Boerenblog

25 reacties

‘Dwang en chantage door belangenbehartigers’

Bestuurders zitten er flink naast in visie en gedrag, zegt melkveehouder Jan Aantjes.

Onlangs stond in een mail van 2 belangenbehartigers onder meer deze inhoud: “Als we als bestuurders onze rug recht houden en de boeren dreigen met melkweigering, krijgen we ze allemaal in het gareel.” Is dat het niveau van belangenbehartiging 2018? Dit is walgelijk. Het is vooral dodelijk voor een proces om zaken op te pakken en te verbeteren.

Elkaar overtuigen doe je met goede argumenten, motiveren kan met extra service of een beloning voor de geleverde extra inspanningen

Bestuurders die denken dat ze met dwang en chantage boeren kunnen bewegen extra regels uit te voeren, zitten er volgens mij flink naast. Elkaar overtuigen doe je met goede argumenten, motiveren kan met extra service of een beloning voor de geleverde extra inspanningen. Niet door chantage of het doen van een graai in uw melkgeld.

Dreigementen van melkweigering

Afgelopen zomer kregen wij ook te maken met dreigementen van melkweigering. Onze melk zou niet voldoen aan alle ‘kwaliteitseisen’ omdat het kruisje ontbrak voor het invullen van de Kringloopwijzer. Wij hebben een natuurinclusief melkvee- en schapenbedrijf waar we met 60 hectare regulier grasland en ruim 60 hectare natuurgronden andere maatschappelijke doelen bereiken dan alleen melk en mest produceren.

Mijn vertrouwen in deze belangenbehartigers en zuivelverwerkers is tot het nulpunt gedaald

Ondanks een legio aan steekhoudende argumenten waarom we de KringloopWijzer niet juist konden invullen, bleef men dreigen en chanteren iets aan te leveren wat onjuist en onmogelijk is en waarvan het uiteindelijke doel onduidelijk is. Mijn vertrouwen in deze belangenbehartigers en zuivelverwerkers is tot het nulpunt gedaald. Dat zal een belemmering zijn om verbeteracties te ondernemen.

‘Een slappe visie’

Als natuurinclusieve ondernemer heb ik uitgekeken naar de visie van minister Schouten op een toekomstbestendige landbouw. Even betrapte ik mijzelf nog op hoge verwachtingen, maar wat een teleurstelling. Een slappe visie, te vergelijken met een stageverslag van een eerstejaars student waarin veel geknipt en geplakt is en waaruit duidelijk blijkt dat deze nooit op het stagebedrijf geweest is. Een dikke onvoldoende, overdoen!

Herkansing voor Schouten

Schouten heeft zich het afgelopen jaar ook van de agrarische sector vervreemd. Ze was onzichtbaar tijdens de droogteramp. Wel kwam zij met torenhoge boetes voor een ontbrekend oormerk omdat hiermee de volksgezondheid in gevaar is. Je zal als ondernemer maar natuurinclusief je vee uitscharen in een begrazingsproject. Dan moet je dagelijks een oormerkcontrole uitvoeren en de dieren binnen 7 dagen vangen en hermerken. Een wolf die je lammeren oppeuzelt en dit niet melden bij I&R kan u duizenden euro’s gaan kosten.

We laten Schouten rustig zitten in de politiek

Minister Schouten kan een herkansing krijgen. Ze kan bij ons stage komen lopen. Elke dag oormerken controleren, distels trekken, ridderzuring steken, snoeien en dan nog het dagelijkse werk tussen de koeien en schapen. Maar we laten haar rustig zitten in de politiek. Dat is beter dan dat zij vertrekt en via de voordeur binnenkomt bij een belangenorganisatie. Want dan wordt ze pas echt lastig.

Laatste reacties

 • safflower

  ze praat van uit hoge toren en totaal geen benul van wat echt speelt en oneerlijk en beeinvloede rapporten blind als waarheid aan nemen. en van uit praktijk ideeen en rapporten geen oor en oog voor heeft. e ja wat een mis stap met haar geschreeuw over i&r en later te verreken haar ongelijk to te geven. dat is pas een slapewas en was toen al duidelijk de verkeerde kapitein. op een schip wat nu echt een koers moet vinden

 • Noordam2

  Jan Aantjes, prima stuk en dat Carola een bijzonder zwakke minister is, is inmiddels erg duidelijk!

 • egbert

  Met de droogte van afgelopen zomer zijn we praktisch allemaal waardeloze kringloopboeren ook in de akkerbouw je bemest naar behoefte maar dan moet het weer wel meewerken. Allemaal mooie theorie.

 • Maas1

  Het gaat hier over dwang en chantage door bestuurders,ik vind dit schokkend als dat zo geschreven is door bestuurders.Je zult maar minister zijn wat dacht je hoe zij dan wel niet wordt benaderd.Laat ik eens heel erg kort door de bocht gaan en dat geld natuurlijk niet voor iedereen.In dit land zie je een twee deling in beleid en uit voering en visie en veronderstelde " waarheid" Ik mag hopen dat we het afgeleerd hebben naar 1940-1945.

 • Attie

  Grondgebonden grasbedrijven moeten eigenlijk gelijk al 3 sterren krijgen, zonder klw!

 • Bennie Stevelink

  De ergste dwang heb ik gezien in mei 2008 toen de NMV/DDB, melkfabrieken dmv blokkades dwongen melk te weigeren van willekeurige boeren, terwijl zij zelf de melk bleven leveren bij DOC.

  De KLW is nodig om CO2 uitstoot te berekenen. De melkveehouderij wordt steeds meer onder druk gezet met de veronderstelde broeikasgas uitstoot. Met de KLW krijgt men cijfers in handen waarmee men een weerwoord kan geven.

