4 reacties

‘Veiligheid data borgen bij samenwerking’

VVB Veluwe IJsselstreek begint een eigen stamboek. Peter Broeckx en Wietse Duursma pleiten voor samenwerking om data in boerenhanden te houden en te voorkomen dat derden data kunnen gebruiken voor andere doeleinden.

De vereniging veehouderijbelangen VVB Veluwe IJsselstreek heeft eind juni aangekondigd een eigen stamboek te willen opzetten om haar eigen melkcontrole te kunnen accorderen. Op dit moment zijn er twee stamboeken in Nederland die georganiseerd zijn bij Coöperatie CRV en het Fries-Hollands Rundvee Stamboek (FHRS).

Coöperatie CRV staat neutraal tegenover de beslissing van VVB Veluwe IJsselstreek om haar eigen stamboek op te richten. Zij is vrij om dat te doen. Het is aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) om de aanvraag te beoordelen, net zoals het de verantwoordelijkheid van RVO.nl is om de erkenningsvoorwaarden te handhaven.

CRV zet echter wel vraagtekens bij het belang voor de sector. In het verleden is er vanuit synergieoverwegingen voor gekozen het stamboek onder te brengen in de Coöperatie Koninklijke CRV. Het beheersbaar houden van de kosten voor veehouders en borgen van de kwaliteit en veiligheid van hun gegevens, is van groot belang voor de sector.

Samenwerking

De afgelopen 2 jaar is CRV meerdere keren met VVB Veluwe IJsselstreek in gesprek gegaan om haar plannen te bespreken. In deze gesprekken vroeg de VVB of CRV de erkenning van haar MPR-data wilde uitvoeren, waarbij VVB zelf de uitslag in eigen beheer zou doen. CRV heeft daar altijd positief op gereageerd, in tegenstelling tot de berichtgeving vanuit VVB Veluwe IJsselstreek.

Op een bedrijf worden melkmonsters genomen ten behoeve van de melkproductieregistratie (MPR). - Foto: Hans Prinsen
Op een bedrijf worden melkmonsters genomen ten behoeve van de melkproductieregistratie (MPR). - Foto: Hans Prinsen

Om data van de VVB en andere partijen te kunnen erkennen, moet dit via het erkende softwareprogramma van CRV Stamboek lopen. In dit softwareprogramma zijn de nodige ‘checks & balances’ ingebouwd volgens de erkenningsvoorwaarden. VVB Veluwe IJsselstreek wil echter niet via het CRV-stamboekprogramma werken, maar via het in eigen beheer ontwikkelde programma. CRV betreurt deze gang van zaken en is te allen tijde bereid tot samenwerking. Een vorm waarbij coöperatie CRV zorgt voor erkenning en borging van data voor alle veehouders en VVB zelf de markt in kan met haar eigen mpr-programma was en is nog steeds een optie.

Boerendata in boerenhanden

CRV vindt het belangrijk dat boerendata in boerenhanden blijven. Alle data die wij verwerken komen tenslotte van de veehouder. Om er zeker van te zijn dat data die VVB verwerkt, niet door derden worden gebruikt voor andere doeleinden, heeft CRV de VVB aangeboden om dit nader te bekijken. Tot op heden heeft CRV hier geen reactie op ontvangen.

CRV kan daarmee vooralsnog niet garanderen dat data in handen van de VVB blijven. Vanwege dit belang voor de veehouders is CRV een van de drie coöperatieve oprichters van JoinData, het agrarisch dataplatform in Nederland dat ervoor zorgt dat boeren controle hebben en houden over data geproduceerd en verzameld op hun erf. Wellicht dat de VVB Veluwe IJsselstreek in de toekomst haar data via dit coöperatieve platform kan laten lopen.

Mede-auteur: Wietse Duursma, vicevoorzitter coöperatie CRV en dossierhouder Stamboek

Laatste reacties

 • draaier

  beste Peter,

  goed dat je waarde hecht aan beveiliging van data. Ik denk dat dat heel erg goed is. Waar ik me daarentegen wel aan stoor is dat ik voor het aanleveren van data niets terugkrijg. Sterker nog: de diensten van CRV worden elk jaar duurder, terwijl wij de data voor nop bij jullie inleveren. Het wordt zelfs 's nachts uit de computer gevist bij automatische koppelingen. Als die data echt zoveel waard is moet CRV haar diensten een stuk goedkoper aan kunnen bieden. Zolang dat niet het geval is, is je verhaal hierboven ongeloofwaardig.

 • HJ O R

  Zolang CRV veel te duur is en jaarlijks marktaandeel verliest bij zowel melkcontrole als KI hebben/ houden andere partijen een bestaansrecht. Het is niet voor niets dat de VVB IJsselstreek jaarlijks tientallen klanten van CRV afsnoept, en bij de KI gaat het net zo, CRV's marktaandeel is inmiddels gekelderd tot onder de 60 %. CRV zou zich eens af moeten vragen waarom de boeren een andere aanbieder zoeken in plaats van maar raak weg in het buitenland te investeren.

 • mldijkstra@hetnet.nl

  Data is veel geld waard, maar CRV laat zich betalen om die data aan te leveren. En dit verdienmodel wordt verdedigd met de verklaring dat het een coöperatie is en dus 'eigendom' van de leden is. Maar CRV heeft er een handje van door interne kruissubsidies de concurrentie op achterstand te zetten. Die concurrentie moet wel voor de data betalen en als je daar dus zaken mee doet betaal je dubbel. Het neigt naar machtsmisbruik.

 • info48

  Klopt Peter, het beheersbaar houden van de kosten is van groot belang voor de sector, als je dat als bestuur onderschrijft past maar één conclusie; CRV faalt!
  Het zijn juist de tarieven die CRV in rekening brengt bij leden, klanten en relaties die de oorzaak zijn van de actie van VVB Veluwe, het gestage verlies van marktaandeel en de onvrede bij b.v. de fokvee exporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.