Redactieblog

10 reacties

‘Angst is dure raadgever op ruwvoermarkt’

Emotie zorgt voor een overspannen ruwvoermarkt.

Het neerslagtekort uit 1976 is uit de boeken. In deze recorddroge zomer staan gras en mais er op veel plaatsen beroerd bij. In de droogtegevoelige löss- en zandgebieden is zonder beregening de oogst vrijwel mislukt.

Afnemende ruwvoervoorraad

Op zich is het dan ook helemaal niet zo gek dat sommigen zich zorgen maken over de rap afnemende ruwvoervoorraad op het bedrijf. Maar het spreekwoord ‘angst is een slechte raadgever’, laat zich hier wel gelden. Vrij vertaald betekent het: laat je niet leiden door angst, ofwel emoties zijn gevaarlijk.

‘Emotie speelt in de overspannen ruwvoermarkt een belangrijke rol’

Dit jaar kan angst niet alleen een slechte, maar ook een dure raadgever zijn. Want juist emotie speelt in de overspannen ruwvoermarkt nu een belangrijke rol, zo meldt een fouragehandelaar. En een veehouder uit Drenthe, die niet in het allerdroogste gebied van Nederland zit, becijfert de schade op zijn bedrijf met bijna 50 hectare al op € 15.000.

Dat ruwvoer duurder wordt, is duidelijk. Er is nu eenmaal minder gras en mais beschikbaar. Ook in de landen om ons heen waar met regelmaat mais uit geïmporteerd wordt, met name Duitsland, heeft te kampen met de gevolgen van de droogte.

Kopen op basis van feitelijke tekorten

Tijdig indekken voor de aankoop van mais is dan ook niet verkeerd. Diegenen die elk jaar kopen, hebben vast al wel in het begin van het jaar, nog voor de droogte, afspraken gemaakt met hun vaste leveranciers. Het zijn diegenen die qua ruwvoervoorzienig maar op het randje zitten die zich zorgen maken. Als er dan toch gekocht wordt, doe dat dan op basis van feitelijke tekorten.

‘Het wordt financieel geen geweldig jaar, maar laat angst niet regeren’

Bereken eerst eens hoeveel er daadwerkelijk nodig is om het tot volgend jaar zomer uit te kunnen zingen. En kijk dan ook naar alternatieven. Zijn er stoppende boeren in de buurt die voer over hebben? Is het zinvol om het jongvee en de droge koeien een jaar op stro en brok te zetten?

Ga weloverwogen te werk en bepaal wat er nodig is. Dat de aankoop van deze portie duurder zal uitvallen mag ook duidelijk zijn. Het wordt financieel geen geweldig jaar, maar laat angst niet regeren.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • kiepel

  Wat een zeververhaal.
  Nu ruwvoer kopen en snel wat.
  Dat is geen angst, maar dat is ondernemerschap.
  Nu is het moment. Wacht je, na het lezen van deze column, te lang. Dan is de beste kwaliteit voer weg en kun je je koeien naar de slacht brengen.

 • farmerbn

  Ja een raar verhaal. Mooie afspraak met iemand in het voorjaar om 10 ha mais te kopen. Blijkt er nu voor 2 ha mais op te staan. Kom je mooi tekort. Wacht je te lang dan heb je niks en moet je straks vee verkopen.

 • agratax(1)

  Het aangehaalde feit, dat mensen die altijd ruwvoer kopen reeds vroeg in het seizoen afspraken hebben gemaakt met de leverancier zal waar zijn, helaas de goede man heeft ook alleen maar verdroogde percelen en dus geen opbrengst. Misschien is terug grijpen op de oude Deense methode van stro ontsluiten een optie, om erger te voorkomen.

 • Gerrit Lammertink

  Toch denk ik dat Wijnand gelijk heeft! Vorig jaar had iedereen voer tot aan de voordeur en er is dit jaar veel minder vee! Voor je het weet is het weer april 2019 en is t leed weer geleden!
  Men lijdt meer aan t lijden dat men vreest

 • pieterfranken1

  Zo denk ik er ook over, angst is een slechte raadgever. Emotie bepaalt nu de prijs

 • Zuperboer

  Klopt toch dit verhaal. Het is zaak om tot aan het volgende weideseizoen te geraken. Nu alle aanwezige ruwvoervoorraad doorrekenen, zo min mogelijk overtollige dieren houden, eventueel wat wijzigen in de ruwvoer/kv-verhouding en inderdaad het hoofd koel houden. Komt tijd, komt raad. Er komen vast ook nog kansen voorbij.

 • koestal

  Koeien moeten wel vreten

 • kiepel

  Zuperboer: kansen???
  Iets wat er niet Is, is er niet. Te duur??
  Geen voer: geen melk.
  Nu snel voorraadberekening maken en zorgen dat je voer koopt . Dan is het misschien duur, maar je kan wel door.

 • Alco

  Het lijkt wel een beetje op de beurs.
  Angst kan de prijs opdrijven, maar met alles op zijn beloop laten, kun je ook achter het net vissen.

 • info519

  Je kunt tot sinterklaas kuilen dus geen paniek...1-2kg goedkope brok extra helpt ook....desnoods wat p rechten verhuren...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.