 • kraats

  spreekbuis van haar (linkse) ambtenaren ...
  Daarom laten we zorgen dat er weer boeren-verstand jongens komen die zich opwerken binnen het linkse natuurbolwerk van het ministerie en meebepalen wat het beleid wordt de komende dertig jaar.
  Wie stelt zich beschikbaar ??

 • JC Vogelaar

  Bennie Stevelink.
  Met de Kringloopwijzer kun je de Co2 uitstoot echt niet berekenen dat fabeltje kun je vrij eenvoudig doorprikken.
  Met de KLW kun je hoogstens een inschatting maken met een foutmarge van +50% en min 50% of zelfs meer.
  De Kringloopwijzer is een geweldige afleidings manoeuvre en een prachtige werkverschaffing voor adviseurs. En de zuivelondernemingen hebben weer een vinkje op het lijstje staan.

  Iedereen die de de praktijk een beetje kent weet dat de KLW alles behalve nauwkeurig is.
  Het is ook een enorme valkuil want er wordt een nauwkeurigheid geveinsd die er in werkelijkheid niet is.

 • waldpyk

  Tjeetje heer Stevelink, om nou gelijk U afkeer van de NMV/DDB bij deze column te betrekken…..

  De KLW/BEX is natuurlijk vooreerst in het leven geroepen om de intensieve boeren uit de wind te houden. Pas later kwamen daar milieuredenen bij.

 • Attie

  Nou Bennie, de lto worst om extra fosfaat door klw is anders aardig opgetrokken, en komt er ook vast niet. Laat je niks wijsmaken!

 • Firma Vellenga

  Wat wij weten van 2008 is dat we samen met andere boeren bij de melkfabriek hebben staan staken voor te lage melkprijzen... Hierdoor moest de melk naar andere fabrieken toe om te verwerken.... Er is verder niets mee gedaan, thuis wel boze gezichten van collega's hoe we dat hadden kunnen doen. Was ook meteen de laatste zichtbare staking onder de boeren

 • Tuig

  Vellenga, bij je eigen melkfabriek staan protesteren hoop ik. Er waren ook van die grappenmakers die een fabriek blokkeerden waar ze zelf niet aan leverden. Probleem met melkveehouders was en is dat ze altijd recht menen te hebben op een hoge prijs. Als er veel te veel geproduceerd wordt dient de fabriek toch veel te betalen.

 • Bennie Stevelink

  De KLW zal op individueel niveau best onnauwkeurig zijn. Maar als de afwijkingen naar boven en beneden redelijk gelijk zijn vallen ze tegen elkaar weg waardoor de collectieve cijfers wel bruikbaar zijn.
  Hetzelfde als met het ureum onderzoek in melk: dat heeft ook een behoorlijke afwijking naar boven en beneden. Maar met 120 metingen per jaar ontstaat er een betrouwbaar cijfer.

 • agratax(1)

  Het doet er niet toe waar we over praten, zolang we maar voldoende vinkjes op ons -controle- vel hebben staan, zijn we goed bezig. Met goed bezig bedoel ik; "Is de veiligheid (voedsel, dierwelzijn, arbeidsomstandigheden etc.) gewaarborgd". Zelfs als de vinkjes behoren bij onderwerpen, die echt niets toevoegen aan de veiligheid of reinheid van het product. Lang leve de ellen lange controle vellen en vinkjes controlerende beambten. Of moet ik zeggen vinkjes bedenkende managers?? De maatschappij zou meer gebaad zijn bij -meer onderling vertrouwen-. Helaas in de moderne wereld draait het om Invul Oefeningen en vertrouwen in elkaar is verder weg dan ooit.

 • Firma Vellenga

  (Tuig, ja, wel bij de eigen melkfabriek. Om bij een andere te staan was ook niet netjes. Het ging ook niet zo zeer om de melkprijs maar uit onvrede hoe alles ging. Net zoals het nu gaat . Alles is in 10 jaar wel heel erg veranderd.)

 • farmerbn

  In hoeveel landen hebben ze de de klw? Alleen in Nederland? Nou, dan zullen de afnemers van zuivel die klw wel erg belangrijk vinden.

 • a van Gerwen

  dus @bennie, als je een gemiddelde neemt van veel onbetrouwbare waardes krijg je uiteindelijk een betrouwbare waarde. Geloof je het zelf?

 • mart

  De consument snapt al helemaal niets van de Nederlandse landbouw politiek laat staan de Verplicht Kringloop wijzer van FCDF. Maar owe dat je hier in de waarheid invult dan hangt er wat boven je hoofd "Melk Weigering"

 • Alco

  We hebben simpel gezegd een waardeloze belangenbehartiger.

 • 344412

  Welke mail? Welke belangenbehartiger? Roddel.

 • koestal

  Marc Calon zat er ook heel erg naast. Met al z,n,, fraudegevallen''.

 • koestal

  We worden door onze,,belangenbehartigers '' onder de neus gewreven dat we grote vervuilers zijn ,ze denken dat we dan door hun te ,,gebruiken'' zijn .

 • koestal

  De ,,belangenbehartigers'' zijn op een royale vergoeding uit,en wij maar betalen.

 • RIEN65

  (Onlangs stond in een mail van 2 belangenbehartigers...)
  Een beetje een raar begin om een column te starten. Noem dan man en paard. Maar ga geen dingen suggereren die helemaal niet bestaan.

 • j.verstraten1

  Welke belangenbehartiger kan ook melk weigeren? Of welke melkafnemer is ook belangenbehartiger?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.