Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Wat is het echte signaal van RFC?’

Het verlies van € 150 miljoen van FrieslandCampina in het eerste halfjaar bij Dairy Essentials (het oude Boter, Kaas & Melkpoeder) is een signaal. De vraag is echter welk signaal precies. Misschien zijn het er wel meerdere bijeen.

Het grote verlies (sinds vorig najaar zelfs € 240 miljoen) geeft aan dat de markt voor bulkzuivel steeds volatieler, riskanter en minder winstgevend wordt. Dat bevestigde onlangs ook senior vice-president Thomas Carstensen van Arla nog eens. Standaardzuivel, zoals mageremelkpoeder, foliekaas en standaard drinkmelk en toetjes zijn kwalitatief prima, maar in de huidige markt niet goed genoeg omdat er te vaak te veel van is. Er zijn periodes dat ze goed winstgevend zijn, maar die periodes zijn de laatste jaren steeds korter en minder voorspelbaar. FrieslandCampina wil, zoals het eerder aangaf, dit zichtbaarder maken – vooral om er iets aan te doen.

Uitleg over productieproblemen is nodig

Tot zover helder. Dan beginnen de vragen. FrieslandCampina is al langer bezig een hoger rendement te halen. Waarom gaat dat zo lastig? Neem de aanhoudende verhalen over productieproblemen. Meer uitleg daarover, en niet slechts nieuwe voornemens, is nodig. Zeker als van de leden meer medeverantwoordelijkheid (voor aanvoer) wordt gevraagd.

Laat intussen niemand denken dat Dairy Essentials alleen een last is en de rest winstmachines. Of is dat de bedoeling?

Beheer
WP Admin