Commentaar

12 reacties

‘Goed werk van Boer Bart’

Melkveehouder probeerde op zijn eigen bedrijf uit wat er gebeurt als je kalveren bij de koe laat.

Boer Bart doet goed werk. Hij heeft op zijn eigen bedrijf uitgeprobeerd hoe het uitpakt als je kalveren bij de koe laat. Om verschillende redenen een heel waardevol praktijkonderzoek.
Eerst vanwege de uitkomst: het werkt niet. De kalveren worden wild. Bartele Holtrop (Barts’ echte naam) kon ze niet meer te pakken krijgen. Nogal onhandig op een melkveebedrijf. Ook stelt hij vast dat de moederdieren erg lijden onder het zogen; kapotte spenen. Ook hadden ze ‘een flinke jas uitgedaan’.

Dit is een stevig tegengeluid tegen de dierenlobby die menselijke emoties projecteert op veehouderijdieren en het leed van koeien – die gescheiden worden van hun kalf – veel te zwaar aandikt. Zeer terecht zijn achtereenvolgende bewindslieden niet in de valkuil getrapt om hier regels voor op te tuigen.

Oordeel bio-boer komt beter binnen

Er zit nog een goede kant aan het experiment van Boer Bart. Voor het landbouwkritische deel van de samenleving komt juist hij als bio-boer uit niet-verdachte hoek. Zijn oordeel komt daar beter binnen dan dat van gangbare melkveehouders.

Statistisch is dit onderzoek uiteraard niet heel sterk. Het gaat om één bedrijf. Maar de zeggingskracht is groot, vooral ook door de frisse en openhartige communicatie van Bartele. Actiegroep Eyes on Animals heeft nog weerwoord: de boer moet de kalveren regelmatig aanhalen, klinkt het in de Volkskrant. Dan worden ze niet zo wild. Tsja...

Laatste reacties

 • hollandagri

  in de tachtigerjaren hebben wij in de zomerdag ook de kalveren bij de koe in de wei gehad. pluspunt geweldig groeien. nadeel, schuwe kalveren, koe en kalf een week overstuur bij spenen. kalveren verdronken in de sloot. in de winterdag een bende ( hygiëne) in de stal. en in verband met para tbc bestijding zeer onwenselijk.

 • Eyes on Animals

  U kunt uiteraard die opmerkingen over dat contact blijven houden met je kalveren (door ze letterlijk aan te raken) ridiculiseren. Maar het is weinig professioneel want alle boeren die hun kalveren langer bij de koe houden doen dit en voorkomen daarmee het soort problemen die Boer Bart omschrijft. Maar te rade gaan bij en/of leren van collega’s die al langer kalveren met succes bij de koe houden, lijkt geen optie te zijn. Jammer. Want de vraag van consumenten naar melkproducten met deze manier van veehouden, waarbij de kalveren bij de koe mogen blijven zal of u wilt of niet, steeds meer toenemen.

 • Zuperboer

  Dan gaan die paar melkveehouders een gouden toekomst tegemoet en dat is ze gegund........of is het Eyes on Animals er om te doen om de gedomesticeerde veehouderij op slinkse wijze uit te roken?

 • Bennie Stevelink

  De meeste kalveren bij de koe zijn vleesrassen. Die geven zo weinig melk dat het kalf op tijd begint met gras eten.
  Één van de problemen die Bartele Holtrop constateerde was dat de kalveren na spenen erg terugvielen. Dit kan verklaart worden doordat het kalveren van melkkoeien waren. Die geven veel te veel melk. En dan ook nog Jerseys met een zeer hoog vetgehalte. Die kalveren zitten zo vol met melk dat ze geen enkele aandrang hebben om met gras te beginnen.
  Een oplossing zou kunnen zijn dat je kalveren slechts beperkt bij de koe laat, en dan vooral de eerste uren na het melken. Daarna weer gescheiden. Het kalf kan op deze manier minder melk opnemen en begint eerder met gras.
  Hoe je dit arbeidstechnisch rondzet? Ik had begrepen dat Eyes on Animals vrijwilligers werft die hier structureel bij helpen.

 • Bennie Stevelink

  Volgens Eyes on Animals neemt de vraag naar melk van koeien waar het kalf bijloopt steeds meer toe.

  Bij biologisch landbouw zien wij dat zij steeds claimen dat hun producten lekkerder of gezonder zijn. Ook al heeft opeenvolgend wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er qua smaak en gezondheid geen verschil is.
  Toch moet de biologische landbouw dit blijven claimen omdat de consument alleen wil betalen voor fysieke meerwaarde, niet voor productiewijze.
  Die vraag naar melk van koeien waar het kalf bijloopt, waar moet die vandaan komen? Productiewijze is, op enkele uitzonderingen daargelaten, geen koopargument.

 • Klaasvaak

  Als Wakker Dier bij de Jumbo gaat vakkenvullen. Kan EoA natuurlijk niet achterblijven en verwacht ik binnenkort een aanbieding voor professionele kalveropvang met een kalfvolgende visie.

 • Alco

  "Eyes on Animals".
  Veel gekwek, niet gestoord door enige kennis van zaken.

 • farmerbn

  In Frankrijk heb je boeren die de kalveren dagelijks enkele uren bij de koe laten drinken. Dit doen ze om die kalveren als ze dik zijn dik te verkopen. Er is dus best veel info hoe dat je dat moet doen. Het gaat dus niet om fokkalveren maar om vleeskalveren. Een duidelijk verschil.

 • Alco

  @farmerbn.
  Zoals je dat nu zegt denk ik aan (plof) kalveren.
  Eerder slachtrijp zullen we maar zeggen.
  Och "Eyes on Animals" niet aan gedacht?

 • Klaasvaak

  @Alco dat is Frankrijk. Dat is niet erg...

 • PieterXT

  Eyes on animals beweert dat er steeds meer vraag komt naar dit soort melk. Ik meen vaak te horen dat deze mensen vinden dat melk voor het kalf is en niet voor de mens. Moet het ook niet in winkel liggen lijkt me.

 • henkXeye

  Wij houden soms de kalfjes ook bij de koe, maar de kalfjes gaan niet mee de wei in, ze blijven binnen en worden zo niet wild. Als de koeien naar stal komen om te worden gemolken gaan de moeders eerst een tijdje bij hun kalf zodat het kalf kan drinken. De eerste nachten blijven de koeien bij het kalf, daarna hebben ze twee maal per dag gelegenheid om bij het kalf te zijn. Na een tijdje langzaam afwennen. Dit is het lastigste deel, voor sommige koeien levert dit veel stress op. Maar er zijn ook koeien die het wel prima vinden. Uierontsteking of blind melken kan een risico zijn als het kalf steeds uit hetzelfde kwartier drinkt. Het kost ook meer tijd en dat ontbreekt op de meeste bedrijven. Misschien een toeslag op de melk voor kalf bij de koe, net zoals voor weidemelk.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.