Boerenblog

24 reacties

‘Koeien zouden in deze hitte binnen moeten blijven’

Het is weer een warme dag. Het is schipperen om de koeien gezond en op productie te houden. En wie staat er aan de deur? De Qlip-controleur voor controle op weidegang. Dat bedenk je toch niet?

Het is heet, er is weinig eten in de wei. In de serrestal is het gelukkig aangenaam. Uit oogpunt van dierenwelzijn zou je als sector de koeien overdag binnen moeten laten. Maar dat lijkt onbespreekbaar. De (coöperatieve) zuivelfabrieken, met melkveehouders in het bestuur, sturen net als andere jaren gewoon de controleurs van Qlip op pad om de weidegang te controleren.

Later melken en binnen voeren

Onze koeien zijn ’s nachts buiten en overdag kunnen ze kiezen. Toen het waaide, waren ze buiten, maar de laatste week blijven ze tot 16.00 uur binnen. We melken nu later, nadat de koeien in de wachtruimte onder de douche hebben gestaan. Daarna gaan ze naar buiten. Er staan nog klavers in de wei, maar veel is het niet. We voeren volop binnen.

Het is idioot dat er nu op weidegang wordt gecontroleerd

En dan staat de Qlip-controleur aan de deur voor de controle op weidegang, met de normale vragenlijst, niets aangepast vanwege de hitte. In de toelichting kan de controleur opmerkingen plaatsen, maar uiteindelijk gaat het gewoon om het rijtje ‘ja/nee’. Een aantal koeien liep buiten en uit alles bleek weidegang, dus goedgekeurd. Maar het is idioot dat er nu op weidegang wordt gecontroleerd.

‘Er is overleg over’

Ik heb Qlip gebeld en gevraagd waarom ze controleren bij deze droogte. De Qlip-mevrouw vertelde dat ze oog hebben voor de droogte en dat het niet overal in het land hetzelfde is. Ik zei dat het beter is om te controleren of de koeien naar binnen kunnen. Maar Qlip gaat niet over de vragenlijst. Die komt van Stichting Weidegang. Dus Stichting Weidegang gebeld. ‘Ja’, is het antwoord. ‘We houden het in de gaten, er is overleg over.’ Nu nog overleggen of het wel heet is ? Hier is niets te verwachten. Ik zei dat het vanwege dierenwelzijn beter is, om te controleren of koeien binnen kunnen. Helaas, zij gaan niet over dierenwelzijn. O, maar volgens mij betalen consumenten toch meer voor weidemelk, omdat ze er op rekenen dat dat beter is voor de koe? Dat wist ze niet, dat is niet hun werkterrein.

De koe in de wei is een kenmerkend onderdeel van het Nederlandse landschap

Inderdaad, het doel van Stichting Weidegang is: de zichtbaarheid van koeien in het Nederlandse landschap stimuleren door weidegang te ondersteunen. De koe in de wei is een kenmerkend onderdeel van het Nederlandse landschap. Niets over dierenwelzijn, weersomstandigheden, eten of bodem. Wel bestuursleden vanuit zuivel, dierenbescherming en natuurmonumenten, maar geen oog voor koe, bodem en veehouder. Het is de wereld op zijn kop.

Ga naar buiten

Beste zuivelwereld, ga naar buiten. Vertel consumenten dat weidemelk alleen mogelijk is als de weersomstandigheden het toelaten. En verlaag het aantal verplichte weidedagen als er extreem weer is. Ja, dat is heel ingewikkeld en arbitrair, ik weet het, Maar weiden bij hitte, droogte of wateroverlast kan ook niet.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Uit boven staand artikel blijkt "De hele wereld is verzeilt geraakt in een brij van bureaucratische regels, met even zoveel bureaucratische controle lichamen. Niemand blijkt meer te weten waarom hij controle uitvoert op zijn onderdeel van een groter geheel. Op deze wijze denkt de politiek de wereld Veiliger en Leefbaarder te houden. Maar bovenal meer begrip te kweken bij de gecontroleerde groepen in de samenleving. Het betreft niet alleen boeren, maar ook middenstanders en ja elke burger wordt dit bureaucratische spook achter volgt. De ombudsman heeft er zijn hanen vol aan en loopt ook tegen dezelfde betonnen muur als de burgers in bureaucratia (het leukste land).

 • Piet Piraat

  Een duimpje omhoog voor je verhaal. Daar begin ik mee. Dan hebben we het nog niet eens over het verschil in temperatuur in Nederland. Hier in het zuid oosten van het land is het ook erg droog, net al bij jullie. Maar hier is het inmiddels zo dat regionaal de hittegolf al meer dan 23 dagen duurt. Het koelt gewoon niet af. Ik zou graag hier uitleggen wat ik vind van dat volk van stichting weidegang. Maar ik ben bang dat dat niet door de redactie op prijs wordt gesteld.

 • Marja,
  Jullie zijn toch goedgekeurd. Waar maak je je druk om? Daar is het veel te warm voor. Het was gekker geweest als controleur/stichting weidegang geëist had dat alle dieren in de brandende zon buiten liepen.

 • kleine boer

  Hier word beregend en nachts koeien naar buiten elke dag nieuw perceel dat overdag is beregend dus er is hier gewoon weide melk kan ik ff vangen.....

 • rub2

  Gewoon gelijk trekken die handel, weidegang of niet, alleen het controleren en alle extra kosten voor weidegang en diergezondheid weegt niet op tegen opstallen. Kies maar lekker wat je wil!

  Laten we het dan nog maar niet over alle ergernis hebben.

