Boerenblog

‘Strategie bepalen tijdens de hitte’

De hitte houdt ons bezig. Er groeit niks en de mest gaat niet weg. We bekijken scenario’s die ons wachten.

Pffff, ik heb het gehad. Veel regen ben je heel gauw zat, maar na maanden van droogte en temperaturen van 30 graden verlang ik wel naar wat verkoeling.

En niet alleen ik. De kalveren zijn er ook wel klaar mee. Maar met goede isolatie, veel water drinken en luchtverplaatsing hebben ze in de middag siësta en beginnen ze ’s avonds weer te leven. Wij passen ons daar maar een beetje op aan.

‘Italiaanse meiden hadden kritiek dat onze kalveren niet buiten komen, maar ze wonen zelf in een flat in Milaan’

We hadden vorige week een internationale club van scouting (tussen 16 en 21 jaar) uit heel Europa op ons bedrijf. Ik stond verbaasd hoe wij door sommigen van hen werden bekeken. 3 Italiaanse meiden waren verbaasd dat onze kalveren niet buiten komen. Maar ze wonen zelf in een flat in Milaan en zijn amper buiten leven gewend.

Ze beseffen niet dat een kalf met dit weer blij is dat het binnen staat. Maar dat is ook zo als het regent of als het 10 graden vriest. Dan vallen nogal wat dagen af om lekker buiten te zijn.

Discussie graag, maar dan moet er wel wederwijds begrip zijn’

We werden het niet eens samen. Onze kalveren hadden geen last van hittestress, maar deze dames wel. We gaan graag in in discussie en proberen voor elke mening begrip op te brengen, maar dan moet dat wel wederzijds zijn.

Verschillende scenario’s doornemen

Tijdens deze hitte kunnen we op het koele kantoor de middagen ook een beetje nuttig maken. Zoals: wat zijn de strategieën nu alles een beetje in een impasse zit. Er groeit niks en de mest gaat niet weg. Hoe gaan we hier het komende half jaar mee om? Je moet dan verschillende scenario’s doornemen.

‘Je weet nooit of je het goed doet, maar denk in ieder geval over mogelijke scenario’s na’

Zo zei een collega dat hij gewoon minder kalveren wil opzetten. Een ander had voor de komende 6 maanden juist een hoop voer gekocht omdat hij verwacht dat prijzen nog meer gaan stijgen. Je weet nooit of je het goed doet. Maar als je er over nagedacht hebt, ben je al een heel eind verder.

Uitbreiding aantal kalverplaatsen

Boerderij schreef recent over een uitbreiding in het aantal plaatsen. Ik denk zelf dat dit voor een groot deel komt door minder leegstand. Maar na alle fosfaatperikelen is hier ook wel wat gaande.

Boerderij schreef recent over uitbreiding in het aantal plaatsen. Luijerink denk dat dit voor een groot deel komt door minder leegstand.
Boerderij schreef recent over uitbreiding in het aantal plaatsen. Luijerink denk dat dit voor een groot deel komt door minder leegstand.

Het zou heel goed kunnen dat de overheid de kalverhouderij ook aan banden legt. Het is samen met de geitenhouderij de enige sector die geen dierrechten heeft. Alleen al de mogelijkheid dát er ooit wat zou kúnnen komen, geeft sommige ondernemers de impuls om toch te investeren in kalveren. Of er nu wat verdiend wordt of niet. We willen ze hebben, want stel je eens voor...

Rust is nodig

De kalversector is in handen van een paar grote en kleine slachterijen/integraties. Die willen de markt blijven regisseren door te zorgen dat afzet en productie redelijk op elkaar afgestemd zijn. Daar past geen grote uitbreiding in. Maar het kan zomaar dat we een tijd krijgen dat we beter geen kalveren kunnen hebben.

‘Als overheidsingrijpen op de loer ligt geeft dat altijd onrust’

Ook hier zie je dat overheidsingrijpen op de loer ligt. Dit geeft altijd onrust. Je hoort gewoon een bedrijfseconomische analyse te maken en daarop strategische beslissingen te maken.

Rust is juist nodig. Rust op de vleesmarkt, rust op de voermarkt, rust op de mestmarkt. We hoeven geen vette marges te halen. Het gaat om een structureel mooie belegde boterham. Al zou het voor mijn postuur beter zijn als het een droge was. Het is fijn om een speklaagje te hebben voor magere tijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.