Commentaar

20 reacties

‘Verleng uitrijseizoen mest’

Zonder ingrijpen dreigt er een enorm mestprobleem. Wettelijk mag het dan wel, mest uitrijden, maar onder de huidige omstandigheden is het gewoon niet te doen.

De graszoden, of van wat er nog van over is, verbranden al zonder mest en zijn erg gevoelig voor blijvende rijschade. Bemesters dringen nauwelijks in de harde grond en ammoniak vervluchtigt. En komen er later buien, dan sijpelt mest nutteloos weg via droogtescheuren, met hoge nitraatuitspoeling als gevolg.

NMV vraagt terecht om verruiming uitrijseizoen mest

Het is dan ook zeer terecht dat de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) minister Schouten vraagt om het uitrijseizoen voor dierlijke mest te verruimen van 1 september tot medio oktober. En hier zijn niet alleen melkveehouders bij gebaat.

‘Varkenshouders en akkerbouwers profiteren ook van een langer uitrijseizoen voor mest’

Ook de varkenshouderij kampt met overvolle mestkelders en silo’s. Dat is nog een erfenis van een nat voorjaar, waardoor akkerbouwers massaal kozen voor kunstmest in plaats van dierlijke mest.

Daarnaast is de afzet van digestaat bemoeilijkt door strengere Duitse regelgeving en is de mestverwerkingscapaciteit verminderd. Ook de akkerbouw profiteert van een langer uitrijseizoen, omdat groenbemesters niet aanslaan zolang het droog is en de oogst van rooivruchten zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Nood door droogte breekt wet

Elk jaar willen boeren graag later uitrijden. Alleen onder extreem natte omstandigheden werd soms het uitrijseizoen verlengd, om overstroming van mestkelders te voorkomen. Dit jaar is er door de droogte ook overduidelijk sprake van overmacht én zijn de gevolgen voor de boerenpraktijk en voor het milieu wellicht nog rampzaliger dan bij nattigheid. Ofwel, nood breekt wet.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Door de antiboer stemming hier in Nederland zal de politiek er weinig oor naar hebben.Hoe slechter het gaat hoe meer boeren er mee ophouden hoor ik ze bij wakkerdier en milieudefensie al juichen, over PvdD zullen we het maar niet hebben.

 • info58

  langer en meer mest uitrijden in plaats van kunstmest strooien

 • frkok

  graag snel duidelijkheid hierover!

 • deB.


  We laten ons toch alles zelf opleggen, zonder maar wat van een protest... het wordt tijd dat we met de vuist op tafel slaan, GEZAMELIJK, en niet elkaar de loef afsteken, want dat is het enige waar boeren goed in zijn, mooi weer spelen, welnu dat heb je buiten

 • J.W. de Kloet

  gewoon uitrijden in oktober de natuur is niet te plannen. zelfde als eiwit van eigen land verhaal diw vlieger gaat ook niet op dit jaar

 • Frederiqe

  Wat duidelijkheid ? Zelf bepalen verder er niet eens over zeuren

 • Zandboertje

  Het nut van mest in september is al twijfelachtig. Langer uitrijden zal geen oplossing bieden. Gewoon opslaan en volgend jaar wat meer uitrijden lijkt me nuttiger. Uitrijden om de mest kwijt te zijn is niet de oplossing. Huidige droogte maakt niet dat het groeiseizoen langer gaat worden. Dus extra uitspoeling, dus scherpere normen. En het duurt nog een maand voordat het september is.

 • kleine boer

  Als er niet wat langer gereden word straks weer roest in het gras. dus later maaien is later bemesten.

 • deB.


  Als het niet anders kan, dan moet het maar!! Moeten we opslag maken voor anderhalf jaar?? gewoon rijden, de natuur volgen! Volgend voorjaar ga je er toch geen 60 m3 op draaien, wat een onzin

 • farmer135

  nou zandboertje in een extreem droge zomer groeit het gras zeker langer door, dat heeft het verleden wel bewezen, nu staat de groei in elk geval stil.

 • wruiten

  verlengen zou een goede zaak zijn

 • Bennie Stevelink

  Ik sluit mij grotendeels bij @Zandboertje aan. Als het begin augustus begint te regenen kun je nog mestrijden tot eind augustus. Eventueel verlengen met de eerste week van september. Begint het pas midden augustus te regenen dan zou de uitrijperiode verlengt kunnen worden tot 15 september.
  Mestuitrijden in oktober is natuurlijk belachelijk.

 • wmeulemanjr1

  @bennie, t'is ook belachelijk droog nu, grote wijsheid!!

 • kleine boer

  twente zojuist regen gehad die hoeven niet te verlengen kunnen morgen gewoon mest rijden....

 • Geldt helaas niet voor heel Twente, hier 5 druppels.

 • Gat

  Kleine boer en wat is bij jou regen 10mm?
  Bij 30 mm doet het mss iets af. Hier is vanmorgen ook mm of 8 gevallen. Is al grotendeels verdampt. Dat zet toch geen zoden aan de dijk die mm regen. Centimeters!

 • kleine boer

  Gat een enorme beter weter hier op deze site komt uit Twente vandaar mijn reactie ....een mnd regen dat je het moe word dat moeten we hebben dat snap ik heel goed er was trouwens in losser meer als 55 mm gevallen dus dat helpt al wel

 • koestal

  De minister is op vakantie,dus even geduld

 • gebr1

  Alleen verlenging voor uitrijden minerale concentraat snelwerkende stikstof dat is het enigen wat werk voor een snelle snede gras, van alle andere soorten drijfmest komt de stikstof te laat vrij.

 • koestal

  Verlenging van de uitrijperiode kost de minister ook geen geld.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.