 • Vhouder

  die controleur buiten vol in de zon vastbinden over 6 uur binnen laten

 • Firma Vellenga

  Ook de complimenten van onze kant Marja. Ik kan me uw frustraties zo goed indenken. Veel collega's komen niet meer in actie ze zijn al zo vaak tegen tegenstrijdigheid aangelopen ze reageren niet eens meer. Ik ben blij dat u er nog wel achteraan gegaan bent. Ook al weten we dat het niks uit haalt. Het is soms niet te bevatten

 • veelust

  Goed verhaal Marja en we begrijpen het allemaal, maar we wonen nu eenmaal in Nederland en dat moet vol zitten met onzinnige regeltjes verzonnen vanachter bureautjes. Dan nog te bedenken dat er ook nog organisaties zijn die de koe naar buiten doen wettelijk willen verplichten en nog gekker, die noemen zich dierwelzijnsorganisaties. De wereld op zijn kop.

 • Alco

  Doe niet zo moeilijk.
  Weidegang is gewoon voor het imago, dat het nu niet zo gemakkelijk kan is een overmacht.
  Waar iedereen wel begrip voor heeft.
  Maar wat veel mensen wringt is dat de weidegang propaganda meestal gepresenteerd wordt als zijnde het beter en dat is pertinent niet waar.
  En dat wil men nu even laten weten!!!

 • frl

  Valt mij echt mee hoe goed de koeien nog weiden, dag en nacht.
  Ik heb de draad nooit dicht maar tot nog toe zijn ze nog maar 1 keer eerder in de middag in de stal gekomen ( vorige week donderdag )

 • winden

  Marja het is goed dat je gecontroleerd ben het gaat niet om de gene die beweiden om te weiden. Het gaat er om dat er genoeg zijn die weiden met de klok alles voor de premie als ze maar geen minuut te lang buiten lopen. Want dat kost geld. Maar wat kost zo een poortje en de loonwerker en de diesel om het gras thuis te krijgen en de mest op het land. En ja bij ons eten ze nu ook nog maar 1 kg ds buiten snachts want ze kunnen vrij in en uit. Maar toen er nog volop gras was was het niets op stal alleen een beetje brok. En die 720 uur die hebben we al met 36 dagen weide gang .

 • kleine boer

  De conrole is er voor degene die de zaak flessen en profiteren vd premie van een echte beweider....dat kan ook gewoon met dit weer zoals bij mevr hierboven het was gewoon in orde ze maakt er zelf een probleem van. Hoe meer nep beweiders gepakt worden hoe beter. Geef je niet op als beweider krijg je ook geen controle .

 • Bennie Stevelink

  Marja, wat doe je toch onnodig moeilijk. De Qlip inspecteur heeft het toch goedgekeurd? Hij vond het toch prima dat je de koeien ‘s nachts naar buiten doet? Wat is het probleem?

 • flinkert

  Marja, goed verhaal dat pijnlijk aangeeft hoe onpraktisch bepaalde omstandigheden door verschillende instanties in een veel te strak keurslijf beoordeeld wordt. Ik heb me vorige week al behoorlijk verbaast over de uitspraak van Stichting Weidegang dat er vooralsnog onvoldoende redenen waren (lees: er staat nog redelijk voldoende gras............) om de weidegang normering bij deze bijzondere omstandigheden onder de loep te nemen, terwijl er toen al (bijna) nergens meer normaal weidegras was en vele koeien al werden binnen gehouden.

 • 200113528

  frl:

  slechte stal zeker bij ons willen ze al 4 weken niet meer naar buiten. Wel terecht dat ze contyroleren er zijn er die hem open laten staanen gewoon gokken. Vind de boeren die koeien binnen houden beter als die ze naar buiten doen bij +28 graden. en die uren halen we toch wel als het straks regent kunnen de koeien naar buiten 24 uur per dag

 • frl

  200113528
  Hoezo slechte stal , stal 50 bij 17 meter geïsoleerd dak en gevel , goothoogte 4 m , zijwand opening 3 m en 4 grote deuren heerlijk klimaat.

 • kleine boer

  Frl draai het maar om waar ze graag binnen zijn hebben het beweiden niet in orde en slecht gras ....en verwende koeien....

 • koestal

  Wat een bureaucratie ,het lijkt wel Den Haag

 • gjh

  Marja het wordt tijd dat we Qlip en stichting weidegang eens 6 uur in de brandende zon zetten En als ik de naam Qlip hoor moet ik aan de oorlog denken.

 • koestal

  De Qlip ambtenaren binnen houden,is goed voor hun eigen gezondheid,ze kunnen maar zo een zonnesteek op lopen.

 • koestal

  waar zijn de weidecoaches ?

 • bluemink

  Nachtweiden een prima alternatief

 • j.verstraten1

  Wij hebben vorige week ook controle gehad. De controleur was zeer praktisch ingesteld en controleerde vooral op juiste wijze van administratie en of er mestflatten in het perceel en koepad aanwezig waren en had er alle begrip voor dat om 4 uur 's middags er geen koeien buiten liepen.
  Daarnaast is 120 dagen weiden dit jaar vooralsnog geen probleem. Tenzij je eerst alles 1 of 2x hebt gemaaid en het weer straks omslaat naar te nat. In 2016 hebben wij veel wateroverlast gehad waardoor de koeien 3x noodgedwongen opgestald stonden. Het najaar maakte veel goed.

 • koestal

  j.verstraten1,er zijn blijkbaar ook nog redelijke controleurs !

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.