Commentaar

19 reacties

‘Exodus leden FrieslandCampina: van fijn naar pijn’

Vertrek van ledenmelk doet FrieslandCampina steeds meer pijn, maar niet bedrijfsmatig.

De top van FrieslandCampina (RFC), zowel directie als bestuur, mag zich wel eens stevig achter de oren krabben. De uittocht van leden wordt zorgwekkend. Daarbij is nog niet eens het vertrek van ledenmelk in kilo’s het probleem. Nee, het voorheen ijzersterke imago onder de leden is tanende. De leden krijgen steeds meer het gevoel een loser te zijn. Ze leveren immers aan een partij waarvan de leveranciers naar alle kanten uit- en wegvliegen. Aan een club dus waarin een almaar groeiend deel van de eigenaren geen heil meer ziet.

Veel redenen voor vertrek

Het lijkt erop dat dit jaar rond 250 miljoen kilo ledenmelk een andere afnemer krijgt, meest A-Ware. In eerdere jaren vertrok minder dan de helft. Puur bedrijfsmatig gezien is vertrek van ledenmelk voor RFC een opsteker. Minder melk met verlies verwerken of goedkoop moeten doorleveren aan andere fabrieken, hoera! Dat er eigen vermogen uitbetaald moet worden, is iets minder aangenaam, maar geen onoverkomelijk probleem.

‘Met uittreedpremie en vrijkomend ledenkapitaal zijn fosfaatrechten aan te schaffen’

De redenen die de uittreders hebben, zijn legio. Een deel ervan heeft zuiver financiële motieven. De uittreedpremie van € 5 per 100 kilo melk plus het vrijkomende ledenkapitaal maakt aankoop van fosfaatrechten mogelijk waar de bank die niet wil financieren. Daar is onder de huidige coöperatieve regels geen kruid tegen opgewassen. Het is wel zaak als coöperatie wat kruiden te zaaien, want deze drijfveer zal de komende jaren zeker niet verminderen.

Wie betaalt, bepaalt

Een tweede zeer grote bron van ergernis is de regelzucht van RFC rond de directe bedrijfsvoering van de veehouder. Formeel kondigt de NZO veel regels aan, maar iedereen weet wie daar het meeste aan betaalt en dus bepaalt: RFC. Regels algemeen opgelegd zonder vergoeding van kosten. Die systematiek is eindig, reden voor de opkomst van veel melkconcepten. En juist daarin is RFC geen koploper.

En als klap op de vuurpijl de – dreigende – invoering van een fabrieksquotum, die bedrijfsgroei voor velen aan banden legt. Diverse veehouders zeggen dat ze, als die regeling ongewijzigd doorgaat, de al ingevulde opzeggingsformulieren inzenden naar RFC en met pijn in het hart de relatie beëindigen. Pijnlijk, ook voor RFC.

Laatste reacties

 • koestal

  vooral grote bedrijven vertrekken

 • boerderij12

  het is een dikke bende bij rfc dit is nog maar het begin

 • koestal

  Vertrekkende leden krijgen nog een premie mee.

 • Alco

  @Bennie doet de vlag uit als er nog meer vertrekken.

 • Bennie Stevelink

  @alco, je bent mij voor!
  Vroeger woonde mijn zuster in Steenwijk. Als ik op bezoek ging reed ik via Meppel, waar het hoofdkantoor van Frieslandfoods dicht bij de snelweg stond. Als de vlag uithing wist ik dat er weer een boer vertrokken was. Dat deden ze bij Frieslandfoods: iedere keer dat een overtollige, recalcitrante boer vertrok naar DOC hingen ze in Meppel de vlag uit.
  Olijslager had immers gezegd: “ledenmelk is geen lust maar een last”. En:”klanten horen bij de coöperatie belangrijker te zijn dan de boeren”.
  Vanaf het begin, in 1997, werd gezegd dat men alleen belang had bij melk die in winstgevende producten verwerkt kon worden. De rest kon men beter kwijt zijn. Dit is precies de lijn die A-ware nu, twintig jaar later, ook volgt.

  Ik was tevreden met Frieslandfoods. Na de fusie met Campina was ik zeer teleurgesteld. Het leek wel alsof wij terugkeerden bij het volume gericht Coberco met de kwantumtoeslag als het ultieme symbool van achterlijk volume denken.

  We hebben bij FC maar liefst 2 miljard liter die de garantieprijs niet opbrengt. Waar dus verlies op geleden wordt. We moeten zo snel mogelijk terug naar de cultuur en denken van Frieslandfoods om orde op zaken te stellen.

 • kleine boer

  Einde rfc nadert kan de vlag uit bij bennie....

