproblemen gaan boeren massaal over op volledige maisteelt. Dit tast het landschap en biodiversiteit aan waar ook weer door wetgeving op ingegrepen wordt.
  Bij dat alles is men ook nog veroordeelt tot melkafzet met de laagste marktwaarde. Deze melk wordt in het buitenland in toenemende mate geproduceerd tegen een veel lagere prijs.
  Op een gegeven moment zal de gehele veehouderij instorten omdat de kosten structureel hoger zijn dan de melkprijs.

 • Alco

  Elkaar beconcurreren op de voermarkt is het enigste wat eerlijk is.
  Zo wordt grondgebonden gestimuleerd en dat dan niet dat weg zetten dat er dan luchtwassers moeten komen.
  Verschillende mestnormen voor gewassen teelt en biodiversiteit wordt ook gewaarborgd.
  Alleen op deze manier kan de concurrentie met het buitenland aangegaan worden.
  En weidegang moet eens verteld worden als de hele dag schoon vreten zoeken uit een onder gescheten voerbak.

 • farmerbn

  Volgens mij mag je wel vrij melken bennie. In plaats van zelf uitbreiden kun je gewoon andere melkveebedrijven kopen (waarschijnlijk ook goedkoper).

 • koestal

  Er komen nog genoeg mooie bedrijven te koop.

 • koestal

  wijze mensen kunnen ook geen ijzer met handen breken.

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.