Redactieblog

6 reacties

Regulering melkaanvoer kent 2 kanten

Om de zuivelmarkt een stabieler evenwicht te geven, kan melkregulering helpen. Maar door de verdeeldheid onder boeren blijft het bij plannen.

In Nederland en Europa zijn NMV, DDB en EMB al jaren voorvechters van invoering van een (Europees) melkreguleringssysteem. Doel is meer evenwicht brengen in de markt van vraag en aanbod van melk, Met als gevolg een redelijke stabiele opbrengstprijs voor veehouders zodat ze economisch kunnen boeren.

‘Zelfs in de VS – waar vrije handel zo belangrijk is – wordt gesproken over vrijwillige collectieve beperkingen’

In de VS is tijdens een recente brainstormdag onder boeren, toeleveranciers en verwerkers al een melkreguleringsplan besproken. Daar kwam nog niks definitiefs uit. Maar het is een teken aan de wand dat er in een land als de VS – waar vrije handel en ondernemerschap hoog in het vaandel staan – wordt gesproken over vrijwillige, colectieve beperkingen. Ook hier is economie de drijfveer, want de laatste jaren wordt door melkveehouders geen droog brood meer verdiend. Een systeem dat tot betere prijzen leidt is nodig, zo lijkt de algemene mening.

Zowel in de VS als in Europa wordt gesproken over melkregulering. Maar het eens worden is lastiger.
Zowel in de VS als in Europa wordt gesproken over melkregulering. Maar het eens worden is lastiger.

Focus op producten met toegevoegde waarde

Het plan toont paralellen met Europa en zelfs ook met Nederland. Immers, FrieslandCampina zet ook in op regulering van de melkstroom. Niet zozeer om een hogere melkprijs te halen, maar meer om te kunnen focussen op producten met toegevoegde waarde. Het is dan ook de bedoeling om het aandeel melk dat ‘over’ is – met lage of zelfs negatieve marge – te verminderen. Uiteindelijk zou dat dan ook weer tot een hogere melkprijs moeten leiden.

‘Voor het quotumeinde waren inkomens relatief stabiel, nu wisselen prijzen en fosfaat is het nieuwe melkquotum’

Duidelijk is dat regulering wel degelijk effect heeft op pieken en dalen van de melkprijs. Canada is een goed voorbeeld. En wat te denken van het eigen quotumtijdperk. Toen was er een stabiel inkomen. En wie wilde groeien, kocht quotum. Dat was de beperkende factor. Zo is het nu niet; prijzen wisselen en fosfaat is het nieuwe melkquotum.

Lastig boeren op één lijn te krijgen

Waar in de VS de discussie loopt, is dat in Europa en Nederland ook zo. Maar regulering betekent beperking en juist ondernemers die kansen zien om uit te breiden, worden beperkt. Die botsen ook hier op de plannen van FrieslandCampina. Wie toch niet wil groeien of wilde plannen heeft met het bedrijf vindt regulering niet zo’n probleem.

Dat de EMB-plannen nog niet geleid hebben tot een daadwerkelijke Europese regulering heeft te maken met het verschil van insteek van de individuele boeren.

Ook wordt het lastig om dat via Brussel te regelen. Want dan moeten er 28 EU-landen zijn die dit zien zitten. Waarschijnlijk komen die, samen met de boeren, nooit op één lijn. Als dat in de VS ook zo gaat, zal het plan voor melkregulering ook daar niet meer dan een plan blijven.

Laatste reacties

 • el

  Melkveehouders, kikkers in een kruiwagen!

 • JC Vogelaar

  Beste Wijnand,
  Wellicht is het handig om het melkprijs verloop van 2000 tot 2018 op een rij te zetten.
  Je zult dan zien dat dat de melkprijs altijd aan schommelingen onderhevig is geweest ook ten tijde van de qoutering.
  De mensen die geloven dat een productieregulering in Europa laat staan in Nederland zal leiden tot een stabiele melkprijs terwijl de markttoegang tot de EU redelijk open is , die mensen (waaronder jij dus) hebben geen begrip hoe de markt werkt. Canada heeft naast een qoutering een sterke bescherming aan de buitengrenzen die de import van melk tegenhouden een bescherming die er in de EU niet is en voorlopig ook niet meer gaat komen.
  Natuurlijk RFC de keuze maken om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te produceren echter het grote volume wat er nu nog steeds in commodity zit zal de internationale melkprijsbewegingen niet ontlopen. Dat was ook ten tijde van de quotering en met enige marktbescherming aan de buitengrenzen niet het geval.
  JC

 • koestal

  De VS wil geen melk of zuivel meer uit Canada,omdat de Canadese melkveehouders beschermd en gesubsidieerd worden door hun overheid,Donald Trump vindt dit valse concurrentie.Inde staat Wisconsin gaan veel melkveehouders failliet,doordat zuivelfabrieken de melk niet meer willen ophalen omdat ze genoeg melk hebben.

 • Klaasvaak

  Toen kon je quotum kopen en groeien. Nu kun je fosfaatrechten kopen en geen drup extra leveren....

 • Alco

  En hoe moet het met boeren die geprocedeerd hebben en nu toch de goedkeuring kregen en dus ruimte hebben.

 • witrug123

  klaasvaak,zit dus bij de verkeerde fabriek...…………...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.