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, waarom zou het vertrek van 2 miljard liter verliesgevende melk het einde van RFC zijn? De winstgevendheid zal dan juist zijn maximum bereiken.
  En mocht men op enig moment melk tekort komen kunnen ze dat tegen een veelal lagere prijs bijkopen op de spotmarkt. Daarmee wordt de winstgevendheid nog hoger.
  Dit is precies wat A-ware ook doet. Ze bouwen een nieuwe kaaslijn maar contracteren maar driekwart van de benodigde melk bij veehouders. Het laatste kwart kopen ze wel op de spotmarkt. Er is geen melkverwerker zo bang voor te veel melk als A-ware.

 • kleine boer

  bennie dan komen ze melk te kort de vraag is er gewoon maar hun afzet niet.... afzet moeten regelen ipv afzet afgeven Als je zelf de helft van de kosten maakt maar je kan je eigen melk niet kwijt dan is de winst niet zo groot meer. Kan je hem wel kwijt mag je ook kosten hebben...

 • Alco

  @Bennie.
  We komen steeds op hetzelfde punt.
  Er zal altijd niets opleverende melk zijn, want je weet nooit van tevoren welk product het goed of slecht zal doen en wat de inkoop kost.
  En daarbij kun je niet van de ene dag op de andere een fabriek sluiten met een verlies lijdend product en bij kentering weer open doen.
  De rode blokjes in de staafdiagram, waar de leden zand mee in de ogen wordt gegooid op de vergaderingen, vertegenwoordigen elk jaar andere producten.
  Daarnaast hebben we ook een groot meningsverschil over wat melk is met toegevoegde waarde.
  Ik vind b.v. dat een merkkaas welke zijn soort en smaak ook wel kent in andere merken, niet exclusief.
  Kortom: Alles wat gemakkelijk kan worden overgenomen door andere fabrieken is allemaal BULK.
  Dus bij de RFC bijna 100%.

 • Trot

  Ik lees steeds te veel melk ik zou het ook om kunnen draaien te weinig verkoop vernuf of kost de coöperatie te veel ,misschien te veel mensen met niet de juiste kunde?

 • alphons1

  bennie. waar gaat in de toekomst campina melk bij halen als ze te kort zouden hebben. want er stoppen zoveel boeren dat ze melkschaarste verwachten in de toekomst. dat is de reden dat de concurentie zo hard op uit is om meer melk binnen te halen

 • mts_kuijpers

  Gezien de interm-uitkering van € 0,43/100kg lijkt mij toch duidelijk dat RFC het verrekte moeilijk heeft om geld te verdienen met haar producten. 2016 en 2017 was het nog € 1,25/100kg. Met in 2016 nog een goede nabetaling in mei ‘17 en een tegenvallende nabetaling in mei ‘18.

  Ik vraag me toch af waar die goede positie van RFC is gebleven?

 • Attie

  A-ware snoept gewoon afzet weg bij rfc, en kan daar schijnbaar wel aan verdienen.
  Dus uitbreiding bij A-ware is meer overschotmelk rfc, vooral ook omdat veel doc boeren naar A-ware gaan.

 • brutus71

  @Attie, en die overschot melk van Rfc neemt Aware over, die kan deze melk in kaas wel goed vermarkten, ze bouwen er zelfs nog eenfabriek bij, dus gaan nog meer kaas in de markt zetten, waardoor het Rfc nog moeilijker gaat krijgen .

 • Attie

  Precies brutus, een 'luis in de pels' zogezegd .
  Ben als Leerdammer boer overigens best blij met A-ware, want en daar heeft Bennie gelijk in, een particulier moet je 'graag' houden.

 • er zijn geen slechte bedrijven, alleen slechte mensen die aan de knoppen draaien dit maakt het verschil of dat je succes hebt, trek zelf maar je conclusie hoe het bij fcm is

 • ENDE902

  Iedere melkveehouder neemt naar ik aanneem de beslissing, waar men het meeste heil in ziet. Of de uittocht van de leden zorgwekkend is, is maar zeer de vraag, als je, als bedrijf zijnde, constant de DMF-kar mee moet trekken. Tot slot ga ik er vanuit, dat het bestuur van FC zich al achter de oren heeft gekrabbeld en dat niet van de heer Bodde hoeft te horen.

 • Achso

  Ben toch wel heel benieuwd waarom er dan 2 miljard l melk met verlies moet worden weggezet? Voor mij betekend dit dat de verkopers niet competent genoeg zijn.

 • mtseshuis

  Als ze zelf al niet meer weten welke kaas in welke fabriek gemaakt wordt en dat er een 12 kilo Edammer kaas niet meer na renovatie in Marum gemaakt kon worden, terwijl er toch best nog wat afzet van was, dan begrijp je waarom de handel tegenloopt. Als de verkopers niet eens weten dat de 12 kilo Edammer niet meer te leveren is.... Wat doe je dan de hele dag? Beetje grafiekjes kijken en koffie drinken bij "klanten"?

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.