Boerenblog

6 reacties

‘Melken zonder beperkingen in Rusland’

Opvallend hoe de Russische melkveehouderij flinke stappen zet op managementgebied.

Onlangs ben ik met de bedrijfseconomische studieclub uit Giethoorn en omstreken in Rusland geweest om te kijken hoe de Russische melkveehouderij erbij staat.

Het is duidelijk dat de Russische melkveehouderij hard vooruit gaat en stappen heeft gezet. Bedrijven als Eko Niva en Molvest bouwen de ene na de andere nieuwe stal voor 1.000, 2.000 en meer koeien. Ze bouwen ze niet alleen maar hebben ook het management verbazing wekkend goed onder de knie.

Russische melkveebedrijven worden niet geremd door melkquota, fosfaatquota, bouwblokken en milieu-eisen

Ze worden niet geremd door melkquota, fosfaatquota, bouwblokken en milieu-eisen. Integendeel, als je minder koeien gaat houden word je gestraft. Als je braakland met veel biodiversiteit verandert in mais, gras of een andere monocultuur, krijg je een pluimpje van de Russische overheid. Ook krijg je subsidies op het kopen van koeien, melkmachines en per liter melk. Ook is er een programma van rentesubsidies.

Verander je braakland met veel biodiversiteit in mais of gras, dan krijg je een pluimpje van de Russische overheid

Dit stimuleringsprogramma is succesvol. Er komt meer en meer goede kwaliteit melk, wat lijdt tot prijsdalingen. De melkprijs is nu gezakt van € 45 naar € 35 per 100 kilo. Dat wordt als dramatisch ervaren, veel bedrijven komen in de problemen.

Russisch melkveebedrijf zoekt (overname)partner

Ook een bedrijf op 200 kilometer van Moskou heeft veel last van de melkprijsdaling en zoekt nu een partner. Het bedrijf heeft 1.200 hectare en kan dus ruim 1.200 koeien melken. De stal voor 120 koeien is zo goed als klaar en de tweede stal voor nog eens 120 koeien moet nog omgebouwd worden. Er is een bouwblok van ruim 5 hectare. Dat kan eenvoudig uitgebreid worden.

Mede door deze melkprijsdaling komt de financiering van de koeien niet rond. De huidige eigenaar zoekt een partner om de koeien te financieren of om het bedrijf geheel of gedeeltelijk over te nemen.

Tekst gaat verder onder de foto‘s


 • De eerste stal is klaar inclusief stalinrichting en twee robots. - Foto's: René Kremers

  De eerste stal is klaar inclusief stalinrichting en twee robots. - Foto's: René Kremers

 • Rond de boerderij ligt ongeveer 700 hectare grond, opgedeeld in grote percelen en in goede conditie.

  Rond de boerderij ligt ongeveer 700 hectare grond, opgedeeld in grote percelen en in goede conditie.

 • Het gebouw met kachel, tanklokaal, kleedruimtes en kantoor is ook klaar op wat kleine details na. Er is een videosysteem aangelegd om alles in de gaten te houden.

  Het gebouw met kachel, tanklokaal, kleedruimtes en kantoor is ook klaar op wat kleine details na. Er is een videosysteem aangelegd om alles in de gaten te houden.

 • Op het bedrijf is voldoende voer aanwezig.

  Op het bedrijf is voldoende voer aanwezig.

 • Op grotere afstand van de boerderij liggen enkele grote en kleine percelen die lang niet gebruikt zijn en opgeschoond moeten worden. Misschien tellen deze percelen mee voor de biodiversiteit van Nederlandse bedrijven.

  Op grotere afstand van de boerderij liggen enkele grote en kleine percelen die lang niet gebruikt zijn en opgeschoond moeten worden. Misschien tellen deze percelen mee voor de biodiversiteit van Nederlandse bedrijven.

Kans voor ondernemers: onbelemmerd melken

Melken zonder belemmeringen? Dan is dit Russische bedrijf een unieke kans. Voor informatie over dit bedrijf en/of informatie over Rusland en/of Oekraïne, neem contact op met Difco International.

Laatste reacties

 • koestal

  Echt wat voor Nederlandse boeren die vooruit willen en uitbreiden willen,toekomst zonder grenzen.

 • Noordam2

  de aktie van van Baalen en andere idioten een aantal jaren geleden in de Oekraine
  die uiteindelijk de boycot opleverde en export verbood naar Rusland blijkt voor Rusland een zegen. waar het de EU boeren en tuinders vele miljarden kost aan gederfde export inkomsten waar geen enkele vergoeding tegenover staat is Rusland heel erg zelfvoorzienend geworden. Dat gaat ze goed af en is tevens een impuls voor hun economie.
  het is de Russen overigens gegund.

 • RIEN65

  Wel leuk een Difco als Nederlands bedrijf dat geen Nederlandstalige site heeft.

 • farmerbn

  Als Difco dat bedrijf eens zelf gaat kopen en laat zien hoe het moet en kan. En als het gekkenwerk is om in te stappen , moet Difco ook geen koper zoeken.

 • Vhouder

  over paar jaar drukken die russen ons van de markt

 • info337

  Rien65, bewuste keuze. Wij focussen op het leveren van goederen en diensten aan bedrijven die actief zijn op opkomende markten. Daar ben je geen Nederlands voor nodig. Ik denk dat ik er nog maar eens op terug kom in een aparte weblog, want wij hebben veel kennis en ervaring in Nederland maar omdat we te veel in het Nederlands doen kunnen we niet of te weinig concurreren in het buitenland.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.