Boerenblog

‘Studenten bloggen over buitenlandervaring’

Veel studenten gaan tussen het tweede en derde leerjaar naar het buitenland op stage. Als docent/coach heel mooi om te begeleiden, maar ook voor lezers van de Boerderij leuk om eens te zien en te lezen waar de studenten zoal verblijven en en wat ze beleven deze maanden.

‘Marieke Gouda’

Jo-Anne Voort, Stagiair in Amerika (Wisconsin)

Ik ben Jo-Anne Voort (18), een boerendochter en student aan het AOC-Oost in Almelo. Ik volg de studie voedingsmiddelentechnologie en loop 2 maanden mee in het bedrijf ‘Marieke Gouda’, een melkveebedrijf en kaasmakerij in de Amerikaanse staat Wisconsin.


 • Even voorstellen. Op deze foto zijn Marieke en Rolf Penterman te zien. Zij wonen in Thorp, een klein dorpje in Wisconsin (Amerika), samen met hun 5 kinderen. Hier hebben ze hun eigen melkveebedrijf en kaasmakerij.

  Even voorstellen. Op deze foto zijn Marieke en Rolf Penterman te zien. Zij wonen in Thorp, een klein dorpje in Wisconsin (Amerika), samen met hun 5 kinderen. Hier hebben ze hun eigen melkveebedrijf en kaasmakerij.

 • Het begon allemaal toen Marieke een koe hoorde kalven. Op dat moment wist ze dat ze een eigen kaasmakerij zou opstarten, om hier haar echte Goudse kaas te verkopen.

  Het begon allemaal toen Marieke een koe hoorde kalven. Op dat moment wist ze dat ze een eigen kaasmakerij zou opstarten, om hier haar echte Goudse kaas te verkopen.

Amerikaans begrip

In Thorp op een mooie plek langs de snelweg ligt het melkveebedrijf, Penterman Farm en kaasmakerij Marieke Gouda. Hier wonen en werken Marieke en Rolf Penterman met hun 5 kinderen. Het is een goedlopend bedrijf en Marieke verkoopt haar kaas op veel plaatsen in Amerika, maar ook internationaal. Samen met hun 35 medewerkers proberen Marieke en Rolf hun Marieke Gouda-kaas, een inmiddels Amerikaans begrip, nog groter te maken.


 • Het grootste deel van het melkveebedrijf is Holstein. Daarnaast is ook nog een deel van de koeien Brown Swiss.

  Het grootste deel van het melkveebedrijf is Holstein. Daarnaast is ook nog een deel van de koeien Brown Swiss.

 • Dit is de melkstal. Hier worden de koeien 3 maal daags gemolken in een 2x12-Delaval-melkstal. Een derde van de melkproductie gaat naar de kaasmakerij.

  Dit is de melkstal. Hier worden de koeien 3 maal daags gemolken in een 2x12-Delaval-melkstal. Een derde van de melkproductie gaat naar de kaasmakerij.

 • Hier zijn de kalverhokken, Deze kalveren worden 's ochtends en 's avonds gevoerd.

  Hier zijn de kalverhokken, Deze kalveren worden 's ochtends en 's avonds gevoerd.

Meer dan 150 (inter)nationale prijzen

Het begon allemaal bij de geboorte van een kalf. Op dit moment kwam Marieke Penterman op het idee om een eigen bedrijf op te starten en zelf echt Goudse kaas te gaan maken. In November 2006 maakte Marieke haar allereerste echte Goudse kaas. Mariekes plan was om vanuit een klein winkeltje vanaf de boerderij haar eigen kaas te verkopen. Maar toen ze in 2007 de cheese championship won ontplofte de boel en wilden allerlei winkels de echte Marieke Gouda kaas verkopen. Ondertussen heeft Marieke meer dan 150 nationale en international prijzen gewonnen. Eén van de grootste prijzen is de Grand Champion of the United States Championship Cheese Contest die ze in 2013 heeft gewonnen. Hierdoor verkreeg het gezin ook hun permanente verblijfsvergunning.


 • De kaasbereiding. Dit gebeurt 5 keer in de week en ze maken bijna elke dag 2 batches. Dit houdt in: 2 maal daags 45 wielen. De kaas word op traditionele Nederlandse manier bereid van rauwe melk. Het is dus echt Nederlandse boerenkaas.

  De kaasbereiding. Dit gebeurt 5 keer in de week en ze maken bijna elke dag 2 batches. Dit houdt in: 2 maal daags 45 wielen. De kaas word op traditionele Nederlandse manier bereid van rauwe melk. Het is dus echt Nederlandse boerenkaas.

 • De kaasopslag. In deze opslag liggen bijna 8.000 kazen, die iedere dag goed worden verzorgd door de medewerkers.

  De kaasopslag. In deze opslag liggen bijna 8.000 kazen, die iedere dag goed worden verzorgd door de medewerkers.

Van alles te doen

Marieke valt op in Wisconsin. Dit komt omdat Marieke haar Goudse kaas op de echte Nederlandse traditionele manier maakt. De kaas wordt gemaakt van rauwe melk en is voor Nederlandse begrippen dus ook een echte Boerenkaas.


 • Marieke heeft samen met haar team al meer dan 150 nationale en internationale kaasprijzen binnengehaald.

  Marieke heeft samen met haar team al meer dan 150 nationale en internationale kaasprijzen binnengehaald.

 • Marieke reist de hele wereld over om haar echte Nederlandse Goudse kaas te promoten.

  Marieke reist de hele wereld over om haar echte Nederlandse Goudse kaas te promoten.

 • Het restaurant. Dit is het goedlopende restaurant van Marieke Gouda. Het bevindt zich naast de winkel en is een drukbezochte plek voor mensen die willen ontbijten en lunchen.

  Het restaurant. Dit is het goedlopende restaurant van Marieke Gouda. Het bevindt zich naast de winkel en is een drukbezochte plek voor mensen die willen ontbijten en lunchen.

 • De winkel. Hier wordt een deel van de kaas verkocht. De rest van de kazen word op veel plekken in Amerika verkocht, maar ook internationaal.

  De winkel. Hier wordt een deel van de kaas verkocht. De rest van de kazen word op veel plekken in Amerika verkocht, maar ook internationaal.

Er valt van alles te doen bij Marieke Gouda. Je kunt hier een uitgebreide rondleiding volgen, waarin precies duidelijk wordt hoe van melk nou zo`n heerlijk stukje Goudse kaas ontstaat. Voor de kinderen is er een groot springkussen waar ze zich op kunnen vermaken. Ook kun je in het restaurant genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of gewoon een lekker kopje koffie drinken. In de winkel vind je van allerlei Nederlandse producten en natuurlijk de Goudse kaas. Maar ook beschuiten, hagelslag, stroopwafels, drop, bier en ga zo maar door.

Of registreer je om te kunnen reageren.