Boerenblog

4 reacties

‘Droogte maakt ondernemer scherper’

Grasgroei was vanzelfsprekend. Dit jaar vergroot bij mij het besef van de waarde van gras.

Afgelopen voorjaar kwam er een vertegenwoordiger aan de deur die ons wel voer wilde verkopen. Gekscherend zei ik dat ik zélf wel voer wilde verkopen. “Kuilvoer opkopen doen we ook wel”, reageerde hij.

In de aanloop naar de eerste snede moest ik weer aan die man denken. We hadden nog anderhalve kuil zitten en met het tempo waarmee dat voer erdoor ging, hadden we alleen maar ruimtetekort – de derde snee zou niet passen.

De kwaliteit van deze kuil was ook niet fantastisch, dus verkopen was een prima optie. Natuurlijk was het aanbod groot, dus de geboden prijs stelde weinig voor. Na wat getwijfel kozen we ervoor om het voer niet te verkopen maar wat extra siloruimte te bouwen.

Nu nog geen voertekort

Daar ben ik nu erg blij mee. We hebben nog geen voertekort en misschien oogsten we nog een mooie vierde en wellicht vijfde snede.

Maar we kunnen ook het neerslagtekort in de nazomer inhalen, waardoor we misschien het laatste gras niet eens binnen krijgen. Dan blijft het bij krap drie sneden. Dat is genoeg om het voorjaar te halen, maar ook niet veel meer dan dat.

Ik heb op het internet wat gezocht naar de redenen van de droogte. Je las in het nieuws titels als ‘wat betekent deze droogte voor de toekomst?’ en ‘worden alle zomers zo droog?’. Uit wat ik erover kon vinden, had deze extreme droogte niks te maken met klimaatverandering. Het is slechts toeval dat een hogedrukgebied boven Scandinavië alle verstoringen tegenhield. Een vrij uniek verschijnsel en zo moeten we het dan ook maar beschouwen.

‘De afgelopen jaren hadden we zulke mooie zomers dat gras vanzelfsprekend werd’

Naast een droge zomer zo nu en dan zijn er ook andere factoren die een grote invloed hebben op het bedrijf. Wat je hier mee doet is een ondernemersbeslissing.

Dat we ons voer niet aan die vertegenwoordiger hebben verkocht, is meer geluk dan wijsheid maar ik heb er wel wat van geleerd. De afgelopen jaren hadden we zulke mooie zomers dat gras vanzelfsprekend werd. Dat we dit jaar te weinig oogsten in plaats van ‘te veel’ vergroot bij mij het besef van de waarde van gras op mijn bedrijf.

‘Als je altijd op het scherpst van de snede boert, kan het zijn dat je eens een snede mist’

De natuur heb je zelf niet in de hand. Wat je wel zelf in de hand hebt, is hoe robuust jouw systeem is. Als je altijd op het scherpst van de snede boert, kan het zijn dat je eens een snede mist. Door iets extensiever te boeren, heb je wel een bepaalde marge – mocht de natuur een jaar niet meewerken. Door een goede financiële buffer op te bouwen kun je dit ook ondervangen.

Dat je een keer een jaar extra veel moet betalen voor je voer is dan nog steeds niet leuk, maar je kunt het wel lijden.

Verlies in andere jaren kunnen compenseren

En als het goed is, moet je de andere jaren ook zo efficiënt kunnen draaien dat je dit verlies dan weer kunt compenseren. Meerdere jaren van tegenspoed achter elkaar zullen, zoals in iedere sector, voor problemen zorgen. Maar hoe langer je jezelf kunt redden, hoe eerder een ander ook geneigd zal zijn jou te ondersteunen – maar dus alleen als het écht nodig is. Als het op het scherpst van de snede gaat.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • moi !

  Gras is interessant maar de kwaliteit en de org. Stof in de grond is doorslaggevend .

 • deB.

  Praat ook weer mooi voor eigen parochie!
  Ga is in het oosten en zuiden kijken... En dan nog eens scherper worden?!! Kom op zeg

 • agratax(1)

  deB. Ik lees uit dit stukje; "Boeren op het scherpst van de snede is riskant." Uitgaan van altijd 100 %+ opbrengst is geen realiteit maar een wens denken.

 • koestal

  Beregenen wordt pas verboden ,als het nodig is ,denk hier maar eens over na.

Of registreer je om te kunnen reageren.