Redactieblog

4 reacties

‘Fosfaatrechten verleasen met belastingvoordeel’

Leasing met koopoptie kan financieel aantrekkelijk zijn voor de verkoper. Inkomsten worden dan over meerdere jaren gespreid.

Melkveefosfaatrechten zijn geld waard. Bij verkoop wordt er veel winst mee behaald. De boekwaarde van de per 1 januari verkregen rechten is immers nihil. De hele opbrengst is winst. Veel winst betekent normaal gesproken veel belasting. De koper kan natuurlijk op de investering gaan afschrijven; dat levert weer een belastingvoordeel op. Maar daar heeft de verkoper niets aan.

‘Een eenmalige hoge piek in het inkomen wordt in deze constructie vermeden’

Er zijn echter meer mogelijkheden dan een eenvoudige verkoop van de rechten. Bijvoorbeeld leasing met koopoptie. Deze mogelijkheid kan de verkoper veel belastingvoordeel opleveren.

Als die kiest voor een leasecontract met optie tot koop worden inkomsten over meerdere jaren verspreid. Dat vermijdt een eenmalige piek in het inkomen. Ook voorkomt het dat de boer tegen de hoogste tarieven in de inkomstenbelasting moet afrekenen.

Leasing met koopoptie kan financieel aantrekkelijk zijn voor verkopers van fosfaatrechten.
Leasing met koopoptie kan financieel aantrekkelijk zijn voor verkopers van fosfaatrechten.

Ook voordelen voor de huurder

Deze mogelijkheid kan ook voor de huurder voordelig zijn omdat de koper zijn verplichtingen over meerdere jaren verdeelt. Dat levert de huurder een liquiditeitsvoordeel op en bespaart wellicht een gang naar de bank.

‘Belastingvoordeel kan tot ruim 28% oplopen als de verhuurder bijna AOW-gerechtigd is’

Hoe groot het belastingvoordeel van deze variant is, verschilt van geval tot geval. Maar dit kan tot ruim 28% oplopen als de verhuurder tegen de AOW-gerechtigde leeftijd aanzit. Deze variant is daarom zeker het onderzoeken waard.

Richtlijn met fiscale gevolgen

Lease met optie tot koop komt in heel veel sectoren voor. Denk bijvoorbeeld alleen al aan lease van bedrijfsauto’s. Maar de fiscale gevolgen van dit soort contracten zijn niet bij voorbaat duidelijk. Daarom heeft de Belastingdienst in het verleden in twee besluiten aangeven wat de fiscale gevolgen zijn van dit soort overeenkomsten. Deze besluiten kunnen ook in geval van lease van fosfaatrechten met koopoptie als richtlijn dienen. Het is daarom aan te raden om de overeenkomst af te stemmen op deze besluiten.

‘Het is een voorwaarde dat de vaste leaseperiode aan termijnen gebonden is’

Wat voorbeelden. De verhuurder moet fiscaal eigenaar blijven en restwaarderisico lopen. Daarnaast moet het bedrag van de koopoptie in relatie tot de waarde in het economisch verkeer worden bepaald bij het aangaan van het contract. Een andere voorwaarde is dat de vaste leaseperiode aan termijnen gebonden is.

Al met al is lease van melkveefosfaatrechten met optie tot koop zeker het overwegen waard. Het kan een – fors – belastingvoordeel opleveren.

Laatste reacties

  • als er dan maar geen 10 % afroming is per jaar??

  • fokkeapuolenboer

    Aan wie behoren de fosfaat rechten huurder of de eigenaar vande grond?

  • mts van oosten

    Ik zou het zo niet durven zeggen.maar ben bang dat hier gerechtelijke uitspraken over komen.en dat het dan net als destijds met het melkkwotum ieder de helft gaat worden

  • koestal

    Dit wordt een juridisch probleem

Of registreer je om te kunnen reageren.